Дата на обновяване:23.03.2012

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

  

Хипертонична болест
Н.В.Ульянич

Хипертонична болест – заболяване на сърдечно – съдовата система, основна проява на което се явява повишаването на артериалното налягане (АН). При хипертонията се повишава напрежението на стените на малките артерии, в резултат се намалява тяхната пролуука и се затруднява предвижването на кръвта. При това налягането на кръвта на стените на съдовете се повишава. За развитието на болестта способства нервното пренапрежение, стресовете, злоупотребяването с тлъста и месна храна, малкоподвижен начин на живот. Немаловажен фактор – е обременителната наследственост.
По течението и характера на клиничната картина, хипертоничната болест я делят на три стадия.
В първия стадии отбелязват кратковременно повишаване на АН, което възниква след преумора или нервно пренапрежение. АН бързо се нормализира след почивка и приемането на успокоителни (седативних) препарати (премахват нервното напрежение и безпокойството – допълн. към превода).
Вторият стадии се подразделя на две фази. В първата (лабилна хипертония) – нивото на АН се колебае от незначително повишаване до високо ниво. Във втората (стабилна хипертония) – АН стабилно се задържа на високите цифри.
Третият стадии се характеризира с развитието на атеросклероза с поразяване на бъбреците, сърцето и съдовете на главния мозък на фона на висока и стабилна хипертония.
В днешно време лекарите – кардиолози отделят собствено хипертоничната болест и симптоматичните артериални (хипертензивни), които възникват на фона на заболяванията на бъбреците, ендокринната система, пораженията на централната нервна система и др. По данни на статистиката, 90% от болните с повишено артериално налягане страдат от хипертонична болест.
Повишеното артериално налягане възниква вследствие на увеличаването на минутния обема на сърцето и периферното съдово съпротивление във връзка с нарушението на нервното регулиране на сърдечно – съдовата система и с увеличаването на обема на циркулиращата кръв за сметка на задържането на натрия и водата в организма. Освен повишаването на артериалното налягане, хипертоничната болест при продължително протичане може да дава такива усложнения, като исхемична болест на сърцето, инсулт, сърдечна недостатъчност, поразяване на бъбреците и пр.
Най – често усложнение се явява развитието на хипертонична криза – кратковременно или продължително, рязко повишаване на артериалното налягане, което изисква предприемането на екстрени мерки. За лечението използват охранителен режим с умерени физически натоварвания, диета с ограничение на готварската сол, която способства за понижаване на теглото на тялото и корекция на липидния спектър на кръвта. От лекарствата назначават хипотензивни препараты, които болният трябва редовно да приема до като е жив. Най – известните групи хипотензивни препарати: симпатолитици, антагонисти на калция, инхибитори и диуретици. При развитието на усложнения назначават съответната симптоматична терапия.
Независимо от многообразието на използваните средства, хипертоничната болест запазва лидиращи позиции в структурата на заболяванията на сърдечно – съдовата система. Продължителната медикаментозна терапия способства за развитието на лекарствена устойчивост към хипотезивните препарати, което предизвиква необходимост от търсенето на нови средства.
Определена роля в комплексната профилактика и терапия на дадената категория болни може да играят продуктите на пчеларството. Апипродуктите способстват за профилактика на атеросклероза, подобряват реологичните свойства на кръвта, разширяват съдовете и оказват адаптивно действие.
Употребяване на мед способства за понижението на АН, при лечение на хипертоничната болест, благоприятно действа цветния прашец. Обаче използването на меда и другите пчелни продукти е необходимо да се съчетаят с лекарствените такива, предписани от лекуващия лекар и целият курс на лечение да се провежда под негов контрол. Пчелната отрова намалява съдържанието на холестерола в кръвта, понижава артериалното налягане, притежава съдо разширяващо действие.
При лечение на хипертонията с пчели, тях ги допират до външната повърхност на рамото, бедрата или на кръста, като ежедневно се менят местата. Започват лечението с една пчела, след това във всеки следващ сеанс добавят по една. Курсът на лечение е 10 дни, след което се прави прекъсване на 4 дни, после се повтаря. При силни болки в главата, пчели се поставят на тилната област (едновременно 4-8 бр.). Лечението трябва да се провежда само и изключително след предписване и под наблюдение от лекар.

РЕЦЕПТИ
- 0,5 чаша мед. Да се приема по 1- 2 супени лъжици 3 – 5 пъти на ден 30 мин преди хранене в продължение на 3 месеца при повишено артериално налягане и безсъница.
- 2 чаши сок от цвекло, 250 г мед от цветчета, 1 лимон, 1,5 чаши сок от клюква и 1 чаша водка. Да се приема сместа по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден 1 ч преди хранене.
- По 1 чаша сок от моркови и от цвекло, по 0,5 чаша сок от клюква и спирт, 1 чаша мед. Настойката се прави в тъмно място 3 денонощия. Да се приема 3 пъти на ден по 1 суп. лъжица в течение на 3 месеца и повече.
- Да се изстиска сока от 3 кг лук, да се смеси с 500 г мед, да се добавят 25 преградки от гръцки орех и да се залее с 0,5 л водка. Настойката се прави 10 денонощия. Да се приема по 1 суп. лъжица 2-3 пъти на ден.
- По 1 чаша сок от морков, настърган хрян, мед и сок от 1 лимон да се смесят с дървена лъжица в емайлиран съд. Да се излее сместа в бутилка, да се затвори и съхранява в прохладно място. Да се приема 1 ч. лъжица 3 пъти на ден 1 час преди хранене.
- 1 ч. лъжичка прашец от бор обикновен да се смеси в 1 чаша горещо мляко и да се приема 1 път на ден.
- По 1 дес. лъжица прашец с мед (1:1) да се приема 0,5 ч преди хранене 3 пъти на ден. Курсът на лечение 1-1,5 месеца. След 10 дни може да се повтори.
- Сок от цвекло, моркови, ряпа и мед да се смеси в равни количества по обем. Да се приема по 1 суп. лъжица преди хранене 3 пъти на ден в течение на 2 – 3 месеца. Да се съхранява в прохладно и тъмно място.
- 1 суп. лъжица сухи наситнени венчелистчета от цветчетата на календула (невен) да се залеят с 0,5 л кипнала вода и да се остави да кипи 2-3 мин, да се остави да стане настойка. След охлаждане да се смеси с 2 суп. лъжици мед. Да се приема на гладно.
- По 1 чаша мед, сок от цвекло, моркови, хрян, сокът от 1 лимон добре да се смесят. Да се приемат по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден 1 час преди хранене или след 2 – 3 ч. след хранене. Курсът на лечение е 1,5 – 2 месеца. Да се съхранява в стъклен буркан с плътен капак в прохладно място. Може да се използва сок от цвекло или да се замени сокът от хрян със сок от ряпа.
- 100 г наситнени ядки от гръцки орехи, смесени с 60 г мед от гречиха (елда), ежедневно да се изяждат на 3 – 4 приемания. Курсът на лечение е 45 дни.
- В 1 чаша минерална вода да се разтвори 1 суп. лъжица мед, да се добави сок от 0,5 лимон и да се изпие на едно приемане сутрин на гладно. Курсът на лечение – 2 седмици. Помага при хипертония, а така също при повишена възбудимост, безсъница.
- Настойка от листа от малина да се пие като чай, да се добавя по вкус мед, 3 – 5 пъти на ден.
- 20 – 30 мг (на върха на ножа) прясно маточно млечице 1-1,5 ч преди хранене да се постави под езика и да се държи там до пълното му разтваряне.
- По 3-5 г прополис продължително да се дъвче, след това да се преглътне (3-4 пъти на ден 1 час преди хранене). Настойка: 25% прополис да стане настойка в 70% спирт. Да се приема по 30 капки на 1/4 чаша топла кипнала вода 3-5 пъти в ден 1 час преди хранене. Прополисът в чист вид или в смес с какъвто и да е компонент (масло, спирт, мляко) способства за извеждането на холестерина от кръвта и вътрешните стени на съдовете, прави кръвта по – малко лепкава, по – малко плътна, а съдовете по – еластични.
- Прашец от конски кестен да се смеси с мед от гречиха (елда) (1:1 или 1:2). Да се приема по 1 ч. лъжица 3 пъти на денонощие. Курсът на лечение е 15-20 дни, регулира венозното кръвообращение.
- Ягоди и клюква да се прекарат през мелачката за месо, да се смеси със същото количество мед и да се приема по 1 суп. лъжица 3 път на ден 15-20 минути преди хранене. Да се съхранява в прохладно място.
- През май да се събере прашец от бор. В чаша с гореща намагнитена вода да се поставят по 1 ч. лъжица прашец и мед ( парче магнит да се спусне в буркана с водата). Този природен биологичен стимулатор добре регулира артериалното налягане, повишава бодростта, подобрява съня, благоприятно действа на простатата. Прашецът от бор може да се замени с пчелен прашец.
- 1 чаша ябълков сок и сок от 1 лимон да се смеси с 1 чаша мед от гречиха (елда). Да се приема по 1 суп. лъжица 2-3 пъти на ден 1 ч преди хранене или 2-3 ч. след хранене в течение на 2 месеца.
- 1 чаша сок от лук да се смеси с 6 суп. лужици меда. Да се приема по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден 1 ч. преди хранене или 2-3 ч. след хранене. Да се съхранява в плътно затворен буркан в прохладно място.
- Да се смесят мед и прашец (1:1). Да се приемат по 1 ч. лъжица 3 пъти на ден 0,5 ч. преди хранене. Курс на лечение 1-1,5 месеца, може да се повтори след 10 дни.
- 400 г лимони (с кожата, но без костилчиците), 400 г клюква, 400 г пресни, почистени от семената плодове на шипката. Да се прекара през машина за смилане на месо. Да се добавят 400 г мед. Сместа да настои в плътно затворен съд в течение на денонощие. Да се приема по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден 15 – 20 мин преди хранене.
- Сок от хрян и мед (1:1) добре да се смеси, да се приема сутрин и вечер по 1 суп. лъжица.
- 100 г мед и сок от 1 лимон добре да се смеси. Да се приема преди сън по 1 суп. лъжица с горещо мляко или чай.
- 1/4 чаша със сок от плод на офика червена да се смесят с мед, да се пие 3 пъти на ден преди хранене; 2 суп. лъжици кората на офика червена да настои 2 ч в 0,5 л кипнала вода и да се пие топло с мед по 0,5 чаши 3 пъти на ден преди хранене.
- Спиртен разтвор на маточно млечице (1:20) да се приема по 5 капки 3 пъти на ден, може да се замени с таблетки апилак по 20 мг (под езика до пълното разтваряне), така също 3 пъти на ден в продължение на 10 – 20 дни. След 7 – 10 дни курсът на лечение може да се повтори.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2011/9
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 


 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by