Дата на обновяване:22.09.2012

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК - пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


 

Димитър Василев - Мишо, пчелар на област Плевен за 2013 година:
Свършат ли се пчелите, загива и човечеството


Ирен ТОМОВА

(Интервюто е направено по време на 15-ото международно изложение-договаряне „Пчеларство - Плевен 2014" (ден, преди откриването)).

Кликнете за увеличение


Мишо сред приятели. На заден план на снимката се виждат и част от стотиците кошери, за които днес се грижи пчеларят

Кликнете за увеличение


Снимки: личен архивНад 130 фирми и организации от страната, Европа и Азия, занимаващи се с пчеларството, се събират от днес в Плевен за участие в 15-ото международно изложение-договаряне „Пчеларство - Плевен 2014”. Традиционният форум ще бъде открит в 10 часа в Търговски център “Плевен”. Изложението се организира от „Партнерс експо” и Областния пчеларски съюз, под патронажа на Министерството на земеделието и областния управител на Плевен.
Тази година в изложението участват представители на водещи български производители и дистрибутори в бранша и чуждестранни фирми от близо 20 държави. Посетителите ще видят доста интересни неща. Интерес представлява и съпътстващата програма, част от която е и връчването на награди на най-добрите в бранша. Най-добър пчелар на Плевенска област за 2013 година е плевенчанинът Димитър Василев. Мишо, както го знаят приятелите му, отглежда в имотите си над 400 кошера. Срещаме се с него ден преди началото на пчеларското изложение, при това на рождения му ден - 6 февруари. Зодия Водолей, той напълно оправдава очакванията ни за ведър и разговорлив човек. Ето какво сподели за читателите на „Посоки“ пчеларят на годината за област Плевен:

- Г-н Василев, честит рожден ден от екипа ни. Пожелаваме Ви на първо място здраве, късмет и успех във всичко, с което се захванете. Разкажете ни накратко за себе си, как започнахте с пчеларството?
- Казвам се Димитър Константинов Василев, но в пчеларските среди всички ме знаят като Мишо. В продължение на 23-24 години съм бил телевизионен техник, но като започна да ми намалява с годините зрението, разбрах, че няма да мога да продължа с това. Така през 80-те години взех първо 3 кошера. Мои леля и вуйчо ми дадоха тогава пари за още три, и така станаха шест. Бях решил повече от 15 кошера да не ги правя, но постепенно се увеличаваха - първо 6, на втората година - 12, третата - 19, и сега са 440. Гледам ги всичките в два имота в Пордим.
- Когато започнахте, какво знаехте за пчелите?
- Баща ми имаше няколко кошера и като малък обичах да стоя край него, вуйчо ми също се занимаваше с пчеларство. Леля ми гледаше животни, но аз исках по-чист занаят. И избрах пчеларството. Така вече 33 години се занимавам с това с голяма любов.
- Как приемат близките ви това ваше занимание, помагат ли?
- Имам дъщеря, която е омъжена в едно село край Елин Пелин, и няма как да си идва често насам. като малко много ми помагаше но сега няма възможност. Със съседите горе-долу добре се разбираме, помагат ми, аз им давам мед. Правя и много спонсорства. Имам един колега - Христо Цолов, който с лични средства реставрира църквата в Брегаре. Аз пък като видя да събират пари за лечение на някой в нужда, давам. Изпратих пари за едно момиченце в инвалидна количка от Варна, в Пордим пък едни млади момчета искаха да помогна, за да отидат на дрифт състезание. Дадох им парите, казах им, че няма да ми връщат нищо, само те да се върнат живи и здрави. На тия години човек сякаш има нужда да помага. Аз лично много помагам, и да нямам пари - пак намирам начин да помогна. Не успях да изпратя пари само на Росица Пейчева, тя ми е любимка, защото в банката излезе, че има някакво разминаване в имената. Много исках да се срещна с нея, преди време тя имаше концерт в Гулянци, но не успях да я видя.
- Това ли е любимата Ви певица?
- А, не. Николина Чакърдъкова е. Вечер си почивам най-добре, като слушам народни песни и хора. Имам и много приятели, с които се събираме често. У нас все има хора, имам две маси в хола, които стоят вечно разпънати.
- Как се става Пчелар на годината?
- С много работа. Сега нощно време до късно кова рамки в работилницата си, нанизвам и опъвам телове. Имам да правя и около 400 кашончета за рояците. Като мине изложението в Плевен, на 12 и 13 февруари съм на пчеларско изложение в Турция, после има едно събиране на пчелари от севера и юга на Беклемето, и после през септември съм на изложение в Сърбия. Това са ми почивките през годината. Много обичам и кученца, сега имам 13 в Пордим. Като си ида, само те ме посрещат и ми се радват. Най-доброто животинче е кученцето.
- Скъпо ли е да се занимава човек с пчеларство?
- Ами не е много печелившо, особено ако се случи лоша година. 2013 година първоначално тръгна много лошо, но после като заваля един дъжд - нещата се оправиха. Сега аз правя по много рояци - по 600-700, това отслабва кошерите и вадя по-малко мед, между 4 и 5 тона. Изкупвачите обаче много ни удрят в цените - между 4 лв. и 4,10 лв. за кг.мед. Но нямаме избор, и го даваме евтино.
- Колко трябва според Вас да е цената на меда?
- Поне 5 лв. за килограм, и отгоре. В Гърция например го продават между 8 - 10 евро, в другите държави меда е доста скъп, а ние го продаваме тук на безценица. При нас има проблем и с регистрацията на кошерите - тук имаме доста кошери, но не са регистрирани. А в Гърция имат по-малко кошери, но повече регистрирани. Така на тях им отпускат повече пари за пчеларството от ЕС.
- Вие лично получавали ли сте европейски средства?
- Като пчелар, съм регистриран като земеделски производител и кандидатствам по програми. По тази линия, например, някои лекарства за пчелите ми се заплащат на 90 %. Но ако кандидатстват повече хора, тези проценти могат и да паднат. Ние искаме да се заплаща на кошер - по 5 лв. ли, по 10 лв. ли, но да се плаща така. Друг проблем в бранша са многото пчеларски организации. Трябва да има една, за да стават нещата, а не всеки да ходи и да иска от свое име, и накрая - нищо. Трябва да се обединим.
- Вие самият обичате ли мед?
- Моят хранителен режим е малко по-специален, лятно време мога да изкарам два месеца само на диня и сирене. С алкохола съм скаран.
- По колко мед изяждате например на година?
- По десетина големи бурканчета, не повече. Толкова горе-долу
- Има ли млади хора, които искат да се занимават с пчеларство?
- Има мераклии, но ми се струва че са малко. По тези програми май само се източват пари, пишат се едни бройки на кошери, че се гледат, а всъщност нищо.
- Постоянно се пише, че пчелите измират. Това така ли е, и защо се случва?
- Да, и аз съм чел такива неща, но никой не може да каже от какво е това. По всяка вероятност хората сами сме си виновни, защото замърсяване природата. Тя и Ванга го е казала: Свършат ли се пчелите, загива и човечеството. Дано да не стигаме никога до там, и повече млади хора да се захващат с пчеларство.


 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by