Дата на обновяване:09.02.2008

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 

ПОДХРАНВАНЕТО С УЧАСТИЕТО И НА БЕЛТЪЧИНИ И ЗИМУВАНЕТО

А.В. Селицкий

(Помогнете на своите пчели е публикувана след първата статия)

(Вариант за подхранване на пчелите е публикувана след втората статия)

За съжаление, лятната паша не продължава вечно. Тя завършва, но с нея не си отиват ежедневните грижи на пчеларите, настъпва време за подготовка за зимата. В популярната литература за процесите, протичащи в семейството в края на лятото и в предверието на зимата, се споменава някак си като скоропоговорка. Най – често се срещат препоръки – да се приготви доброкачествен мед и да се увеличи броя на пчелите за зимата. Много пчелари смятат, че най – добре зимуват тези семейства, които са увеличили младите си пчели с помощта на подбудително подхранване със захар или са се усилили по времето на подвижното пчеларство от късно цъфтящите медоносни растения.
Кой ще започне да спори за ползата от подвижното пчеларство през август?
Обаче в някои случаи, късната паша се съпровожда с отслабване на семействата. Пилото е съсредоточено на две или три пити. Перга почти няма, тъй като пчеларите сами я вземат от гнездата, като смятат, че за зимуването главното е да има мед.
Подхранването с чиста захар само влошава състоянието на готвещите се за зимата семейства. Особено, това е забележимо при износването на слабите, на които се дава голямо количество такова подхранване.
Предпоставките за благоприятно зимуване са известни на всички: сух кошер, млада плодна майка, голяма маса здрави и физиологически неизносени пчели, компактно разположение над кълбото на достатъчно количество доброкачествена храна, пълна, физиологическа готовност на насекомите за зимата, отсъствие по продължението на всички зимни месеци на безпокойство от страна на гризачи, птици, мечки и пчелари. Нарушението на тези изисквания води до лоши резултати. Значението на добрата обезпеченост със храна, наличието на силно семейство и млада майка от давна не подлежат на съмнение.
Дискутира се въпроса, как да се избави пчеларя от влагата в кошера през зимата. На тази тема е написано толкова, че неизкушения пчелар в недоумение започва да изпробва на практика различни препоръки, като за експерименти загубва няколко години, и като извод често в пчеларя пропада увереността в собствените сили. На въпроса – „Защо не отглеждате пчели в селото си например?”, много запитани отговарят, че се боят от вароатозата и не могат да организират успешно зимуване на пчелите през зимата. След сурова зима, загива половината пчелин и това е сериозна пречка за бъдещия пчелар да започне.
Истината е проста – необходима е ефективна вентилация на подрамковорюто пространство. При това пчелите действително трябва да бъдат избавени от течение, а как да се отдели отработения въздух от кошера – това са други, частни въпроси, разгледани в литературата.
„Ако подреждането на гнездата и затоплящите им материали - за вас е тайна, то поне не пречете на пчелите. Те сами ще се подготвят за зимата, ще съберат мед в гнездото и ще залепят излишните процепи. Само да има мед в изобилие и семейството да е силно!”, смятат много пчелари. Обаче, неудачите в есенния период често са свързани с недостатъчното внимание, което ние отделяме за обезпечаването на добро физиологическо състояние на презимувалите пчели.
Ние не дооценяваме ролята на белтъчното подхранване в късния летен период. Негоеото отсъствие се отразява на бавното засилване на семействата през пролетта и ниската им продуктивност на ранно пролетния медосбор от (на руски: клен, ив. (върби) ) и градински култури.
Според утвърждението на учените, готвещите се за зимуване пчели, натрупват в организма си резервни вещества, в частност се увеличава мастното тяло. Пчели с лошо развито мастно тяло, зимуват неудовлетворително.
Какво предприемат пчеларите за изпълнението на това изискване? Повечето се стараят да увеличат количеството на пчелите за зимата, но като правило правят това през септември, когато времето за това е изпуснато. У нас в Белорусия в хладните и дъждовни дни на ранната есен в природата има малко цъфтящи растения и да се запасят с достатъчно перга, пчелите не могат. При преработката на захарния сироп в условията на недостатък на белтъчна храна, те силно се износват, макар, че външни изменения не се проявяват, но да използват пролетния медосбор, пчелите не могат, не са в състояние и да отгледат пролетна многочисленна смяна. След като се износват през есента, те досрочно загиват през зимата или през пролетта.
Целесъобразността от изкуственото нарастване на силата на семейството през есенния период не трябва да поставя под съмнение ползата от естественото усилване в късния летен период. Мероприятията по подобряването на белтъчното подхранване през август имат изключително значение, особено в условията на наличие на акари в семействата. Ако по някакви причини семейството няма запаси от перга, то подхранването с мляко или със сироп от дрожди е по – добре да се провежда веднага след провеждането на последния медосбор. Такова време настъпва примерно в средата на август.
Постепенното съкращаване на снасянето на яйца от майката, трябва да върви синхронно с влошаването на природните условия, то ест със съкращаването на количеството на постъпващия нектар и белтъчини. Това ще осигури добро физиологическо състояние на пчелите, отглеждани през август. Именно такива насекоми са обезпечени със запас от време за подготовка през зимата и добре натрупват резервни вещества в тялото си.
При недостиг на източници на цветен прашец в района в късния летен период в околността на пчелина, пчеларят трябва да се погрижи за засяването на късно цъфтящи видове, а така също да помогне на семействата да подготвят достатъчни количество перга в периода на масовото цъфтене на глухарчето и върбите. При недостиг на перга, семейството влиза в зимата с пчели на 5 – 6 пити. Това ще обезпечи оживяването на пчелите и съхранението на семейството като биологическа единица. Обаче, стопанска ценност имат тези семейства, които зимуват на 10 или на 11 пити, а през пролетта са останали на 9 – 10 пити, не по – малко!
По такъв начин, очевидно, че сроковете на провеждането на дейности свързани с подготовката на пчелите за зимата, трябва да се внесат неголеми корекции, които отчитат местните климатични условия. А за това е необходимо постоянно да се водят записки за състоянието на времето и сроковете на цъфтене на есенните медоноси, които обкръжават пчелина. Ако, не може да се мине без подхранване, то у нас в Белорусия през август, всяко семейство трябва да преработи не повече от 6 кг захар, тъй като именно такова количество храна употребява семейството със средна сила за 6 месеца зимуване в зимовник. При зимуване на открито, консумацията нараства с 2 – 3 кг. През пролетния период, пчелите трябва да се хранят с мед.
За получаванвто на силни семейства, не е лошо да се практикува работа с отводки и резервни семейства с майки помощници. Добри резултати ежегодно дават двумайчините семейства в сравнение с едномайчините в които се извършва пред есенното нарастване на количеството на пчелите.
Ако отводките се образуват от всяко семейство в пролетния или ранно летния период, то за двумайчините семейства се удава да се подготвят резерви от пчели и да се съхранят запасите от плодните майки. За да не се случват неочаквани неща, отводките се формират в няколко срока, даже и по време на главния медосбор. От началото на последния медосбор, създават условия за максимално снасяне на яйца от майката.
При завършването на медосбора, в средата и даже в първата половина на август, за всяко семейство се прави запас от 3 – 4 пълномедни рамки от храна с високо качество, които ще се използват при подготовката на гнездата за зимата. Основното количество перга и мед подготвят за зимата в началото на летния медосбор.
У нас в Белорусия, попълването на хранителните запаси завършва към първи септември. След излюпването на августовските млади пчели, от кошерите свалят затоплящите възглавници. В Белорусия, основната част от пилото успява да излезе към 20 септември. На силните семейства поставят покриващо платно, а възглавницата с мъх я свалят и я заменят с тънка. След завършването на всички подготвителни работи, подхранване със сироп не провеждат.
Трябва да отбележим, че старите пчелари завършват подхранването към 5 септември и никога през есента не използват захар – предпочитат смес от мед със захар или медови отпадъци.

Превод от "Пчеловодство" 2001г./N6

 

ПОМОГНЕТЕ НА СВОИТЕ ПЧЕЛИ!

A.Ф. Загретдинов, С.С. Ардаширов

Неблагоприятните климатични условия в пролетния период (възвръщащи се студове, дъждове, измръзвания на почвата) 2002 г. в Башкирия отрицателно повлияха на ръста и развитието на пчелните семейства. Заради студа, много медоносни растения не разцъфтяха, и пчелите бяха лишени от ранния поддържащ медосбор (паша). Отслабналите семейства не можаха да се развият за главния медосбор. В същото време и липата – основният медонос на региона, пострада не само от лошото време, но и от паразитно растение (непарный шелкопряд), коео се развива в няколко района, богати с тази растителност.
Водещите пчелари на републиката, които използват съвременни технологии на отглеждане на пчели (отглеждане на силни семейства с майки не по – стари от 2 години, извършване на племенна работа, подвижно пчеларство с медоносни масиви, използване на високоефективни препарати за лечение и профилактика на болестите на пчелите и т.н.), съумяха не само да попълнят хранителните запаси, но и да получат стоков мед. Ш.З. Гадалилин от СПК „Алга” на Бурзянския район е получил от 124 семейства по 21 кг стоков мед и е оставил на всяко по 28 за храна; О.М. Кузминых из
СПК „Нива” Благовещенского района от 85 семей взял по 19 кг стоков и е оставил за зимата по 24 кг за храна; Р.Г. Хафизов от колхоза на името Фрунзе на Мечетлинския район, който има 129 семейства, - по 15 и 20 кг мед съответно; П.И. Болотников от СПК „Искра” на Янаулски район, имащ 365 пчелни семейства, е получил по 13,5 и 18 кг мед съответно; А.Н. Фомин от СПК на името на Иванов от Белебеевски район от 130 семейства е изцентофужил по 13 кг стоков мед и е оставил по 16,5 кг мед за храна; Р.Х. Зарипов от СПК „Уныш” на Илишевски район от всички 100 семейства – по 11 и 15 кг стоков мед и за храна на пчелите съответно е оставил.
За съжаление, много пчелари, особенно в горските райони (Архангелск, Нуримановск, Иглински и др.) не са съумели своевременно да отреагират на неподходящите за медосбор природни условия, я в резултат, техните пчелни семейства не само не са събрали стоков мед, но и не са се обезпечили с мед за храна. Някои пчелари през есента са се постарали да поправят положението, като провеждат подхранване на семействата със захарен сироп, другите, като отчитат, отсъствието на захар, не направиха и това. Проведените проверки показаха не добра подготовка на семействата за зимата. В много стопанства вместо необходимите 25 – 28 кг храна е оставено 8 – 10 кг; не е заменен мановия мед и медът от слънчоглед. Сега, ако не се предприемат спешни мерки, то може да се очакват големи загуби на пчели.
За да се намали риска, ние предпочитаме да се проведе подхранване на пчелите с гъст, захарен сироп (налива се в 3 литров буркан), завръзват се 3 – 4 слоя марли и, като се преобърне с дъното нагоре, поставят на питите над кълбото с пчели – това дава най – добър резултат), или със захарно – медово тесто – канди.
За приготвянето на канди, вземете по тегло 80% захарна пудра, ситно смляна (частички не по – големи от 0,2 мм) 19% течен, топъл мед без кристали от пчелина си или от друг, но също без болести, 1% вода и старателно омесете до получаването на еластична, тестообразна маса. Давайте подхранването като отчитате 100 грама на междина пчели във вид на питка с дебелина 1 – 2 см, като я помествате над рамките, покрити с пчели.
Основният източник на белтъчини за пчелите – цветният прашец, който съдържа витамини, ферменти и минерални вещества, затова хранителните качества на канди-то се повишават, ако на всеки килограм маса се добавят 50 г цветен прашец. Такава храна дават на пчелните семейства след облитането на пчелите.
(По Л.Радоев изд. 1998г., бел. на превода) Млякото трябва да е краве, прясно или сухо. Овчето е богато на мазнини и не е подходящо. Млякото се дава след като се охлади сиропа. В него се прибавя за всеки килограм захар по 300г течно или по 50 г сухо мляко, което предварително се размива в малко количество топла вода. Сиропът се дава на малки порции за да не прокисне в хранилката. Опитите (Л.Радоев) показват, че при подхранване с млечен сироп, пилото се увеличава с 8 – 11%.
През пролетта при недостиг на перга, може да се използват нейните заместители, например сместа на Гайдак: 30% соево брашно, 10% сухо мляко, 10% бирена мая (предварителната и обработка се подразбира), 5% яйчен желтък, 5% казеин.
Соевото брашно (Л.Радоев) трябва да бъде обезмаслено и ситно смляно. Прибавя се към готовия сироп. Употребата му при нашите опити даде нарастване 6 – 7% на пилото. Другите видове брашна – овесено, ръжено, пшенично, не могат да се използват от пчелите.
В нашите условия от заменителите, най – добре е да се използва мляко (обезмаслено, сухо) и хлебна или бирена мая. За подхранване с обезмаслено мляко в гъст захарен сироп (2 кг захар на 1 л вода) преди раздаването добавете равно количество мляко. Давайте на нощ по 250 – 400 грама в хранилките.
Сухото мляко може да се смесва с течен мед до получаването на тестообразна маса и да се подхранва с 0,4 – 0,5 кг на пчелно семейство, като се помества над питите.
(Бел. Превода. За Хлебната мая, използваме справочника на Л.Радоев.1998г.изд.)
Хлебната мая (фабрична, пресувана се дава до 5 – 10% в сиропа. Предварително, тя се стрива със захар на пясък в отделен съд, смесва се с малко вода и кипи около 10 минути на огън при постоянно разбъркване. След това се сипва в готовия сироп (1:1), който продължава да ври още 5 - 6 минути, за да се убият напълно дрождите. Изстудения сироп, съдържащ 5 – 10% хлебна мая се налива в хранилките на малки порции. При опитите (на Л.Радоев), тя даде за главната паша увеличаване на пчелите до 12%, на пилото до 22% и на меда до 12,5%.
Бирената мая (суха или течна) се смесва със сиропа и се дава по същия начин като с хлебната. Ефектът от нея е по – слаб.
В трудни пчеларски години по отношение на пашата, не се бойте да употребявате принудително подхранване.

Превод от "Пчеловодство" 2003г./N3


ВАРИАНТ ЗА ПОДХРАНВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Н. Копытков

Моите пчели зимуват в кошери с 12 пити по едно семейство в кошер, а в лежаците и нуклеусите – по две – три през преграда на 3 – 8 пити. Държа ги в помещение в което през зимата е съшата, както и на улицата, но няма вятър, течение, влага, валежи. В края на декември започвам да прослушвам пчелите. Правя това един път в седмица, внимателно, така, че да не ги безпокоя. Ако кълбото се повдига към възглавницата, до настъпването на топлите дни и изнасянето им на воля, то пчелите ще загинат от глад, даже при наличието на мед около кълбото, от ляво или от дясно.
Има много начини за подхранване на пчелите през зимата в такава ситуация. Моят се заключава в използването на възглавницата. Аз съм я направил от трислоен фазер в който съм направил отвор фи 9 см, който съм затворил с решетка с клетки 2 х 2 мм.
По времето на проверката вмимателно повдигам затоплящите материали над отвора и с помощта на фенерче с филтър за червена светлина определям има ли наличие на пчели под решетката. Ако ги има и са гладни, то давам подхранване. Гладните пчели винаги могат да се отличат по поведението им: едни тревожно бръмчат, плътно са се събрали на купчина, извадени са хоботчетата, температурата в тази зина е повишена).
На мрежата поставям един слой марля, а на нея, като я преобърна поставям напълнена с мед чаша. Под отвора поставям на питите метален капак от консервена кутия. Като резултат не губя нито една пчела и те се държат „дисциплинирано”.
Такова подхранване провеждам един път в седмицата. В продължение на много години съхранявам здрави и силни пчелни семейства.
Списание „Пчеловодство” абонирам повече от 25 години. Чета и го препрочитам, винаги намирам нещо полезно за себе си и като правило го използвам на практика. Ще се радвам, ако моят малък опит помогне на пчеларите.

Превод от "Пчеловодство" 2004г./N1:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by