Дата на обновяване:06.02.2008

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 

ВАРИАНТ ПЪРВИ  НА  ЗИМНА  ВЕНТИЛАЦИЯ  - ПРЕЗ  ДЪРВЕНАТА  ВЪЗГЛАВНИЦА  И КАПАКА  НА  КОШЕРА

И.Т. Скузоватов

(вариант 2 - ри е публикуван веднага след вариант 1 - ви)

(вариант 3 - ти е публикуван веднага след вариант 2 - ри)

(въздушният коридор за отвеждане на влажния въздух е публикуван след вариант 3)  

Напълно разделям мнението на Н.Н Лещенко (сп. „Пчеловодство” 1998/ N5), че „без вентилация през горната част на гнездото, няма как да минем”.
Пчелите на стационарния си пчелин ги държа в градината в едностенни лежаци и многокорпусни кошери собствена изработка със стени с дебелина 35 мм. При подготовката за зимуване отгоре поставям като затоплящ материал възглавници и обличам кошерите от три страни с полиетилен, като оставям свободен долният вход.

Дървената възглавница съм я изработил от фазер с дебелина 12 – 14 мм. В средата на възглавницата изрязвам овално отверстие 80 х 18 мм, или използвам двата отвора 40 х 18 мм, които ползвам за пролетни и есенни подхранвания и зимна вентилация, а през лятото покривам с парче фазер с размери 120 х 50 х 4 мм. След образуването на устойчиво кълбо през

октомври – началото на ноември ги покривам с мрежа с отвори с размери 2 х 2 до 3 х 3 мм и я закрепвам с 2 габърчеата. Отгоре правя своеобразен въздуховод, който е показан на рисунката, който го покривам със затоплящи възглавници. Той съединява въздушното пространство на гнездото с външната среда и е направен от две дъсчици с дебелина 8 – 10 мм и капаче от фазер 5 с дебелина 4 мм.
От пред и от долу, въздуховодът е покрит с решетка (позиция 2 на рисунката), а от вътре не плътно е напълнен с пълнеж (руско наименование: волос – крученка). Той предотвратява течението, не се заскрежава, не замръзва. Такъв тип пълнеж се среща в някои типове въздушни филтри и в старата мека мебел.


Превод от "Пчеловодство" 2003г./N6

 

ВАРИАНТ ВТОРИ ЗА ВЕНТИЛАЦИЯ НА КОШЕРА ПРЕЗ ЗИМАТА

П.А. Власов

Пчелните ми семейства зимуват на същите места, на които стоят и през лятото. Примерно половината от кошерите е направена от дъски от бор (дебелина 30 мм), а другата половина имат затоплящ материал с листове от пенопласт (20 мм), поставен между вътрешните и външните стени с 

дебелина 20 мм. Вентилацията я правя както е показано на рисунката. За всеки кошер съм направил по две пирамиди, които имат по три страни – позиция 4. Вертикалните стени, които са разположени една спрямо друга под ъгъл 90 градуса са от дъски с дебелина 10 мм, а страничните, наклонени – от фазер. Закрепвам ги с гвоздеи (20 х 1 мм). Размерите на разположените под 90 градуса на долната основа дъсчици са 80 ... 100 мм, а на горните 15 мм. От долу пирамидата я затварям с надупчена оцинкована ламарина с дебелина 0,55 мм с отвори фи 3 мм. Нея я закрепвам към страничните дъсчици с малки гвоздейчета.
При подготвянето на семействата за зимата, задните два края на покриващото платно ги загъвам и поставям в ъглите направените пирамиди, както е показано на рисунката. Краищата на покриващото платно ги поставям на наклонената част на пирамидата. На основния корпус 5 предварително монтирам подкапакник (подкрышник на руски ез.) или магазинна надставка 3. А след поставянето на пирамидите, поставям и възглавница или друг затоплящ материал. Горните входни отвори ги затварям с дървени запушалки, а долните – със стандартни металически решетки. От вятъра, който удря направо в лицето на кошера, долния отвор го затварям с наклонена дъска.
Тригодишния опит по използването на такава вентилация показа, че пчелите добре зимуват, подморът е малко. Семействата се запазват 100%, от зимуването, те излизат силни.

Превод от "Пчеловодство" 2005г./N8

 

ВАРИАНТ ТРЕТИ ЗА ВЕНТИЛАЦИЯ НА КОШЕРА ПРЕЗ ЗИМАТА –
БОРБА С ВЛАГАТА В КОШЕРИТЕ


Н.К. Мосин

 

Зимата е труден период в живота на пчелите. Неумело подготвените за зимуване пчели достигат пролетта силно отслабнали, като остават в продължение на сезона в групата на тези, които не носят доход.
Да имат силни и здрави семейства след зимуването е стремеж на повечето пчелари. За съжаление, това не се удава на всички.

Лошо влияе на състоянието на зимуващите пчелни семейства оказва влагата.
Аз се занимавам с пчеларство в Ленинградска област (Санкт Петербургска), влажният климат и характера на зимата на която се определят в много голяма степен от близостта на Финския залив.
Търсенето в продължение на няколко години на влагопоглъщащи и затоплящи материали се получи с някакъв успех, но аз реших да не се успокоявам и в пълна степен да използвам вентилацията.
За зимата на 1977/78 г. направих необходимото количество ограничителни (преградни) дъски. Формата им е видна на рисунката, отгоре, дъската е по – голяма от рамките със 70 – 100 мм, в зависимост от височината на подкапакника (подкрышник на руски), а отдолу са с 15 – 20 мм по – големи от стандартните пити при наличието на увеличено пространство под питите (дълбоко дъно).
Ограничителните дъски поставям след като пчелите се съберат на кълбо, плътно до поставената възглавница (запрополисовано покриващо платно). За да не се изместват дъските от затоплящите материали, между тях и стените на кошера поставям клинове.
Ширината на кладенеца (разстоянието между ограничителната дъска и стената на кошера) е в границите на 3 см и повече. Зависи от броя на питите в кошера и дебелината на ограничителните дъски).
Долният кръгъл (фи 30 мм) или плосък отвор, оставам отворен. На запрополисованото покриващо платно застилам мушама за маса или два слоя подобна материя - полиетилен и др. Отгоре върху запрополисованото платно поставям каквито и да са затоплящи материали (20 – 30 см).
Движението на въздуха в кошера е показано на рисунката.
В продължение на 20 сезона аз изпитвах различни начини на зимуване на пчелите в условията в които се намират моите кошери, за които стана дума. Стигнах до извода, че вентилацията е надежден начин за избавяне на пчелите от влагата. Благодарение на добрата вентилация, пчелите излизат от зимуването здрави и силни.

Источник: сп: „Пчеловодство” 1981/N3, стр.23

 

ВЪЗДУШЕН КОРИДОР ЗА ОТВЕЖДАНЕ НА ВЛАЖНИЯ ВЪЗДУХ ОТ КОШЕРА

М.Н. Хащивский

По – рано при зимуването на открито, аз както и да не се стараех, не можех да запазя в кошерите топлината, без в тях да се събира влага. Крайните пити нерядко се покриваха с плесен. Но сега, вече трета зима използвам изработеният от мене въздушен коридор и съм много доволен от него. Коридорът представлява дървена „П” образна форма с височина 50 мм (рис.1). Останалите

негови размери зависят от типа на кошера на който се използват, но принципът на изработването им е еднакъв.
Гнездото е разположено срещу входа. От двете страни го ограничавам с преградни дъски и му поставям затоплящи материали (възглавници). Отгоре поставям дървената възглавница, като по средата тя има вентилационен отвор, покрит с мрежа. Върху тази дървена възглавница поставям въздушния коридор и върху него поставям също затоплящ материал (възглавница). Топлия, наситен с водни пари въздух, през възглавницата се разсейва в коридора, от него излиза под покрива, а от там през отворите навън (рис. 2). При такъв начин на отделяне на влагата, в кошерите не се задържа влага и семействата добре зимуват.

Источник: сп: „Пчеловодство” 1989/N10

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by