Дата на обновяване:02.12.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

  

Живителната сила на пчелния подмор
Смирнова В.В.

Пчелният подмор – това са загинали пчели . Обикновено отделят три вида подмор: зимен, пролетно – летен и пчели, които са си “дали” отровата при апитоксинотерапия. Естествената продължителност на живота на насекомите е малка: през лятото – не повече от 35 – 40 дни, през зимата – до 9 месеца. Пчеларите утвърждават, че даже при най – благоприятни условия на отглеждане, във всяко семейство за сезон загиват до 0,5 кг пчели, в резултат на което само за Русия ежегодно може да се получат около 40 т подмор.
За неговите удивителни целебни свойства знаят не много хора, а и тези, които знаят го смятат за нещо свързано със знахарско лекарство от билки, а лечението с него дълго време се е смятало за лъжа. Едва не отдавна учените доказаха, че подморът както всички биологично активни продукти на пчеларството, е най – богат природен склад на уникални, целебни вещества. Той притежава висок биоенергетичен потенциал и с успех може да се използва за оздравяване на човека. Това не е лекарствен препарат, на негова основа още не са разработени, биологически активни добавки, обаче ефективността на подмора е несъмнена и е потвърдена от лекарите. Още Гален, знаменитият лекар от древен Рим, е употребявал смачкани в мед пчели при карбункул, заболявания на венците, при болки в зъбите, за облегчаване при прорязване на зъбите в бебетата, за възстановяване на растежа на косите. Писателят Плиний Младши е указвал, че пепел от изгорени пчели, смесена с масло, е добро средство от много недъзи. Пепелта, смесена с мед, я употребяват при болести на очите, за нарастване и укрепване на косите. Пчелите, сварени в меда, са ги използвали при дизентерия. Отварата от пчели са я използвали като уриногонно средство. В английските медицински книги на XVII в. изсушените и скълцани пчели се препоръчва да се приемат вътрешно с мляко и вино при водянка, подагра, ревматизъм и като разтворител на уринни камъни; пчели в мед – при спазми и силни болки в стомаха, диария с кръв, за лечение на язви, места за натрупване и отделяне на гной и екземи по кожата.
Сумирайки литературното наследство и немногочислените засега клинични наблюдения, може да се отделят следните биологически аспекти за прилагане на пчелния подмор: противо възпалителен, бактерициден, обезболяващ, анти тромботичен, противо склеротичен, липотропен, радиопротекторен, антитоксичен, спазмолитичен, уриногонен, имуно модулиращ, адаптогенен, противо туморен, регенеративен, противоконвулсивен, подобряващ микроциркулацията и храненето на тъканите, стабилизиращ артериалното налягане, активизиращ всички видове обмен на веществата, регулиращ работата на сърцето, бъбреците, стомашно – чревния тракт, ендокринната система, забавящ остаряването.
Неговите лечебни свойства се усилват и обогатяват при умело съчетание с други биологически активни продукти на пчеларството, а така също с фитопрепарати, плодови и овощни добавки, растителни масла и други природни продукти.
Широкият спектър на физиологическото действие на пчелния подмор, който несъмнено, ще се попълва с нови научни и практически данни е обусловен от най – ценни биологически активни комплекси.
Тялото на пчелата включва в себе си практически всички компоненти на меда, прашеца, маточното млечице, прополиса, восъка, аминокисилини, минерали, витамини, ферменти, хормоноподобни вещества, които притежават оздравителни свойства.
Хитиновото покритие съдържа ценни химически вещества: хепарин и хепариноиди. Те потискат възпалителните процеси, стабилизират кръвното налягане, оказват целебно действие на кръвната система, на състоянието на съдовете. Хепарин се съдържа в „тлъстите” клетки на съединителната тъкан и играе изключително важна роля в поддържането на равновесното състояние на съсирващата и противо съсирващата системи на кръвта. Лекарственият препарат хепарин широко го използват при лечение на заболявания, свързани с нарушение на микроциркулацията, с патологията на кръвта, на черния дроб, на сърцето, на съдовете, на бъбреците и пр.
Получаването му от хитиновата обвивка на пчелите – това е скъпо струваща процедура. Получаваният при това медикамент е скъп и не е достъпен за всички. Да се използват телата на мъртви пчели е твърде лесно и по – евтино. Техният хитозан (пчелозан) – е по – мощно биологически активно вещество, отколкото хитозанът на ракообразните. Вече е доказана неговата положителна роля в в регулирането на всички видове обмен на веществата (въглехидратен, белтъчен, витаминен, минерален, водно – солевия), общоукрепващ, противовъзпалителен, адаптогенен, тонизиращ, регулиращи функцията на ендокринната и нервната системи на действие.
Нискомолекулярният хитозан – меланинов комплекс, получаван от пчелен подмор, притежава изразено липотропно действие (свързването на мазнините, тяхното разграждане), способства за намаляването на високото ниво на холестерин в кръвта, нещо, което се явява важен фактор за предпазване от атеросклероза, напълняване и техните големи последствия; механически почиства червата, нормализира неговата функция, намалява всмукванията на отровите, предпазвайки с това от заболявания на стомашно – чревния тракт; действа като профилактично средство при риск от развитие на диабет.
Хитозанът е способен да свързва и да извежда радионуклеидите и солите на тежките метали; той активизира заздравяването на изгорени и повърхности с рани без образуването на белези от раните; при нанасяния на раните притежава кръвоспиращ и обезболяващ ефект.
Пчелната отрова от тялото на пчелата отдавна са я прилагали за лечебни цели (М.Д.Оржевский, 1960). След това за този начин са забравили, тъй като дълго време се е смятало, че пчелната отрова, приета вътрешно, напълно се инактивира от хранително – смилащите ферменти, а при външно прилагане не е в състояние да преодолее кожната бариера. Възможността да се проведе мека, неагресивна апитоксинотерапия благодарение на действието на пчелния подмор се диктува от следните фактори. Първо, в 2003 г. руските учени доказаха, че белтъчините на пчелната отрова само частично се разрушават в стомашно – чревния тракт и могат да проникнат от него в кръвта, във вид на активни олигопептиди, които проявяват практически всички физиологически ефекти („малките дози” отрова.) Второ, пчелната отрова е термоустойчива: замръзването и нагряването до 115 С в течение на 60 мин не отстраняват нейните биологически свойства (Т.В.Вахонина, 1992; С. Младенов, 1992). Затова действието на апитоксина напълно се запазва в пчелния подмор след термическа обработка на отварите (распар, криопрах). Трето, прилагайки пчелния подмор в съчетание с универсалните проводници – мед, растителни масла и други екстрагенти, може да се получи достатъчно проникване на неговите активни компоненти чрез кожата. Четвърто, употребата на пчелния подмор не довежда към тежки странични ефекти, които са възможни при ужилванията от пчели, тъй като отровата в тялото на насекомото хармонично се съчетава със своя природен антидот – хепарин (А.Е.Хомутов, 1980. Б.Н.Орлов, 1983).
По такъв начин, използването на пчелния подмор може да бъде достойна алтернатива в тези случаи, когато провеждането на традиционна апитоксинотерапия е противопоказано (редица заболявания на черния дроб, на бъбреците, на подстомашната жлеза, на психиката, захарен диабет и пр.) или е затруднено (лоша поносимост на пчелната отрова, отсъствие на условия за пчелни ужилвания и т.н.).
В последно време привлича вниманието на учените и на лекарите мазнините на пчелата, тъй като по някои данни, те превъзхождат по ценност рибната мазнина. Пчелната мазнина съдържа по – пълен комплекс от полиненаситени мастни киселини и само растителните стерини, без стеролите на холестериновата редица. Тя по – лесно се усвоява, не довежда до резки колебания на нивото на захарта в кръвта. На фона на диетата, контролираща отделянето на инсулина (40% - въглехидрати, 30% - обезмаслени белтъчини, 20% - растителни мазнини, 10% - животински мазнини), мазнините на пчелата могат да служат като суровина за синтез в организма на човека на групата на eйкозаноиди – силнодействащи регулатори на много функции на организма, които намаляват риска от сърдечно – съдови заболявания, регулират артериалното налягане, съсирването на кръвта, да поддържат нормално състояние на имунната система, възпрепятстват възпалението, способстват за заздравяването на повредени тъкани, осъществляват контрол на болката.
В тялото на пчелата в голямо количество се съдържат хранителни влакна, които подобряват секреторната и моторната функции на стомашно – чревния тракт. Те са прекрасни сорбенти (поглъщат и задържат други вещества) и освобождават организма от токсини: ендогенни (продуктите с нарушен метаболизъм и възпаления, излишъците на холестерин, уринна киселина, остарелите и повредените клетки) и екзогенни (соли на тежките метали, радионуклеиди, пестициди, хербициди, алкохол, медикаменти).
В днешно време са описани повече от 10 препарати, получени от тялото на пчелата. В качеството на суровина може да се използва телата на насекомите, които са загинали в резултат на физиологическо стареене, глад, студ, недостиг на вода и въздух, на механични фактори. (Подморът, който се е образувал в резултат на инфекциозни и паразитарни заболявания или отравяния с екологични отрови, не е пригоден за лечение и трябва да се унищожава). С оздравителни цели пчелния подмор може да се използва както в натурален вид (прах от тела на пчели и търтеи), така и смесен с екстрагент (вода, спирт, масло, мед и пр.). Най – често използваните форми: отвари, (распар от пчелен подмор в марля) (распар – обикновено се налага върху възпаленото огнище – допълн. при превода), настойки и екстракти от спирт, линименти и мехлеми, медови композиции, а така също тела на пчели и търтеи - пържени или във вид на прах. Те могат да се използват вътрешно, външно и на слизистите повърхност, предназначени за лечебни профилактични и диетични цели. В днешно време се съобщава за положителни резултати при използването на пчелния подмор в лечебни профилактични и диетични цели (Э.А.Лудянский, А.Ф.Синяков, А.К.Рачков и др.) Целесъобразно е неговото назначение в комплексното лечение при заболявания на сърцето (коронаросклероза, стенокардия, инфаркт на миокарда, на съдовете (варикозно разширение на вените, тромбофлебит, облитериращ ендартериит (заболяване, което поразява съдовете преимуществено на долните крайници, което довежда до прогресиращо нарушение на кръвообращението), поражение на съдовете на главния мозък, на бъбреците, уриннокаменна болест, нефрит, простатната жлеза (аденом, простатит), на ендокринните жлези (щитовидна, подстомашна, полова), гнойно-септични процеси (мастит, панарициум, фурункулоза (циреи)), нервно – психически заболявания (епилепсия, астенически синдроми), хипертонична болест, вегетативни дисфункции, атеросклероза, заболявания на кожата, мускулите, ставите, зъбите, венците, сексуални нарушения, проблеми на зрението, слуха, паметта, имунно дефицит. Пчелният подмор е ефективен за профилактика на заболяванията и общото укрепване на организма. За повишаването на умствената и физическата работоспособност при възстановяване след заболявания и операции, при работа или живеене в неблагоприятни екологически условия, за забавянето на процесите на стареенето, в програмите за корекция на вкуса, за укрепването и растежа на косите. При лечението с пчелни ужилвания той може да се използва за смегчаване и оптимизация на действията на пчелната отрова, профилактика на алергичните усложнения, усилване и удължаване на терапевтичния ефект, подобряване на общото състояние на организма; в някои страни (Етиопия, Шри – Ланка) – ценен диетичен продукт, източник на енергия и на хранителни вещества.
По такъв начин, пчелният подмор е перспективен продукт на пчеларството за укрепване и оздравяване на организма на човека. По наличните научни и практически сведения, изготвяните от него препарати практически нямат противопоказания за прилагането им; не предизвикват изразени прояви на алергия и други странични реакции; относително са прости в изработването им и съхранението им, удобни са в използването им и имат ниска себестойност.
За правилното, обоснованото и по – широкото използване на пчелния подмор за лечебно – профилактически цели се изисква: по – нататъшно изучаване на неговия състав и биологически свойства; множествени клинични наблюдения и изследвания; разработка на нормативна документация; създаване и производство на ефективни оздравителни продукти на основата на подмора.
За получаването на добър оздравителен ефект е необходимо високо качество на събирането и съхраняването на пчелния подмор, а така също неговата екологическа и биологическа чистота.

Рецепта 1. Отвара от подмор на пчели (Э.А.Лудянский) при аденом на простатата, понижаване на имунитета, сексуални нарушения, за общо укрепване на организма; при лечение с пчелни ужилвания.
10 – 15 г подмор щателно да се наситни, да се залее с 500 мл кипнала вода, да се доведе до кипване и да се вари на слаб огън 30 – 60 мин. Да се изстуди при стайна температура в течение на 1-2 ч. Да се процеди през 2 слоя марля. За усилване на ефекта и подобряване на вкусовите качества във филтрираното се добавят 2 супени лъжици мед и 1 ч.л. 20-30% - тен спиртен екстракт от прополис. Да се приема по 1 с.л. 1-2 пъти на ден на гладно (на празен стомах) в течение на 1 месец. След 6 месеца курсът на лечението може да се повтори.
Използването на подмора довежда до намаляването на размера на простата и признаците на притискане на уринния канал, разреждането и възстановяването на уринирането. Ефективността на лечението е достатъчно висока и съставлява 87,6%. Понякога лечението може да се разтегне на продължителен срок (0,5 – 1 год), но в повечето случаи то позволява да се получи разнасяне на аденома, избавя от оперативно вмешателство, възстановява проходимостта на пътищата на урината и препятства злокакачественото преобразуване на аденома, отстранява сексуалните нарушения. Наред с подмора е целесъобразно да се използват други продукти на пчеларството: свещички с прополис, мумие, простатилен; пчелен прашец, перга, маточно млечице, мед, прополис, композиционни смеси „Полянка”, „Апитонус”, „Тополек”.
При лечение с пчелни ужилвания, отвара от пчелен подмор е целесъобразно да се използва за смегчаване и оптимизация на действието на отровата, профилактика на алергичните усложнения, усилването на лечебния ефект, подобряване на общото състояние на организма.

Рецепта 2. Распар от пчелен подмор (Э.А.Лудянский, Н.И. и Г.Г. Давидовы)
Прилага се при мастите, панариций, варикозно разширение на вените, атеросклероза на съдовете на долните крайници, тромбофлебит, мигрена, неврологични заболявания.
100 г подмор се залива с неголямо количество много гореща вода (не вряща вода). Изчакват се 15 мин. Получената маса леко се изтиска през марля. Троен слой от марля се налага на болното огнище, отгоре завитите и изтискани пчели, покрива се с целофан, закрепва се с бинт и се оставя до изстиването му.

Рецепта 3. Отвара от подмор на пчели и пчелни продукти (А.Ф.Синяков) при аденом на простатата.
1 с.л. подмор от пчели се наситня, залива се с 500 мл кипнала вода, довежда се до кипване и се вари на слаб огън 2 ч. Настоява се при стайна температура 1-2 ч и се прецежда. За усилване на ефекта и подобряване на вкусовите качества във филтрираното добавят 2 с.л. мед и 1 ч.л. 20 – 30% - ен спиртен разтвор от екстракт на прополис, разбърква се до разтвярянето на меда. Да се пие на гладно (на празен стомах) по 1 с.л. от сместа 1-2 пъти в ден в течение на 1 месец. След 6 месеца курсът на лечение да се повтори.

Рецепта 4. Отвара от пчелен подмор при епилепсия
2 шепи пчелен подмор да се наситни, да се залее с 4 чаши кипнала вода, да се умекчи на пара в тенджера за бързо готвене до намаляване на обема 2 пъти. Да се охлади и процеди. Да се приема непосредствено след храна по следната рецепта: 2 седмици - по 1 с.л. 3 пъти на ден, 2 – седмици – по 2 с.л. 3 пъти на ден, 2 седмици – по 3 с.л. 3 пъти на ден; прекъсване 2 месеца; след прекъсването – по половин чаша 3 пъти на ден; прекъсване 3 месеца, по – нататък да се пие по 1 месец с прекъсвания от 4,5,6,7,8,9,10,11 месеца. Профилактичните курсове да се провеждат в продължение на 1 месец 1 път в годината.

Рецепта 5. Лосион - мехлем от пчелен подмор Э.А.Лудянский).
Използват при болки в ставите и мускулите, заболявания на съдовете на долните крайници, мигрена, тиреотоксикоза, неврологични заболявания.
3-4 с.л. разтрит на прах пчелен подмор да се смеси с горещо растително (по – добре зехтин) или ленено масло. Да се съхранява във флакон от тъмно стъкло в хладилник. Да се втрива при болки (предварително се разгрява).

Рецепта 6. Настойка от тела на пчели „Апис” (по методиката на М.Гонэ, 1985).
Приготвя се при помощта на специално оборудване: подморът от пчели правят настойка в спирт в течение на 1 денонощие, филтрират, изпаряват спирта от филтрираното и разтварят остатъците във вода (в 1 куб. см на филтрираното) се съдържа 270 мг. сухо вещество); може да се приема вътрешно по 20 – 30 капки или да се въвежда подкожно, мускулно (като се стерилизира разтвора).
Спиртовите форми от подмор на пчели се препоръчват: за стабилизация на кръвното налягане, при сърдечно – съдови заболявания коронаросклероза, инфаркт на миокарда и пр.) заболявания на бъбреците, съдовете на главния мозък, варикозно разширение на вените, ендокринни и неврологични заболявания – по 15 – 30 капки след хранене в течение на 1 – 2 месеца; при лечение на различни форми на астения (психофизическо изтощаване), нарушаване на обмена на веществата, атеросклероза, затлъстяване, облитериращ ендартериит, сексуални нарушения от типа на фригидност и импотентност – по 1 капка на 1 кг маса на тялото, 1 път на ден след хранене в течение на година по 1 месец с прекъсване от 1 месец; на възрастните хора за профилактика на слабоумието, повишаване на активността и на имунните сили, за облегчаване на техните първични недъзи – по 1 капка на 1 кг от теглото на тялото 1 път на ден след хранене в продължение на 6 – 12 месеца; по време на курс с пчелни ужилвания – 10 – 15 дни преди курса на лечение и в продължение на целия курс по 40 – 60 капки ежедневно по 1 път след хранене.

Рецепта 7. Пържени тела на пчели (Э.А.Лудянский).
Ефективни при късогледство, заболяване на кожата, понижаване на жизнения тонус. Популярна в Шри-Ланка в народната диетика.
1 ч.л. пресен подмор се пържи в 50 мл растително масло в течение 5-6 мин. Сместа да се изстуди и да се наситни. Да се приема по 1 ч.л. до хранене, като едновременно се пие мляко, в течение на 1 – 2 месеца. Курсът на лечение може да се повтори след 2 – 3 месеца.

Рецепта 8. Спиртен екстракт от пчелен подмор (Э.А.Лудянский).
10 – 20 г подмор от пчели се наситнят, залива се със 100 г 70% - тен спирт, да се направи настойка 10 – 12 дни при ежедневно разтръскване в течение на 10 мин.

Рецепта 9. Спиртна настойка от пчелен подмор (И.А.Филипова).
1 с.л. наситнен в прах подмор от пчели да се залее с 200 мл 40% - на водка.
Да се направи настойка 2 седмици с ежедневно разтръскване в течение на 5 – 10 мин. Да се процеди през 2 слоя марля.

Рецепта 10. Прах от пчели и търтеи (А.К.Рачков).
Може да се използва за диетично хранене, повишаване на тонуса на организма. В Етиопия ядат пчелите и техните личинки като източник на ценни мазнини и енергия.
Телата на пчелите и търтеите да се изсушат и да се наситнят. Да се добави прахът в салати, каши и т.н. по 1 щипка (количество на нещо ронливо, което се взема с 3 пръста) 1-2 пъти на ден.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2007/4
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by