Дата на обновяване:06.01.2012

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

  

Комплексно лечение
Иванова И.Р. лекар-апитерапевт, гирудотерапевт, висцерален хиропракт

Работейки много години в официалната медицина, достигнах до извода, че основния проблем – това е лечението на хроническите заболявания. Прекрасната супер съвременна диагностика почти на молекулярно ниво, великолепната хирургия, реаниматологията, не лошото лечение на остри заболявания – това го владее съвременната официална медицина. Обаче с тези методи, които прилагат в поликлиниките, стационарите, хроническите заболявания се лекуват много трудно. В нашето време, когато остро стои въпроса за замърсяването на обкръжаващата среда, с некачественото хранене, разпространението в света на „лекарствените болести”, предизвикани от медикаментите, един от най – ефективните, съгласувани с природата и безвредни методи за борба с редица болести се явява лечението с пчелните продукти.
Прополисът, маточното млечице, прашецът, восъкът, медът и разбира се пчелната отрова оказват по – добро физиологическо въздействие на организма на човека, отколкото медикаментите, синтезирани по химически начин. Използването на пчелни продукти е целесъобразно навсякъде, където те могат да заменят синтетическите лекарства. Изучаването на биохимическите и фармакологическите механизми на въздействие на различните продукти на пчеларството на организма на човека е позволило да се обоснове прехода на апитерапията от сферата на народната медицина в официалната.
Механизмът на действие на пчелната отрова и другите пчелни продукти е достатъчно добре изучен. Той притежава мощно противовъзпалително, обезболяващо действие, понижава артериалното налягане, разредява кръвта, разнася тромбите (съсирената кръв), повишава работоспособността, общия тонус на организма, стимулира работата на сърцето.
Отдавна са минали времената, когато човек се е обръщал към лекаря с един проблем и му е поставяна една диагноза. В своята практика аз почти не съм срещала такива пациенти. Като правило при нас идват хора, които са изморени от болестите, от приемането на огромно количество лекарства, които малко помагат при този „букет” от заболявания, които те имат. Моят подход към лечението на такива болни – е комплексен. Старая се да прилагам едновременно няколко методики, редувам поставяне на пиявици с ужилване от пчели, провеждам висцерален масаж на вътрешните органи по метода на А.Т. Огулов, медово – вакуумен и други видове масажи. Необходимо е да се отчетат всички индувидуални особености на организма и неговите проблеми. На началния етап на лечението, медикаментите, които постоянно приема пациента, не отменям. Само в процеса на лечението дозите ги коригирам или ги отменям. В лечението включвам задължително приемане на пчелни продукти: маточно млечице, прополис, прашец, мед, пчелен подмор. Прилагам комплексни методики. Като правило, след втория, третия сеанс настъпва стабилно подобряване на състоянието, сеансите на ужилване с пчели се пренасят много по – леко, по – малко са страничните и алергичните реакции, паралелно организмът се очиства от шлакове, токсини, подмладява се.
Ще приведа няколко случая от моята практика. Болният М., 41 г., се е лекувал стационарно, диагноза: остеохондроза на гръбначния стълб, кила (херния) на диск от гръдния отдел на гръбначния стълб. Ерозивен гастро дуоденит. Изписан от стационарно лечение без особено подобрение със силни болки в гърба и в епигастриума (горна средна област на стомаха). Проведен е курс на лечение, който се състои от пчелни ужилвания и висцерална терапия на вътрешните органи по метода на А.Т. Огулов. След първия сеанс болният за пръв път за няколко месеца спокойно е спал цялата нощ. Сеансите са се състояли от висцерален масаж на вътрешните органи и медово – вакуумен масаж на гърба. За вътрешен прием са назначени прополис, цветен прашец, мед, маточно млечице. Към завършването на курса, лечението на болката в епигастриума са преминали, болката в гръбначния стълб значително са се намалили и са се появявали само при значителна физическо натоварване. С препоръки за по – нататъшното лечение, болният е изписан на работа.
Болната Б., 69 г., се е обърнала с оплаквания за болки и оток на дясната коленна става. Не спи през нощта от болки, лекарствата не помагат. Съпътстващите заболявания – хипертония, пиелонефрит на единствения бъбрек. Прилаганите по – рано пиявици не са оказвали необходимото въздействие. Решихме да започнем с пчелни ужилвания (с осъществяване на контрол по анализите на кръвта и урината) и медови масажи. Назначено е приемането на прополис, перга и настойка от пчелен подмор за разтриване на ставите. Болките значително са се намалили след втория сеанс, а след третия – се отбелязваха резки скокове на артериалното налягане. Проведохме сеанс по гирудотерапия – поставяне на пиявици за стабилизиране на налягането, след това отново се върнахме към пчелното ужилване. Налягането се стабилизира на ниво 140/90 мм. Болката в коленната става премина, оток нямаше. След 3 сеанса от пчелни ужилвания повторихме сеанса гирудотерапия. В края на лечебния курс, оплаквания почти нямаше. Артериалното налягане се държеше стабилно, ставата не безпокоеше, самочувствието беше превъзходно.
Комплексното използване на такива методи, като апитерапия, гирудотерапия, висцерална терапия на вътрешните органи, масажи, дава най – добри резултати при лечението на много заболявания в сравнение с прилагането на монотерапия. Списъкът от заболявания при които могат да бъдат използвани тези методи е много широк: невралгия, полиартрит, хипертония, язвена болест, тромбофлебит, безплодие, остеохондроза на гръбначния стълб и други.
Следва да се помни, че при който и да е метод на лечение съществуват противопоказания. Така за ужилвания с пчели са – непонасяне на пчелната отрова; за гирудотерапия – хемофилията; за висцерална терапия на корема са – онкопатологията и вътрешното кръвотечение. Но безнадеждни ситуации няма. Винаги може да се намери начин да се помогне на пациента да се избави от болестта.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2006/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by