Дата на обновяване:04.12.2007

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене
 

 

КОМПЮТЪРНИ  ПЧЕЛИ

Мария Чарская

 

Статията е публикувана на 03 август 2006г. във

в-к Аргументы i время
Предприемач е разработил програма свързана с управлението на работата на пчелите.


Когато ние гледаме как пчелите се роят около кошера, ни се струва, че всичко протича хаотично. Не е истина. Всичко това може да се опише със строгата математика. Пчеларят – любител от Костромска област Александр Папичев е разработил компютърна програма, благодарение на която, всеки произволен пчелин е способен „да работи” на максимума на възможностите си.

КАПРИЗНИТЕ ПЧЕЛИ
Случаен човек, като се окаже на пчелина на Папичев, нама да види нищо особено – няколко десетки, обикновени пчеларски къщички. Но това е само на пръв поглед. Когато стопанинът отива при кошерите си, става ясно, че тук нещата не са съвсем обикновени. Александр Папичев общува със своите питомци…посредством помощта на компютъра.

Компютърът с инсталирана пчеларска програма, като още един инструмент с много възможности в помощ на пчеларя. Представете си картината: Пчеларят се движи от кошер към кошер с лаптоп в ръка, като внимателно оглежда пчелните къщички. Стига само да понатисне където трябва клавиатурата на компютъра и машината ще му съобщи, колко мед са  
 

са произвели пчелите за определен период от време, каква производителност имат и трябва ли да се подхранват.Александр е започнал да се увлича от пчелите още преди 20 години. Още като малко момче, той тихичко поглеждал и посещавал пчелина на съседа в селото, помагал му за някоидребни работи, наблюдавал е пчелите и си е мечтал за собствени кошери. Учението в Ярославския медицински институт за някакъв период от време измества неговото увлечение на второ място. Но след като се връща в родния си град Галич, младият участъков терапевт, започнал да практикува не само в медицината, но и на своя малък пчелин, който се е състоял първоначално само от две пчелни семейства.
Така 7 години изминали, през които Александр се занимавал с отглеждане на пчели. Годините не си приличали една с друга. Случвало се, пчелните семейства след презимуването си да се държат вяло и не особено да бързат да зарадват стопанина си с голямо количество произведен мед. Или обратното, пчелите били излишно активни и се занимавали само с рояване, като, че ли съвсем забравяли за това, че трябва да произвеждат мед. Всеки сезон Папичев не знаел какъв сюрприз да очаква. Такова положение на нещата не го радвало и той се замислил за това, как да накара пчелите да работят на максимума на възможностите си.
Тук се е родила идеята да систематизира натрупания материал и да се оформи в компютърна програма. Тогава и случаят помогнал. В 2000г. Александр търсил в Интернет програма по флурография за поликлиниката. И чрез мрежата се запознал с програмиста Олег Соловьов от Ханти – Мансийск. На компютърния специалист, идеята да се запрограмира поведението на насекомите, веднага му се сторило перспективно и той се съгласил да я направи на машинен език.
Принципът на действие на програмата е прост: Всички пчелни семейства трябва да са равни. „През пролетта отслабналите през зимата пчелни семейства, трябва да се докарат до такива със средна сила., а бурното и ненужно развитие на силните семейства, обратно трябва да се забави” – обяснява Александр Папичев.
Програмата „Пчела-1” е предвидена за пчелини с големина от 10 до 150 семейства. Тя обработва събраната от пчеларя информация и на основата на получените резултати дава точни препоръки за изравняването на пчелните семейства. Така също известява стопанина, кога се очаква излюпването на пчелна майка, дава графично изображение на разреза на всеки кошер, определя колко мед ще има в края на сезона и в настоящия момент.
Още на първата година по време на изпробването на програмата на собствения пчелин
Александр Папичев е бил „потресен” от получените резултати.: производителността на всеки кошер средно се повишила от 1,5 до 2 пъти. Вместо обикновените 20 – 30 кг мед, средно от пчелно семейство, пчеларят получил по около 50 кг след изравняването на възможностите им.

ПРОГРАМА ЗА ЕКСПОРТ
А, защо да не споделят своя успех с другите, решили предприемачите. Така се появила нова идея – да продават не само мед, както досега, но и програмата. След 2 години Папичев и Соловьов, предложили програмата „Пчела-1”, като вече я продавали чрез Интернет. Много бързо от новия продукт се заинтересували пчелари не само от Русия и страните от бившия СССР, но и от България и Полша. Появили се купувачи от САЩ и Канада. За тях авторите направили професионален превод на програмата на английски език.
Бизнеса с компютърната програма се оказва печеливш и през миналата 2005г., компаньоните пускат на пазара подобрената версия на програмата „Пчела – 2,0”. Новият програмен продукт е предвиден не само за любители пчелари, но и за тези, които са поставили производството на мед и неговата реализация на промишлена основа.
Програмата предлага на купувачите – пчелари възможност за пълно пресмятане на разходите по организацията и ръководенето на пчелното стопанство, система за управление на няколко пчелини, разположени на няколко места.
За всеки отчетен кошер на пчелина от програмата, авторите вземат 32 рубли. Затова не е чудно, че Папичев вече има конкуренти. По неговите думи, своя версия на програмата „Пчела” се опитват да разработят украинците. Вижда се, че бъдещето е за „компютърните пчели”.

Превел от сайта „Пчеловодный портал” http://apis.euro-honey.com    Иван Парашкевов

Много полезни неща за използването на компютърна, пчеларска програма на пчелина, може да се прочетат и видят от публикуваните на сайта още 10 статии, чиито списък е предложен тук:

74/16.01.08 В раздела "Компютърът на пчелина" е публикувана статията на А.Ю. Папичев "Компютърна, пчеларска програма "Пчела - 1" (сп. "Пчеловодство" 2003г./N1).

СтатияN36/ "25 изображения (фотографии) на пчеларската, компютърна програма "Пчела - 2 Професионал" от сайта "Пчеловодный портал" с автор на портала и на програмата Александр Папичев".

СтатиаN35/ "17 изображения (фотографии) на пчеларската, компютърна програма "Пчела - 1" от сайта "Пчеловодный портал" с автор на портала и на програмата Александр Папичев"

СтатиаN34/  "Компютърна програма заменя пчеларския бележник"

СтатиаN20/ "Добавяне на медови запаси в пластмасови чинийки за еднократна употреба с помощта на резултати, получени с пчеларска програма".

СтатиаN19/"За някои допълнителни задължения и възможности на пчеларя с компютърна, пчеларска програма".

СтатиаN18/ "Да използваме ли компютър в работата си на пчелина? Цел на пчеларската, компютърна програма. Основни, характерни особености и възможности на пчеларските програми - Пчела - 1 и Пчела 2 Професионал. Практически приложими примери с Пчела - 1. Списание "FORBES" през 2004г. за програмата Пчела - 1.

СтатиаN17/"Изравняване на пчелните семейства с пчеларска, компютърна програма".

СтатиаN16/ "Прогнозиране на развитието на пчелното семейство с пчеларска, компютърна програма".

СтатиаN15/ "Дойде ли времето за допълване или замяна на пчеларския бележник (дневник) с нещо по - съвременно и по - полезно"?

 


Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by