Дата на обновяване:11.01.2008

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 

ТАЙНИ ОТ ЗАНАЯТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕД В ХРАЛУПА ТИП „БОРТ”

Р.К. Галеев, биолог, бортевик – еколог, директор на „Регионален научно – производствеен център „Башкирски мед”.

Много професионални тайни има във всеки занаят и те се предават от поколение на поколение от майстор към майстор. Бортевото пчеларство в този смисъл не е изключение. Четвърта година подред, благодарение на организацията на републиканския конкурс на бортевиците, ние имаме възможност на живо да наблюдаваме как пред нас се окриват тайните на дошлия до нас занаят от далечното минало. Този конкурс съвсем не прилича на съревнование, той повече прилича на творческа лаборатория: Под открито небе увлечено работят майстори, всеки твори своето си произведение: кирам, лянге, аркатау, батман, колода, борт.
В древността са казвали: колкото е по – високо борта, толкова е по – сладък меда. В тези думи, както и в която и да е народна мъдрост е вложен дълбок смисъл. Изкуственото жилище за пчелите – „борт”, обикновено се прави на височина 6 – 8 м.
На такова разстояние от земята, често са се намирали и естествените хралупи с пчелите, които по всички въпроси са служили за еталон на бортниците. Тук въздухът не е толкова влажен както от долу, а безопастността на хралупата по – нагоре и условията са идеални за узряването на меда. Ето, особената ценност на дивия мед се заключава в неговата узрялост.
Един път в годината, бортевикът взима от пчелното жилище долната част на построените пити. Пчелното семейство в борт, дава не много, рядко 10 – 15 кг. По данни от последните години, на територията на резервата в Бурзянския район на Башкортостан, в която бортевото пчеларство се е съхранило като стар народен занаят, в естествените хралупи живеят около 400 пчелни семейства, наричани „дивачки”. За тях се грижат работниците от резервата „Шульган – Таш”. Бортеви дървета, заселени с пчели има и в жителите на местните села. Като се направят несложни изчисления, не е трудно да се разбере, колко малко са останали източниците на див, бортеви мед в света.
Медът от бортовете се отличава от меда в рамковите кошери. Той е екологически чист, произвежда се в горите, в които има много липи и цъфтящи треви. Като правило, такъв мед е смесен с восък и перга, богат е на фруктоза, глюкоза, ферменти и микроелементи. Даже тези немногобройни, не дълбоки изследвания на неговия състав, говорят за това, че той е уникален и необичайно полезен за здравето на човека.
В 2002г. на международната, агропромишлена изложба, която се провежда всяка година в Уфа, бортевия мед получава диплома „Най – добрите продукти на Башкортостан” и е бил представен на конкурса „Сто най – добри продукти на Русия”.
След провеждането на необходимите изследвания във Всерусийския институт на хранене, башкирския мед е включен в рациона на космонавтите и препоръчван за използване на Международната космическа станция. Нашият научно – производствен център вече няколко години го доставя (в това число и от борти от резервата „Шульган – Таш”) в центъра за подготовка на космонавти Ю. Гагарин.
Високата оценка на нашия продукт от специалистите от Звездното градче, отвори съвършенно неочаквано направление и перспективи за сътрудничество с Центъра за космонавтика и башкирските учени. Докторът на техническите науки, професорът от Башгосмедуниверситета Р.Р.Фархутдинов и сътрудниците от лабораторията по биофизика на този вуз ни предложиха да вземем участие в комплексната програма от изследвания и да се проведе изучаване на меда и другите продукти на пчелите като натурални антиоксиданти.
Обаче, получаването на толкова ценен продукт далече не е единствения аргумент в защита на възраждането на бортничеството.
Чудното бортно дърво – сега е уникален паметник на природата, ням свидетел на някога процъфтяващото в Башкортостан горско пчеларство. А не толкова отдавна в селото Галиакберово на Бурзянския район то стана предмет на сериозен спор. Два бортевици си оспорваха правото за владеенето на дървото с борт. Сега бортевите дървета са с цената на златото, а хората, които искат да се занимават с бортево пчеларство стават все повече.
През миналата година в конкурса на бортевиците за пръв път взе участие непрофесионалист. Карим Галин – предприемчив стопанин, много умел млад човек – заедно с братовчед си и жена си и един ученик от аскаровското средно училище направиха колода. Те още преди това бяха направили ярки чертежи на замисленото пчелно жилище, и по времето на конкурса строго ги използваха в работата си. Всичко при тях се получи отлично. Навъртаха се тук и местни момчета по делово разглеждаха рисунките на борт-ите, обменяха опит. Много от тях имат дядовци, които в съвършенство владеят бортевия занаят. Охранявайки своите „бортеви стопанства”, те с това са запазили и преумножили богатствата на горите. Трябва да се отчете, че в техните времена законите строго защитаваха имотите на бортниците, изискваха да не се повреждат борти-те, да не унищожават нищо между бордевите стопанства, отблизо да не увреждат „чудното бортево дърво”.
След завършването на конкурса, ние обикновенно, се отправяме в експедиция по башкирските села – в гората. Такива пътувания, нерядко ни даряват с удивителни за нас новости. След задушевни разговори със старците бортевици в тефтерчето се появяват нови имена на бортевици, легенди и предания, рисунки на родови знаци, с които са белязвали бортевите дървета. А, ако ни провърви, то в походната ни торба ще се окаже нещо и от оборудването на бортника. През миналата година ни провървя особено: в едно башкирско семейство на нас ни се удаде да получим батмана (съд от липа за съхранение на бортеви мед) на Заки Валиди – известен учен истоковед, почитан син на башкирския народ. Сега в неголемия музей на нашия център, след конкурса на бортевиците се появи още един експонат – лянге. И така всяка година.


Превод от "Пчеловодство" 2005г./N4:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by