Дата на обновяване:11.12.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Рехабилитация на болните със синдром на след инфекциозна астения
Проф., д.м.н. Фролов В.М., проф., д.м.н Пересадин Н.А.


Синдромът на след инфекциозната астения – чрезвичайно разпространено в съвременните условия патологическо състояние, което възниква след прекаран грип (след грипова астения), ангина, респираторна вирусна инфекция, остър бронхит и т.н. и се характеризира с изразена обща слабост, разбитост, повишена уморяемост, понижение на физическата и умствената работоспособност. Нерядко пациентите ги безпокоят болки в главата: дифузни, без ясна локализация, а така също тъпа болка в мускулите на гърба и долните крайници. Голямото разпространение на този синдром послужи за причина неговото официално включване в качеството на отделна рубрика в действащата сега Международна класификация на болестите. Обаче съществуващите ръководства по лечение на инфекциозни болести отделят на това тягостно за пациента патологическо състояние само няколко реда: препоръчва се общо укрепващо лечение (без конкретизация на методите), назначаване на витамини, продължително пребиваване на въздух. Ето това са практически и всички препоръки, които не могат да удовлетворят нито лекуващите лекари, нито техните пациенти.
Болните със след инфекциозна астения често се обръщат към специалистите, но без особен клиничен ефект. Лекарите, които лекуват инфекциозни болести, обикновено говорят, че инфекциозното заболяване като такова (грип, ангина) вече е завършило, и сега болните са извън границите на тяхната професионална компетентност. Невропатолозите са свикнали да лекуват болните с инсулти, енцефалити и т.н. и също не виждат необходимостта да се занимават с дадения контингент от пациенти. Назначаваните на такива болни след консултации от психиатър препарати също така не решават дадения клиничен проблем.
При задълбочено изучаване на причините и механизмите на формиране на синдрома на след инфекциозната астения ние установихме, че в такива болни се запазват изразени нарушения на обменните (метаболични) процеси с наличие на синдрома на първичната метаболична интоксикация и понижаване на нивото на енергетичен обмен, което предизвиква дефицит на енерго обезпечаване на органите и тъканите и понижение на енергетичния заряд на клетъчните системи.
На този фон се отбелязва понижение на факторите на естествената анти инфекциозна резистентност и имунна хомеостаза, което създава условия за продължително запазване на вирусите (например, вируса на обикновения херпес) в организма на тези пациенти. В свой ред, това запазване задълбочава нарушенията от страна на имунната система на човека, като резултат на което се повтарят заболявания от ангини или от респираторни вирусни инфекции на фона на имуно дефицит.
Нашият многогодишен, клиничен опит за лечение на подобни болни ни позволи да смятаме достатъчно перспективно използването при дадената патология на продуктите на пчеларството, в това число в комбинация с фито препаратите с адаптогенно действие.
Преди всичко ние препоръчахме на нашите пациенти с наличие на синдром на след инфекциозна астения да употребяват по възможност не по – малко от 60 – 80 г мед на ден с парченце сирене и да пият зелен чай с лимон. Съчетанието на топъл зелен чай, мед и лимон усилва извеждането на токсичните продукти от организма, насища го с витамини С и Р. Тези витамини притежават антиоксидантни свойства, укрепват стените на кръвоносните съдове и очистват кръвта и лимфата от токсични субстанции, в това число и така наречените „средни молекули” (токсични вещества с молекулярна маса от 500 до 5000 далтона).
Ние проведохме специално изследване съвместно с известния клиничен биохимик професор Л.Л. Громашвеска по изучаването на детоксициращите и антиоксидантните свойства на медово – лимонените напитки и зеления чай с мед и лимон, в резултат на което е установено, че при систематично приемане на тези напитки 3-4 пъти на ден, след седмица такова лечение, нивото на токсичните вещества в кръвта на пациентите със слединфекциозна астения се понижава 2-2,5 пъти, а концентрацията на най – токсичната фракция на средно молекулярните пептиди – в 3-3,5 пъти. Клиничният опит показва, че даже такава проста мярка, като употребата на натурален мед със зелен чай и лимон по 3-4 чашки на ден в продължение на 2-3 седмици способства за понижаването на нивото на интоксикацията в кръвта. При изразена астения, която се съчетава с депресия или субдепресия, е целесъобразно да се добави в чая 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) от сироп на ехинацея пурпурна, която способства за нормализацията на имунитета и естествената анти инфекциозна резистентност.
През последните години ние така също достатъчно широко използвахме монофлорен мед от ехинацея, получен в резултат на събирането от пчелите на нектар от цъфтящето поле на ехинацея пурпурна.
Наред с меда в болните със синдрома на след инфекциозна астения е целесъобразно да се използва за нормализация на обменно – метаболическите процеси и системите на имунитета – препарати с прополис. Най – често използваме 10%-на спиртна настойка на прополис, която назначаваме на болните по 15-20 капки 2 пъти на ден за 30 – 40 мин преди хранене, която се изпива с топла вода, чай или мляко. Опитът показва, че курсът на лечение с настойката от прополис трябва да продължава не по – малко от 3-4 седмици, след което трябва да се направи месечно прекъсване.
В качеството на допълнително средство за медицинска рехабилитация на пациенти с наличие на постинфекциозна астения, може да се препоръчат медови вани по следната методика. Във вана с топла вода (40-42 С) добавят 5-6 супени лъжици мед, по – добре липов или от гречиха (елда), поставят в нея болния за 10 – 15 минути, в течение на които на него му дават отвара от липов цвят, цветчета бъз, изсушена малина (или малиново сладко) с добавяне на мед. След ваната, болният го увиват за 30 – 40 мин. След това пациентът приема топъл душ, на него му сменят постелното бельо. Медовите вани ги повтарят 2-3 пъти в седмицата с интервал от 2-3 дни между тях. При осъществяването на медовите вани ние получаваме извеждане от кръвта чрез потта на различни токсични вещества, в това число на „средни молекули”. Едновременно следва да се предписва на болните като питие медово – лимонена напитка, което усилва потоотделянето и способства за очистването на кръвта от токсините.
Ако болният е свикнал с посещението на подобна баня, ние му препоръчваме един път седмично да осъществява банна процедура, при която той си обработва кожата с мед. При това следва отначало да се разгрее в сауна, след това в парилката да се намаже с тънък слой мед. Това предизвиква обилно отделяне на пот, което се усилва при приемането в парилката на топла лимонено - медена напитка. Порите на кожата широко се отварят и пациентът за една процедура губи с потта от 3 до 6 л течност (загубите се заместват с лимонено – медовата напитка и с минерална вода за пиене). В резултат от организма с потта се извежда огромно количество токсични вещества, и самочувствието на пациента се повишава. По наши данни, такава процедура способства за понижението на концентрацията на „средните молекули” в кръвта на болните със синдром на след инфекциозна астения средно 1,5 – 2 пъти. Пациентите става активни, жизнерадостни, усещат лекота по цялото тяло, необикновен жизнен подем. В качеството на обективен показател, свидетелстващ за подобряване на имуно биологическите свойства на организма на болните, ние използваме данни за количеството на микрофлората на кожните покрития на такива пациенти. В нормата на предната част на ръката от китката до лакътя на възрастния човек на по – млада възраст на площта за бакпечатка се намират около 20 бактерии. В нашите пациенти количеството на колониите беше повишено повече от 10 пъти. Това свидетелстваше за рязкото намаляване на имуно биологическите свойства на кожата и падането на показателите на естествената анти инфекциозна резистентност на организма като цяло.
След провеждането на курса от медови вани в течение на 2 седмици показателите на бактериалната осемененост на кожата се намалявва в 2 – 3 пъти, а комплексното използване на пчелните продукти (натурален мед, настойка от прополис, медови вани) обезпечаваха в течение на месец понижение на нивото на бактериална осемененост на кожата в 3-4 пъти и повече, то ест до 40 – 50 бактериални клетки на площта на бакпечатката, което съответстваше на едновременното подобряване на самочувствието и общото състояние на болния. Следва да се помни, че най – голям ефект в повишаването на имунно биологическите свойства на организма на пациентите със синдром на след инфекционна астения притежава сауната с провеждането на обработка на кожата на болния с мед. При това температура на въздуха в сауната, следва да се държи в границите 85 – 90 С, тъй като по – високата температура намалява ефекта на извеждането на шлаковете и другите токсични вещества от кръвния поток. Общата продължителност на процедурата е равна на 2-2,5 часа, от които пребиваването в парилката се осъществява с повторни цикли по 15-20 мин (до обилното отделяне на пот), а отдихът между процедурите – по 20-25 мин в топло помещение, завиване в хавлия за баня или с дебел като хавлия чаршаф., за да продължи отделянето на пот. В периодът на почивка между влизанията в парилката е необходимо да се приема медово-лимонна напитка и минерална вода за пиене, което подобрява функционалното състояние на кръвоносните капиляри и целия микросъдов поток като цяло и възстановява загубите на вода и минерални соли с потта. Едно денонощие след такава интензивна оздравителна процедура, съществено се подобрява общото самочувствие на пациента, изчезват слабостта и неразположението, повишава се работоспособността, подобряват се имунните показатели. Това позволява на нас да препоръчаме използването на сауната със задължителна обработка на кожата на болния с натурален пчелен мед в качеството на важна съставляваща на курса за медицинска рехабилитация на пациентите със синдром на след инфекциозна астения.
Нашият многовековен опит показва, че използването на пчелните продукти в течение на 30 – 40 дни обезпечава оздравяване или значително подобряване на здравето практически във всички болни с наличие на след инфекциозна астения. Независимо от това за да се избегнат рецидиви на това патологическо състояние и то да се трансформира в синдром на хроническа умора ние препоръчваме и по – нататък на нашите пациенти широко да използват меда в храната си, (като се откажат при това от захарта) и 2-3 пъти в годината така също да се приема настойка от прополис по 10 – 15 капки 3 пъти на ден в течение на 2 – 3 седмици. Много полезно е един път през седмицата да се приема медова вана или да се посещава сауна и да се използва в качеството на профилактично средство лимонено – медова напитка. Комплексното използване на пчелните продукти осигурява не само ликвидация на клиничните прояви на синдрома на след инфекциозната астения, но и предотвратява развитието на повторни случаи на грип, ангина или респираторна вирусна инфекция. Нашият личен опит на прилагане на пчелните продукти в комплекс с медицинска рехабилитация на болните с прояви на след инфекциозна астения наброява 30 години, и ние нееднократно сме се убеждавали във високата ефективност на предлагания лечебно – оздравителен комплекс.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2008/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by