Дата на обновяване:19.01.2008

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 

ОСНОВАТА НА УСПЕХА СА МЛАДИТЕ МАЙКИ

Г.М. Воробьев

Кошерите ги изкарваме на открито в края на март при температура на въздуха на сянка 6 С. За целта подготвяме и запасни дъна, вкарваме в топло помещение пити с малки количества мед.
В деня на изкарването на кошерите, до началото на облитането вземаме подвижните дъна с подмора, поставяме капаците, подгатвяме вода и течен сироп. По времето на облитането внимателно наблюдаваме за всяко семейство, в дневника си водим необходимите бележки. Вечерно време пристъпваме към замяна на дъната.
Ако на втория ден позволяват природните условия, (температурата e по – голяма от 10 С), едновременно с замяната на дъната заменяме и корпусите в които има влага, около 90% ежегодно.
Работата я провеждаме, като се придържаме към следния порядък. Отместваме кошера настрани, като освобождаваме място за нов. Отваряме гнездото, преглеждаме го, намираме майката, пилото, особено това на един ден, попълваме запасите с храна, ако в гнездото има по – малко от 6 – 8 кг. мед.
На всички семейства даваме подхранване: пита с разпечатан мед (приблизително 1 – 1,5 кг мед) или питка канди (0,5 кг, след 5 дни повтаряме) и празна пита запълнена с 0,5 – 0,6 кг вода. При необходимост, поставяме и перга.
След пренасянето на гнездото, затоплянето го реализираме на ново: добавяме към основната разделителна дъска, такава от полистирол, отгоре покриваме с полиетилен, над него покриваме с покриващото платно (холстик ), над него дървената възглавница с дебелина 10 мм, поставяме хранилката и всичко това го покриваме с лятното покриващо платно и дървената възглавница. Съкращаваме подрамъчното пространство: цялото дъно го покриваме с лист полистирол с дебелина 25 – 30 мм, а над него поставяме дъно от фазер. Такова усилено затопляне, заменя успешно електроподгряването, което ние използвахме 4 години до като за една нощ загубихме 32 силни семейства. След изпълняването на всички операции, кошерът се поставя на мястото си.
В течение на 3 – я и 4 – я дни продължаваме да работим, като се стараем да не допуснем кражби между пчелите, които в това време се проявяват силно, тъй като наблизо има кошери с пчели, които са изкарани на открито по – рано.
6 дни след облитането, правим главният преглед и според нейните резултати делим семействата на 3 групи: силни, средни, слаби. След това извозваме пчелина на подвижно пчеларство на поляна с множество, различни медоносни треви.
От количеството на силните, избираме 4 – 5 най – добри по порода и медопродуктивност и след седмица се готвим за отглеждане на майки, към което пристъпваме в края на април, началото на май.
Строго следим за това, през месец май да няма излишни пити, но и не допускаме да има недостиг на пити, за да не затормозяваме развитието на семейството и да не го въвеждаме в роево състояние.
Средните по сила семейства, добре затопляме отгоре, от страни и от долу, подхранваме и след това напразно не ги безпокоим, като провеждаме само разширение: от 20 април с празни пити, а после и с вощина.
При необходимост даваме лечебни препарати против аскосфероза и нозематоза.
Слабите семейства ги закрепваме за силните, а в последствие един път на 3 седмици ги подсилваме с пита със зряло, запечатано пило (за достигане на работна кондиция за главната паша на всяко семейство са нужни минимум три пити). От слабите семейства вземаме открито пило и го предаваме на силните за отглеждането му. Ако слабите семейства се окажат по – малко, отколкото силните, организираме сборни отводки: една от две – три силни семейства.
Към времето за формирането на отводките (15 – 25 май, не по – късно от 1 юни), подготвяме маточници. В същото време правим отводки помощници за силните семейства и за семействата, в които тази година се планува да се сменят майките, които са на две години.
В 1998г. зазимих 20 семейства с майки от същата година, а в 1999г, - 33, в 2000г. – 47 семейства (70% от целия пчелин). Младите майки са основата за успеха.
От отбраните силни семейства подготвяме две майчини, едно бащино и три семейства – възпитатели. Към края на април, майчините семейства имат не по – малко от 10 междини с пчели и 7 – 8 пити с пило.
За получаването на по – големи яйца, използвам изолатор за 2 пити, от които едната е добра, светла пита.
В първите дни на м. май в добър, топъл ден в 7ч. сутринта организираме правенето на отводки, вземаме майки от майчините семейства, пренасяме по една пита с мед и пило, добавяме две пити за яйца и изтръскваме от две пити млади пчели. В семейството – възпитател правим „кладенец” за две пити за присаждане.
След 5-6ч. Вземаме пита с дву или тридневни яйца, поставяме ги в преносното сандъче и отиваме в помещението за пренасяне на личинките, където всичко е готово за работа (инструмент за изрязване и подрязване на килийките, шаблони за прорязване и правене на подрязани килийки, така също разтопен восък и две пити за присаждане. Килийките в лентичките ги режем на половината от височината и, прорязваме, като оставяме една от 3 , със шаблон внимателно разширяваме пчелните килийки до размер на маточни чашчици и обръщаме планките с килииките вертикално на долу. Така също обработваме и срезовете на питите от майчиното семейство. В семейството – възпитател (майка е в отводката) близо до младото пило поставяме подготвените пити.
На втория ден даваме подхранване. На третия и шестия дни след пренасянето, в семейството – възпитател вземаме свищевите маточници. На 10 - я ден след поставянето на личинките и 11 – 12 след поставянето на яйцата, маточниците или ги вземаме за да направим отводки, или ги заключваме в клетки и ги оставяме в семейството - възпитател. За главния медосбор, който при нас започва към 10 юли и завършва на 30 юли, нарастването на пчелите, съгласно известните правила провеждаме от 20 май до 30 юни. До края на април – началото на май, гнездата във всички семейства разширяваме със светло – кафяви пити: на средните даваме по 2 – 3 пити, на слабите по една, на силните по две пити и по рамка с вощина, като ги поставяме между тези с пило. След седмица още един път разширяваме средните и слабите семейства, а на силните от 5 май даваме втори корпуси. При поставянето му ги комплектоваме, като от южната страна поставяме една медо-пергова пита, две с открито пило, една с разновъзрастно пило, две рамки с вощина и една светла пита. Една пита за яйца поставяме между пилото.
В долния корпус оставяме разновъзрастното и цялото запечатано пило и светло – кафявите пити: три срещу входа, останалите между пилото. Стараем се за спазваме закона на „топлата междина”. Поставянето на вторите корпуси провеждаме според готовността на семействата и 15 май в силните свършваме, а в средните започваме тази операция.
В средните семейства повторното разширяване провеждаме от 25 май. По такъв начин 20 пити в силно семейство трябва да има към 1 юни, в средните към 5-8 юни. При запълването във втория корпус на 7 – 8 пити с пило, за да се избегне рояването задължително правим размяна на корпусите: в силните семейства до 1 юни, в средните до 10 юни. След 15 дни на силните и средните семейства и поставяме в средата трети корпус, при това отново им сменяме местата.
В периода на нарастването както говорихме, формираме отводки.
В началото на главната паша (прираст на тегло в денонощие повече от 2 кг) семействата и отводките обединяваме в медовици, като едновременно преформироваме гнездата: откритото пило го спускаме долу, запечатаното го повдигаме горе, а посредата поставяме корпус с тъмно – кафяви пити. Вощина на главния медосбор не даваме на пчелите. Семействата със сила от 30-40 междини, с млади майки приготвят от 30 до 50 кг мед.
Нашата технология е пригодна за местности с късен медосбор. За да снася майката яйца така, както на нас ни трябва, за подхранване използваме миналогодишен мед в пити, не ограничаваме снасянето на яйца на майките (понякога семействата сами правят това), веднъж на 10 дни даваме по две пити за снасяне на яйца. Входовете ги организираме на
северо – изток, кошерите ги засенчваме. От 5 ти до 10 юли разместваме корпусите и едновременно при необходимост поставяме 4 корпуси с пити. След това следим за работата на семействата и се готвим за центрофуженето на меда и формирането на гнездото за зимата. С центрофугирането не бързаме, но и не бавим: първото го провеждаме от 1 до 6 август, второто и окончателното – от 10 до 16 август, а възможно и по – рано в зависимост от условията. След изцентрофугирането питите не ги давам за почистване и изсушаване от пчелите, тъй като предполагаме, че така питите по – малко се поразяват от молец. Специални мерки по нарастването на пчелите за зимата не провеждаме но следим през август на пчелина да има неголяма паша.

 


Превод от "Пчеловодство" 2003г./N3:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by