Дата на обновяване:03.02.2012

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Пчелите като войници – служебно досие
В.Ефимов


Това, че пчелите жилят знаят всички, и няма такъв човек, който през живота си да не е бил ужилен от поне една пчела. В някои от хората остава чувството за страх при приближаването на тези насекоми. Това чувство в недалечното минало специално се е използвало за защитаване на живота на човека и на неговото имущество. Ето няколко примера от историята.
Римският поет Вергилий (70-19 гг.до н.е.) в своята книга за реда в страната (Georgica) е написал за пчелите: „ С такава голяма любов към цветята си създават слава за себе си и произвеждат мед”. Той привежда и не по – малко интересен факт. Когато наемни войници неочаквано нападат на неговата вила за да крадат, той катурнал стоящият наблизо плетен кошер. Пчелите се нахвърлили с ярост на неканените „гости” и „доблестните войни” трябвало да отстъпят. Така пчелите спасили и имота на стопанина, а възможно и животът му.
Когато римският пълководец Лукулл и неговите войници в Третата митридатска война (74-63 гг. до н.е.) опитали да завоюват стратегически важен град Темискур, като подкопаят крепостните стени. Гражданите „мобилизирали” пчелите за защита на родните стени.Римляните отстъпили. Това поражение срещу Митридат VI имало за Лукулл сериозни последствия: в резултат на пораженията той бил уволнен от римския сенат като загубил доверието.
Говорим за някой си там Лукулл! Даже великият Александър Македонски, придвижвайки се със своите легиони войници в Индия в персийските планини, попаднал в конфузна ситуация. Персите го причакали в тясно место и хвърлили от скалите върху „доблестните” му войски азиатски пчели. Историците пишат, че това е бил единственият случай в който войската на Александър Македонски позорно е бягала. Но работата не завършила с това. Стремейки се еднолично да въведе ред и да си запази честта и лицето на велик пълководец, Александър започнал с твърда ръка да въвежда ред във войските си и сам попаднал под атаките на малките войници – пчели.
Когато крепостта Stadtebauers на Хенрих I (913-963) е била обсадена от войските на херцог Лотарингски, се е наложило да прибегне към последния стратегически резерв – да хвърли в бой пчелите. Конницата и пехотата на херцога се спасили с паническо бягство.
Херцог Албрехт I в Австрия обсаждал в края на септември на 1289 г. града и крепостта Гюсинг в провинцията Бургенланд. Летописците съобщават, че жителите на крепостта поливали обсаждащите ги с вряла вода, гореща смола и хвърляли върху тях пчели. Агресивният херцог трябвало да отстъпи.
Подобен случай е имало в Мавритания в XVI в., когато един от градовете бил обсаден от португалеца Баррига. Тук положението е спасено само от пчелите, които накарали обсаждащите да си тръгнат с бягство.
През 1525 г. град Матвейлер в Горен Елзас е бил обсаден от въстанали селяни, и гражданите ги “накарали” да се върнат обратно с помощта на пчели.
Когато турците решили във времето на европейската си кампания през 1543 г. да завладеят град Шекешфеервар в Унгария, то бързо се отказали от тази идея, като отстъпили под натиска на превъзхождащите ги пчелни сили.
През 1642 г. по време на 30 – годишната война при опит от шведите да завоюват град Киссинген, гражданите се възползвали от помощта на своите любими пчели. Пчелите били в такова сърдито състояние, че на шведите им се наложило да побягнат обратно.
Пчелите са били на служба и в полицията, като там са защитавали имуществото на гражданите. Един такъв случай е записан от тюрингски пастор в църковните анали.
През 1637 г. войници решили да нападнат на близкото селце да откраднат нещо “подходящо” и за начало отишли в дома на местния свещеник. И той и жена му през това време били избягали, като в къщи била останала само прислугата. Когато войниците – крадци влезли в спалнята на свещеника, слугата дотътрил плетен кошер от градината и го хвърлила в стаята през прозореца при любителите на чуждото добро. Пчелите много бързо изгонили крадците от спалнята и те излезли от там, откъдето влезли пчелите – през прозореца.
По време на войната (1688-1699 гг.) френски войници решили да оберат местни селяни. Действали крайно примитивно – „портфейлите или живота”. Един от възможните потърпевши селяни успял да смигне на своя син и той хвърлил няколко кошера под краката на конете на „благородните” мускетари. Конете се подплашили, тръгнали през ямите, встрани от пътя и вече не възприемали командите нито от поводите, нито от виковете на яздещите ги. Селото си отдъхнало свободно и имало защо да продължава да дава на пчелите любов и грижи.
Във Виетнам войниците на джунглата, също въвеждали в бой пчелните сили. В джунглите се правили минни полета и капани, които били засипвани със земя, правили се невидими препятствия, които след като били задействани, водели до посипване върху главите на американските войници на кошери с пчели. Те се разбягвали и попадали върху минните полета и капаните.
Както се вижда, пчелите са способни не само да опрашват цветчета, да събират нектар и да произвеждат драгоценния мед. Те могат да бъдат съратници на бойното поле и е нужно само да се моли Бога, никой да не ги назначава на подобна служба.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2011/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by