Дата на обновяване:24.02.2012

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

  

Клинична употреба на маточното млечице
Ш.М.Омаров, Б.Н.Орлов, З.Ш.Магомедова, З.М.Омарова

Маточното млечице с лечебни цели е започнало да се използва от 1922 г., когато Р.Шовен е публикувал сведения за неговата роля в пчелното семейство и чудодейните свойства във формирането на фенотипични признаци в отделните особи. Отначало маточното млечице са го назначавали на пациентите с най – различни заболявания. Без да притежават точна информация за химичния състав и фармакологичните свойства на това вещество, него са го рекламирали като чудодеен еликсир, който за съжаление, не винаги е оправдавал възлаганите на него надежди. По тази причина в практикуващите лекари интересът към него достатъчно бързо е изчезнал и към средата на 1960 гг. търсенето на маточно млечице и, съответно, обемите на продукцията рязко са се намалили. Обаче именно през това време се появиха данни от експерименталните изследвания, определиха се области от медицината, в които маточното млечице се оказа действително необходимо, и започна търсене на най – ефективната употреба на неговите биологично активни свойства.
В днешно време може да се утвърждава, че маточното млечице е твърде перспективно средство за активизация на много физиологични функции в организма на човека. Както по – рано съществен недостатък се явява непълната изученост на химическия състав на всички негови инградиенти, включително полипептидите и белтъчините.
В Русия маточното млечице и неговия лиофилизиран препарат апилак са преминали необходимите изследвания в лабораторната, а след това и в клиничната практика и в днешно време официално са разрешени за медицинско използване. В съответствие с Държавния регистър по състояние на 1 януари 1988 г е разрешено лекарственото средство (Apilakum) за вътрешно приемане във вид на таблетки, гранули, дражета и в качеството си на мазила, свещички за външно и ректално приложение. Препаратът представлява сухо вещество на природното маточно млечице. Показанията за употреба се явяват хипотрофия и анорексия в децата от гръдна и ранна възраст, хипотония, нарушаване на храненето при оздравявящите болни, невротични разстройства, нарушаване на лактацията в следродовия период, себорея на кожата на лицето. Препаратът е противопоказан при болестта на Аддисон и идиосинкразия към нейните действащи начала.
Препоръчваните дози за възрастни – 0,01 г 3 пъти в денонощие в течение на 10 – 15 дни, на деца – 0,0025 – 0,005 г във вид на суппозитории (свещички, които са твърди при стайна температута и разтопяващи се или разтварящи се при температура на тялото – допълн. при превода) 3 пъти в денонощие в течение на 7 – 15 дни.
Експерименталните и клиничните изследвания, проведени от А.Ф.Неделька, В.А.Головкин и В.И.Неделька (2002), потвърждават високата ефективност на разработените лекарствени форми с лиофилизирано пчелно, маточно млечице в офталмологията и разширяват номенклатурата на лекарствените средства за очната практика, притежаващи полипатентни свойства. От авторите са получени положителни резултати при лечението с маточно млечице на травматични и изгарящи повреди на окото.
В качеството на хранителна добавка се произвежда препаратът апилактоза. В неговите капсули се съдържа 0,03 г лиофилизирано пчелно маточно млечице и 0,22 г млечна захар. Препоръките за употребата на дадения препарат са съгласувани с Института по хранене РАМН, обаче даденото вещество не влиза в Държавния регистър и може да се разглежда само като хранителна добавка.
Публикациите за използването в клиничната практика на препарати с маточно млечице не са така многочислени, като например, по отношение на прополиса или на пчелната отрова, обаче изследванията продължават, и броят на научните съобщения постепенно расте. Това е твърде актуално, тъй като маточното млечице в числото на другите природни, биологически активни вещества го използват при самолечение. Нерядко това се извършва и при най – тежките и трудно излечими заболявания. При това маточното млечице може да оказва и психостимулиращ ефект, затова е много важно предупреждението на доктора И.Добровод (1965), който в своето изказване на XX Международен конгрес по пчеларство отбеляза: “Еуфорията – усещане за сила, добро настроение и здраве, възниква при приемането на маточно млечице независимо от диагнозата и заболяването. Несъмнено, това е положителен ефект в случаите, когато болестта безпокои болния. Обаче лъжливата еуфория и усещането за подобряване на самочувствието могат да замаскират симптомите на сериозното заболяване и вместо ограничителния режим на труда и другите необходими мерки могат да провокират неадекватни натоварвания и да предизвикат усложнения в хода на заболяването. За това е необходимо да се предупреждава при назначаването на препарати с маточно млечице, да се указва на недопустимустта от произволното повишение на дозите, самолечението и други действия, които са способни да влошат здравето на пациентите”.
Стимулиращото действие на психическите процеси има положително значение при лечението на психоневротичните разстройства на психосоматичните заболявания и, възможно, може опосредвано да въздейства на имунната система. Освен заболяванията, пречислени в инструкциите на Фармкомитета по използването на апилак, маточното млечице успешно са го използвали при болести, свързани с автоимунните процеси (хроничен полиартрит, бронхиална астма, диабет, прогресираща мускулна дистрофия, червена кожна туберкулоза, псориаз и др.), при заболявания, обусловени от разтройството на липидния обмен (стенокардия, исхемична болест на сърцето, атеросклероза), нарушения на хормоналния статус и някои други). Степента на изученост на лечебното действие на маточното млечице при тези заболявания е различна. Като правило, дадения продукт на пчеларството са го използвали в комплекс с други лекарствени препарати, често в качеството на общоукрепващи средства.
Приложение в (геронтологията и гериатрията). Да приемат маточно млечице възрастните хора пръв е предложил Р.Шовен. Той, в частност, е назначавал този препарат на болните на възраст от 70 до 75 години, които са се оплаквали от разстройства, свързани със стареенето. След лечението в тях се нормализирали показателите на кръвното налягане, повишило се е теглото на тялото им, повишило се е самочувствието им, апетитът и общото им състояние (Младенов, 1992).
Фенският лекар Дестрем (1956) е лекувал с маточно млечице 134 пациента с признаци на старческа слабост и преждевременна старост. Те са получили маточно млечице в дози по 180 мг в денонощие сублингвално или по 60 мг вътре мускулно. След месец резултатите, по оценка на автора, били следните: много добри – в 15% от пациентите; добри в 54; удовлетворителни – в 6%; без подобрение – в 25% от пациентите.
Витек и Янчи (1968) са използвали маточното млечице при комплексно лечение на заболяванията на нервната система, характерни за старческата възраст, нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка, разсеяна мозъчна склероза с неголеми огнища на поражение, местни мозъчни нарушения и синдром на Паркинсон. От 113 пациенти, които получават маточно млечице, в 13% от болните, признаците на заболяванията напълно изчезнаха, в 17% състоянието им се подобри. Най – добрите резултати, според мнението на авторите, са получени в болните с астенична невроза, най – незначителните – в болните с паркинсон (Шкендеров, Иванов, 1985).
В бившия Съветски Съюз маточно млечице в гериатричната практика са го използвали нееднократно (Егоров, Мищенко, 1961; Низов, Аупачевич, 1960; Кадысева, 1962; Неманова, 1959),
Р.П.Белоног, Ю.А.Машек (1971) използвали препарата апилак и витаапинол (Чехосковакия) при лечение на церебрална атеросклероза. Регистрирали са показатели от общеклиничните, неврологичните наблюдения на белтъчен обмен и такъв на мазнини, изследвания на паметта и данни от електроенцефалография (ЕЕГ). Маточното млечице са го назначавали сублингвално по 0,01 г 2 пъти в денонощие в течение на 20 дни. Освен две подопитни групи: (30 и 24 човека), приемащи витаапинол и апилак съответно, болните от контролната група (20 човека) получаваха плацебо.
Авторите достигнаха до заключението от необходимостта от широкото използване на препарати с маточно млечице в гериатричната практика. След лечението в болните напълно или частично се нормализира съня, намаляваха се болките в главата, виенето на свят, раздразнителността. Наблюдаваше се тенденция към снижение на систологичното АН без изменения на показателите на честотата на сърдечните съкращения и диастоличното налягане, повиши се съдържанието на албумини и се понижи нивото на глобулините, без изменения останаха показателите на обмена на мазнини. Положителен ефект беше отбелязан и в динамиката на мнестически функции: внимание и кратковременна памет; в ЕЕГ се възстановява алфа-ритъма. При болните, които са получавали плацебо, посочените подобрения не са забелязани. Употребата на маточното ,лечице от хората на старческа възраст способства за поддържането на оптимална стабилност в молекулярните структури на тъканите на организма, която способства за нормалния обмен на вещества, забавяйки процесите на старение и подобрявайки качеството на живот (Омаров, Магомедова, Тананакина, 2002).
Апитерапевтичните препарати на основата на маточното млечице са се доказали като високоефективни геропротекторни средства с широк диапазон на действие. Отчитайки благоприятните перспективи на употреба на маточното млечице и другите продукти на пчеларството, е необходимо по – нататък да се съсредоточим на такова направление в медицината, както е клиничната гериатрична фармакология (Омаров, 2006).

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2011/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by