Дата на обновяване:01.02.2013

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК - пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 

 

Над 130 пчеларски фирми идват в региона

Ваня Кюрчева 01.02.2013 в-к Посредник


Дългочакваното от всички, заети в областта на пчеларството, събитие се открива точно след седмица. 11-ото издание на Mеждународното специализирано изложение-договаряне „Пчеларство Плевен 2013” ще се проведе от 8 до 10 февруари. За откриването на най-големия пчеларски форум в Югоизточна Европа се очаква в Плевен да дойде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Участие са заявили 130 фирми от 18 държави. Това стана ясно на проведената в четвъртък предварителна пресконференция, в която участваха патронът на международното изложение - областният управител Иван Новкиришки, Ралица Добрева, директор на Областната дирекция „Земеделие” в Плевен, Румен Балински, представител на организаторите - „Партнерс експо”, както и председателят на Областния пчеларски съюз Васил Палазов и заместникът му Юлиян Станчев.
По време на тридневния форум най-добрите пчелари на страната ще предлагат на посетителите многообразие от пчелни продукти и пчелни производи - лечебна козметика, храни, напитки.
В съпътстващата програма са включени актуални презентации, семинари и дискусии с утвърдени лектори от Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие”, научни институти от България, Румъния, Русия, Турция.
„Вече 11 години пчеларското изложение утвърждава Плевен като международен център за сектора. Прави впечатление и богатата съпътстваща програма, обхващаща различните секторни политики. Този форум дава отлична възможност за реалното прилагане на Националната програма за развитие на пчеларството и за стратегията в сектора, защото международното изложение в Плевен е форум, в който пчелари от Балканите и цяла Югоизточна Европа обменят мнения. Влизаме в третата година от действието на пчеларската програма, която дава възможност на пчеларите за закупуване на оборудване, на отводки, на пчели-майки, тази година акцент е възможността за закупуване на ветеринарно-медицински продукти”, каза на пресконференцията областният управител Иван Новкиришки. И допълни, че форумът в Плевен ангажира както Министерството на земеделието и храните, така и Европарламента. „Това е изключително важно, за да може секторът на пчеларството да получи необходимото финансово подпомагане и през следващия програмен период от 2014 до 2020 година. Още повече, че предложението на нашето министерство, изпратено до Европейската комисия, е в следващия програмен период да има схема за директно подпомагане на сектор „Пчеларство”, каза още г-н Новкиришки.
Ще припомним, че евродепутатът Мария Габриел вече внесе искане за промяна в регламентите в посока на това пчеларите да имат възможност да получават субсидии на пчелно семейство, както това е регламентирано за другите въдства в сектор „Животновъдство”.
Едва 40% от желаещите „докопали” финансиране по пчеларската програма
Около 40% от желаещите да получат финансово подпомагане по мерките на Националната пчеларска програма за тази година от Плевенска област успели „да се докопат” до пари, заявяват от Областния пчеларски съюз. И припомнят сагата по подаването на заявления за финансиране, когато местни пчелари се редиха на денонощни опашки два дни, за да успеят да внесат документите си. По информация от областната дирекция на ДФ „Земеделие” в Плевен общият брой на подадените заявления от региона за таи година е било 96. 197 пък са пчеларите от Плевенска област, които преди три месеца получиха по 12 лева на пчелно семейство по програма de minimis.

Въпреки това пчеларите недоволстват и обясняват, че за час време парите за лекарствени препарати свършили, за по-малко от два часа предвидените финансови средства по националната програма вече били изчерпани. В същото време признават, че в Плевенско са получени повече пари в сравнение с много други региони на страната.
Не ядем мед за разлика от германците, повече за апитерапията - на изложението
Все още българите не са се научили да консумират мед и пчелни продукти, категоричен е Юлиян Станчев. „Половината от произведения у нас мед се изнася, а от общия износ 1/4 е за Германия, която е най-големият вносител на мед в ЕС. Около 2-3 хиляди тона български мед годишно заминават именно за Германия”, каза още г-н Станчев. И изрази надежда, че все повече хора чрез изложението „Пчеларство” ще се убедят в полезността както на меда, така и на пчелните продукти. Защото към момента България е на едно от последните места в Европа по средна консумация на пчелни продукти на глава от населението.
През последните години се забелязва тенденция към по-висока консумация на мед, но за сметка на това пчелни продукти консумират много малко българи, научаваме от Юлиян Станчев. Като пчелният прашец, например - научни изследвания показали, че ежедневно трябва да ядем по 30 грама пчелен прашец, а в тях се съдържат 30-40% белтъчини, 12 аминокиселини, много микроелементи, ензими и минерални вещества, необходими за организма.
И още, че плевенчани и гостите на града ще могат да научат повече за пчелните продукти на тридневното изложение. А в неделя ще могат да зададат въпросите си на апитерапевта д-р Евгени Петков относно пчелните продукти в поддържането и укрепването на човешкото здраве”.
Поредното „Крило на успеха” очаква притежателя си
Ще припомним, че фирмите и пчеларите, които участват в „Пчеларство - Плевен 2013” могат да кандидатстват за наградите на изложението - голямата награда на „Партнерс експо” ООД - плакет „Крило на успеха”, дело на скулптора Красимир Рангелов, който се връчва за новаторство в пчеларството, както и призове за специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, научна публикация, най-проспериращ млад пчелар за 2012 година. Най-добрите постижения за изминалата година в пчеларския бранш по традиция ще бъдат отличени от международно жури.
И тази година продължава съвместният конкурс с фондация „Еврика” за най-проспериращ млад пчелар на България за 2012 година. Победителят, който ще бъде излъчен в панаирните дни в Плевен, ще има право да продължи в ежегодния международен конкурс на фондация „Еврика” за млад фермер на годината.
________________________________________
Осветен мед за малките художници с медни фантазии

Тази година последният ден на международното пчеларско изложение съвпада с празника на св. Харалампий, покровител на пчеларите.
По дългогодишна традиция по време на специализираното международно изложение ще бъде аранжирана и тематична изложба “Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие”, в която ще бъдат включени най-добрите творения на млади художници от цяла България, а и от много страни от Балканите и Европа ежегодно.
Около 350 са детските пчелно-медени фантазии, които тази година участваха в конкурса.
Малките творци се състезават в три възрастови групи - до 5 години, от 6 до 12 години включително и от 13 до 16 години.
Жури от специалисти и представители на съорганизаторите ще подбере най-добрите рисунки и пластики. За най-добрите отличени творби са предвидени награди - грамоти от „Партнерс експо” и пчелен мед, осигурен от Областния пчеларски съюз в Плевен.
А медът, който ще получат малките творци, ще бъде осветен от плевенски свещеници от храм „Св. Николай”.
Награждаването ще е на специална церемония навръх празника на пчеларите.

 

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by