Дата на обновяване:21.09.2012

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК - пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

  


Търтеевото пило – лечебно средство
Машенков О.Н.

В пчеларската литература се съобщава, че за отглеждане пило за 1000 търтеи се изразходват 750 г мед и 450 г прашец, и този брой търтеи през своя живот употребяват още 6,32 кг мед. Количеството на търтеевото пило зависи от силата на семейството и за сезон се приближава към 9000. Несложни пресмятания навеждат на мисълта, че работните пчели са заети с това, да хранят търтеите, а пчеларите се лишават от всеки кошер - повече от тенеке с мед. Веднъж в Ялта видях как пчелар на своя пчелин с бензинова лампа може да се каже с „огън и меч”, унищожаваше тази гладна търтеева войска. Обаче опитите на Д. Ален (1958) показаха, че пчелите събират еднакво количество мед в кошери с ограничаване и в такива с неограничаване на количеството на търтеите. Ф.Руттнер (1982) е направил от това извод, че тяхното присъствие стимулира събирането на нектара и превръщането му в мед. При това далече не всичкото пило се превръща в полово зрели търтеи. Много особи загиват в първите дни на живота си.
Самката на кърлежа вароа по – охотно посещава килийките с търтеево пило. Появи се даже и метод за борба с разпространението на кърлежа, основан на неговото унищожаване. Когато срязват търтеевото пило, то между няколко свободни от кърлежа килийки се случват и отделни, които са с кърлежи. За да не разпространяват болестта, всички търтееви срезки някои пчелари ги закопават в земята, отправят ги за претопяване, изгарят ги. В болшинството случаи пчеларите даже не подозират, с какво ценно богатство те се разделят, на практика заедно с разпечатката се изхвърлят и личинките.
На 7 дневна възраст търтеевите личинки съдържат в своето тяло: мазнини 22,2%, гликоген 24,5%, азот 6,2% (основно азот, белтъчини и свободни аминокисилини) (А.М. Рямова, 1975).
Съгласно В.Г. Голосков и П.К.Пименов (1972), 7 - дневните личинки съдържат в 100 г суров материал: кобалт 2,5 мкг, манган 14, мед 1, молибден 4, никел 7, бор 4 мкг. На живия организъм са крайно необходими тези ферментообразуващи елементи. Тяхното отсъствие в храната е съпроводено с възникването на тежки заболявания. Така, недостига на кобалт довежда до гъбични заболявания, сбръчквания на кожата, на манган – до дистрофия, загуба на тегло; на мед – до анемия, падане на косите, депресия, нарушаване на пигментация на кожата, нисък хемоглобин; на молибден – до заболявания на черния дроб и бъбреците; на бор – до нарушение на нормалния растеж и развитие на организма, до остеопороза, деминерализация на костите. Микроелементите също влизат и в състава на витамините или ги активизират.
За отсъствието на определени витамини в организма може лесно да се убедите по следните признаци: недостиг на каротин предизвиква предразположение към екзема; на витамин D – към потливост; на В2 – към сухост и посиняване на устните, цепнатини в ъгълчетата на устата, себореен дерматит на гънките между носа и устата; РР – към сухост и бледност на устните, олющване на кожата, особено на тилната повърхност на дланите на ръцете и шията, до пигментация; В3, В6 и Н – към дерматити; С – към посиняване на устните, ушите, ноктите, бледност и сухост на кожата. С помощта на търтеевото пило не е възможно напълно да се удовлетвори денонощната потребност на човека от микроелементи, тъй като основно те постъпват в организма посредством храната. Обаче неговата употреба отстранява дефицита на микроелементи в организма на човека и способства за профилактика на пречислените заболявания, тъй като в него те се съдържат в балансирано състояние за живия организъм.
Г.А. Григорян (1972) е установил, че в хемолимфата на личинките присъстват всички заменими и незаменими аминокисилини.
В организма на човека тези аминокисилини стимулират работата на имунната система. Освен това, аргинин използват при лечение на черния дроб; тирозин подобрява паметта; лизин защитава от вируси на херпеса, способства за изработването на хормони, ферменти, антитела.
В много страни търтеевите личинки ги използват като лечебно средство и деликатесен високо калориен продукт за хранене. Л.Г. Чугунова, Л.А. Бурмистрова, А.Н. Рябков (1999) смятат възможно използването на техния хомогенат за лечение на заболяванията на щитовидната жлеза. А.Н. Бушученко и В.В. Пеленин препоръчват да се използва смес от търтеево пило с мед (по 12 – 15 г 20 – 30 мин преди хранене) за подобряване на умствената и физическата активност, за усилване на потенцията, за нормализация на съня. А.Г. Бачинский и А.Н. Децина (1998) го използват като съставна част на различните козметични кремове. А.И. Черкасова и др. (2005) отбелязват ефективността на праховете на основата на личинки от търтеи, майки и пчели при лечението на туберкулозата.
Някои пчелари са се убедили в лечебните, биостимулиращи и тонизиращи свойства на личинките. Те изтръскват 6 – дневни личинки на тава, размазват ги с лъжица, смесват ги с вода (1 супена лъжичка на 1 чаша вода) и пият сладникава течност с цвят на мляко. Други подготвят лекарство за запас: в половин литров буркан със зрял мед поставят 6 – дневни личинки (20 – 30 броя), размачкват и щателно смесват с меда. Съхраняват сместа в тъмно, прохладно място или в хладилника. При неразположения употребяват по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 минути преди хранене, като пият и вода със стайна температура. Понякога търтеевото пило го пържат на масло за чай или на слънчогледово масло и го приемат по 1 супена лъжица.
В.И. Лебедев и М.А. Легович (2002) вземат търтеевото пило на 10 – 12 денонощие след като майката е снесла яйцата. – преди появяването на зачатките на очи, крака, крила, във вид на виолетови петна. Восъчната разпечатка те внимателно я срязват с нож, търтеите от питата ги извличат с помощта на центрофугата. Личинките се нарязват на ситно и се разбъркват със смес от лактоза и глюкоза, която вземат в еднакво съотношение по маса. Към 1 част търтеев хомогенат добавят 6 части смес от захари. Получената маса я сушат в течение на 3 месеца при 4 – 6 С. Готовият продукт може да се съхранява 3 години при стайна температура.
Р.Ю. Павлюк и др. към праха от хомогената от търтееви личинки добавят прополис и прашец, което увеличава срока на неговото съхранение 2 пъти. Те препоръчват хомогената за лечение на сърдечно – съдови заболявания, повишаване на работоспособността и имунитета.
И.А. Прохода (1996) съобщава, че биологическата активност на търтевия хомогенат се съхранява в течение на 2 години при консервирането му със захарна пудра или мед.
Количеството на търтеевото пило в кошера зависи от времето, сезона, силата на семейството, възрастта на годината и породата от пчелите. По данни на В.И. Лебедев, кавказките пчели отглеждат търтеи 1,72 пъти повече, отколкото средно руските, и 1,36 пъти повече отколкото италианските пчели.
Теглото на една търтеева личинка преди запечатване – около 370 мг ( по други данни – 344 мг). Масата на 9 000 търтееви личинки отглеждани за сезон от силни семейства – 3,3 кг. Това е достатъчно за приготвянето на 330 кг мед, който съдържа 1% биологически активна добавка. Той следва да се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 мин преди хранене. Такова количество съответства на приемането на 3 личинки за едно денонощие. Естествено не трябва да се оставят пчелите без търтеево пило, затова практическото събиране на хомогената от един кошер съставлява около 1 кг. За приготвянето на спиртна настойка вземат 60 личинки на възраст 6 дни (примерно 20 г), добавят към тях 100 мл спирт, оставят да престои (правят настойка) на тъмно място за 7 – 9 дни и филтрират. Приемат по 30 – 40 капки в 20 – 30 мл вода 3 пъти на ден 20 мин преди ядене. В ролята на стабилизатор (антиокислител) може да се добави към настойката 15 капки спиртен разтвор на прополис и да се съхранява настойката в хладилник.
Сместа на хомогената с мед добре се изяжда и от пчели, тя може да служи и като източник на белтъчно подхранване при ранното пролетно нарастване на пилото.
По такъв начин, уважаеми пчелари, вместо да унищожавате безвъзвратно търтеевото пило, се постарайте да извлечете от него максимална полза.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2005/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by