Дата на обновяване:09.12.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Лечение и профилактика на синдрома на повишената уморяемост
д.м.н.Фролов В.М., д.м.н., проф. Пересадин Н.А.


Синдромът на повишената уморяемост (СПУ) е бил описан за първи път в статиите на академик А.Ф.Возианов, на професор Г.Н. Дранник със съавтори през 1991 г. Съобщава се, че при обследване на 1030 практически здрави хора, работещи на различни промишлени предприятия на г. Киев и Киевска Област (в цеховете по производство на лекарствени препарати, включително и антибиотици; занимаващи се с електрогазова заварка, с професионална работа на компютър), в 736 човека (то ест 76%) бяха намерени достатъчно съществени отклонения в състоянието на здравето. В тях често се наблюдават остри респираторни вирусни инфекции (ОРВИ), изостряния, а така също хронични фарингити, хронични бронхити и заболявания на сърдечно – съдовата система. В резултат на клинично изследване в тях е открит симптом - комплекс, получил названието СПУ. Изяснено е, че СПУ в болшинството наблюдавани пациенти се е сформирал 2 – 3 години след аварията на Чернобилската АЕС: понижава се трудоспособността, в дневно време се наблюдава повишена сънливост, а през нощта нарушаване на съня (безсъница, късно заспиване, ранно събуждане, кошмарни сънища); повишена уморяемост, немотивирана тревога, значително влошаване на паметта за текущи събития, апатия, периодически се повишава температурата на тялото в границите 37,2 – 37,9 С (субфебрилитет), дразнене и болки в гърлото, повишена раздразнителност и емоционална лабилност. Всичко това ни накара нас да изучим причините за развитието на клиническите особености на дадения синдром и рационалните подходи към неговото лечение и профилактика.
В резултат на клинико – епидемиологични и имунологични изследвания, които са проведени съвместно с професор Г.Н.Дранник, беше установено, че СПУ – това е широко разпространено патологическо състояние в особеност сред жителите на крупните промишлени региони с високо ниво на замърсявания на обкръжаващата среда с отпадъци на индустриалното производство. Основната причина за развитието на на СПУ – неблагоприятното влияние, и преди всичко на имунната система, чуждородени за организма химически вещества (ксенобиотици) или радиационния фактор, то ест заразените с радионуклиди на продуктите за хранене. Тези фактори обуславят формирането на синдрома на екологичната имуносупресия, то ест нарушаване на имунната система, в частност потискане на противовирусния имунитет. В болните от СПУ често се забелязват рецидиви на херпесна инфекция. Според нашите наблюдения, херпесният обрив на фона на ОРВИ възникна повторно в 75 – 80% от пациентите. Вирусът на херпеса рязко потиска имунитета. В резултат се активират огнища на хронична бактериална инфекция в организма, и затова се изострят хронически възпалителни заболявания, предизвикани преимуществено от стафилококи или стрептококи (хроничен тонзилит, хроничен бронхит, фарингит и т.н.). Получените данни от имунологичното изследване и по – нататъшното провеждане на имунологичен мониторинг показаха прогресиращо влошаване с течение на времето на имунните показатели в болните от СПУ. В крайна сметка се отбелязва трансформация на СПУ в синдром на хроническата умора (СХУ), което значително влошаваше прогнозите в план на възстановяване на трудоспособността.
Ние смятахме, че болните от СПУ се нуждаят от нормализация и едновременно в корекция на хронически инфекциозни огнища в горните дихателни пътища.
За нормализацията на имунитета отначало се използваха различни сортове мед с добавка, нещо, което се влага като прибавка в редица специализирани предприятия на страните от СНГ (мед с облепиха, смокиня и гръцки орехи; планински мед и т.н.). При това в болшинството пациенти се отбелязваше положителен ефект, обаче пълна нормализация на имунния статус във всички пациенти не можа да се получи.
Тогава решихме да използваме особен вид монофлорен мед, събран от Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea L.), притежаваща ясно изразен имуноактивен ефект. Ние се обърнахме за помощ към известния пчелар – любител, главен лекар на Кременския район на Луганска област, к.м.н. А.А.Высоцкий. През 1993 г. на площад 9 га посяха ехинацея пурпурна, а в центъра на този участък разместиха 18 силни пчелни семейства. Като резултат през август – септември 1993 г. получихме първия монофлорен мед от ехинацея. Той имаше интензивен ярко – жълт цвят със слаб пурпурен оттенък, много приятен на вкус и на аромат. Изследванията, изпълнени по наша молба от д.б.н. Б.П.Романюк, показаха неговата висока биологическа активност като имуностимулатор, а така също в отношение на повишената функциална активност на паренхима на черния дроб, в това число и усилване на антитоксичната функция на този орган.
Това ни даде основание да използваме медът от ехинацея за лечение на болните от СПУ. Назначиха на пациентите по 80 – 100 г в денонощие в три приемания, а така също допълнително прополис в чист вид или във форма на негови препарати с маточно млечице.
В своята работа често използваме таблетиран препарат, който съдържа 0,03 г гъст екстракт на прополис и 0,03 г лиофилизирано маточно млечице, което назначаваме по 2 – 3 таблетки 3 – 4 дни на ден в течение на 30 – 40 дни. Съгласно инструкциите, таблетките се приемат вътрешно половин час преди ядене. Обаче се убедихме, че най – добрия ефект се постига при тяхната сублингвална им употреба (таблетките се държат под езика до разтварянето им). Ние така също използваме препарата пропосол, който съдържа в една таблетка 0,03 г гъст екстракт на прополис и 0,1 г сух екстракт на корен от солодка (руско наименование) в същите дозировки. При наличието в болните от СПУ на възпалителни процеси в кухината на устата (афтозен стоматит, гингивит и т.н.), в това число когато поражението е предизвикано от вирус на херпеса, допълнително използваме така също аерозола пропосол за оросяване на поразените частички на слизистата повърхност. Той притежава противовъзпалителни свойства, дезинфекциращ , антибактериален и регенериращ (заздравяват рани) ефект, и затова е много полезен на болните от СПУ с хронически възпалителни процеси в кухината на устата и глътката (фарингит, тонзилит). Основните действащи вещества на този аерозол се явяват компонентите на прополиса: флавони, флановоиди, производните на канелена киселина и други биологически активни вещества.
В зависимост от достигнатия ефект както в клинично, така и в имунологично отношение, може да се провери курса на приемане на горепоказаните препарати и продукти на пчеларството. При това дозите и продължителността на тяхната употреба могат да варират в зависимост от самочувствието на пациентите и достигнатите успехи в лечението.
По всяка вероятност, може да се използват различни препарати, получавани от пчелните продукти. Главното – да се прилага меда, събран от пчелите от растенията с ясно изразени имуноактивни свойства, в съчетание с прополис и желателно с маточно млечице.
Ние си даваме отчет, че далече не винаги има възможност да се използва монофлорен мед с високи имуномодулиращи свойства. За лечение на болни от СПУ може да се използва какъвто и да е мед, но допълнително да се назначат препарати с ехинацята - пурпурна. Обикновено използваме в такъв случай сироп, който е с родно производство.
Ние проведохме сравнителна оценка на отечествения препарат „Сироп эхинацеи” (Еchinacea syrup) и редица задгранични аналози по тяхното влияние на имунните показатели. При това установихме, че родния препарат със сироп от ехинацея пурпурна по лечебно – профилактическия ефект и позитивното влияние на състоянието на имунната система с нищо не отстъпва на задграничните аналози, но е по – евтин десетки пъти.
Сиропът от ехинацея го назначават на децата по 5 мл (1 чаена лъжичка) 3 пъти на ден, на възрастните – по 1 супена лъжичка (15 мл) 2 – 3 пъти на ден. Препаратът има приятен сладковат освежаващ вкус. Курсът на лечение при пациентите с наличие на СПУ – от 3 седмици до 2 месеца, в зависимост от достигнатия ефект, който се определя клинически по подобряването на общото самочувствие и състояние на болните, повишаване на работоспособността, намаляването на слабостта и неразположение, нормализация на съня и апетита, изчезване на болката и дразнене в гърлото. Имунологическите критерии за ефективност на препарата: ликвидация на Т – лимфопения, снижение на нивото на ЦИК, нормализация на съотношението между хелперната и супресорната субпопулации на Т – клетките, повишаване на фагоцитарната активност на неутрофили и макрофаги, а така също на NK – клетките.
Препоръчваме използването на сиропа от ехинацея или на други препарати от това растение в задължително съчетание с пчелни продукти – натурален мед, маточно млечице и прополис.
При отсъствието на алергични реакции назначаваме така също препарати с екстракт на прополис с цветен прашец или комбинирани препарати от прополис, екстракт от корен на солодка и мумие, такива като апиток (комбиниран препарат от пчелен мед, маточно млечице и екстракт от прополис), апибалсам I (прополис на растително масло) и II (почистен прополис с животинска мас) на фирмата „Тенториум”.
Препоръчваме така също апиток на нашите пациенти във връзка с установяване на неговите адаптогенни свойства, съчетание на детоксициращ и тонизиращ ефекти, повишаването при курсова употреба за умствена и физическа работоспособност на пациентите, подобряване на паметта.
Апибалсамите привлякоха нашето внимание като препарати, които са достатъчно високоефективни при рецидиви на херпесна инфекция, които нерядко се срещат в болните от СПУ. Апибалсам I е използваем преимуществено за смазване на ерозии, които са се образували на кожата и слизестата обвивка на кухината на устата и носа в мястото на мехурчетата на херпесния обрив. При намазването на ерозия 3 – 4 пъти на ден бързо изчезва сърбежът и болезнеността на поразения участък. Ерозиите бързо се епитализират и заздравяват. Може да се съчетаят местни (във вид на смазвания и на апликаций) и за вътрешно приемане назначен апибалсам по 2,5 мл (1/2 чаена лъжичка) 3 – 4 пъти на ден, 20 – 30 мин преди хранене.
Апибалсам II може така също да се използва за използване на мястото на поразените херпесни обриви на повърхността и допълнително вътрешно по 1,5 чаена лъжичка (5-7 мл) половин час преди хранене 2 – 3 пъти на ден в течение на 7 – 10 дни. По – нататък в качеството на средство за поддържаща терапия препоръчваме използването на апибалсам II по една чаена лъжичка (5 мл) 2 – 3 пъти на ден в продължение на 1 месец и повече. Това способства възставяването на противовирусния имунитет в болните и предотвратява по – нататъшните рецидиви на херпеса. Общият подход е следният: болният със СПУ продължително с месеци трябва да приема мед заедно със зелен чай и периодически с интервал от 1 – 2 месеца – други пчелни продукти, особено прополис, и при възможност така също маточно млечице.
Нашият опит показва, че при комплексно използване на пчелните продукти при СПУ вече в течение на 1 – 2 месеца от началото на приемането на мед и други апипрепарати (прополис, маточно млечице) в подавляващия брой пациенти се нормализира самочувствието и общото състояние, напълно изчезва слабостта и неразположение, възстановяват се имунологическите показатели. С цел профилактика на рецидивите от СПУ по – нататък такива хора трябва задължително да приемат мед със зелен чай (не по – малко от 80 – 90 г мед в денонощие, т.е 5 – 6 супени лъжици). При това е необходимо напълно да се откажем от употребата на захар, тъй като бялата (рафинираната) за разлика от меда няма никаква биологическа ценност, а само претоварва черния дроб и подстомашната жлеза, а така също способства за напълняване. След достигането на трайна ремиссия на СПУ е необходимо периодически с повторни курсове на лечение да се назначават прополис и маточно млечице, а така също фитопрепарати, които способстват за възстановяване на имунитета (в частност, сироп от ехинацея пурпурна).
Постоянното употребяване в храната на мед с периодично допълнително назначаване на фитопрепарати, прополис и маточно млечице надеждно предпазват от изостряне на огнища с хронична инфекция в организма и дава възможност да се осъществи надеждна профилактика на рецидивите на СПУ.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2007 N/2 и 2007 N\3
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by