Дата на обновяване:25.11.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Целебният въздух на кошера
В.Н.Корж


Значението на чистия въздух за здравето на човека е огромно, то е съпоставимо, само с водата. Известно е, че без храна човек може да съществува много дни, без вода – броени часове, а без въздух – максимум няколко минути. Не случайно съществува поговорката: „Нужен е като въздух”.

Но и въздухът може да бъде различен. Днес с вълнение си спомням въздуха на следвоенния Кривой Рог, където премина моето детство. Много години работещия там металургичен завод посипваше нашите глави с червеникава пепел от доменните, а коксохимичския завод ни „даряваше” с фенолни изхвърляния.
От тогава отношението ми към обкръжаващата среда кардинално се измени в положителна посока, макар, че въздухът в големите градове както и по – рано е далече от съвършенството. В този план ситуацията на пчелина изглежда доста привлекателно, тъй като въздухът там е наситен с аромата на мед, прополис, восък, той е чист, свеж и е богат на отрицателни йони. Преди да попадне в нашите дробове, този въздух се подлага на щателно почистване в сложната жива лаборатория на кошера, където е преминал през естествен филтър. Благодарение на прополисоването на пчелното гнездо и отделянето на ефирни съединения въздухът на кошера е стерилен и целебен. За това способства и растителността на пчелина, която не само очиства и освежава въздуха при помощта на фитонициди, но и отделя кислород. Въздухът на пчелина, наситен с отрицателни йони, оказва благотворно влияние на организма на човека: дишането става по – спокойно, увеличава се поглъщането на кислорода, благодарение на което се подобрява състава на кръвта, нормализира се кръвното налягане, повишава се работоспособността.
А какъв е въздуха на пчелина по време на добра паша! Благоухания на цветя, тънък аромат на липа, нежен, едва уловим мирис на акация, оригинален дъх на елда, тръпчивият аромат на слънчогледа и маса други миризми. И целият спектър на тези благоухания се смесва с аромат на прясно изпечен „домашен хляб” – в килийките на питите се консервира донесеният прашец, от която за сметка на млечно киселото ферментиране се готви зимната, белтъчна храна за пчелите – перга (пчелен хляб, както казваха по – рано). Вечер, когато спада горещината и пчелите усилват вентилацията, пчелинът произвежда стотици кубически метри целебен въздух, който не само може да се диша, но който може и да се „пие”! Удивителното съчетание на бодрост и душевен покой заобикаля този, който се е оказал до пчелите! Тези минути на пчеларя му се иска да ги продължи до безкрайност. Ние се стремим да вземем от пчелите цялата възможна полза, включително и издаваните от тях звукове.
Моят неголям пчелин се допира непосредствено до банята ми. Дървените места на които ние с приятелите ми си почиваме след паренето, се намират на метри от кошерите. Сега не е трудно за представяне какъв въздух дишаме и какви симфонии, изпълнявани от пчелните семейства слушаме. Божественият въздух, успокояващите звукове на пчелите в съчетание с банните процедури и спокойните разговори пораждат неповторимо усещане.
Обаче парната баня – това не е всеки ден, а преди сън пчелите ги слушам ежедневно. 5 – 10 минути преди сън ходя при кошерите и се заслушвам към мажорните звукове на труженичките, като се наклонявам към прилетния отвор, така, че да мога да вдишам кошерния въздух с пълни гърди. След такава процедура се спи крепко и безметежно, почти както в детството.
А ето М.Яров от г. Сума е решил въпроса с нощния сън на пчелина по оригинален начин. Той е изработил кошер - лежанка на основата на голям лежак от четири семейства. Отгоре на лежака вместо капак е поставено неголямо затворено купе с лежанка, една от стените на която може да се отваря и да се затваря, когато в този „дом” ляга почиващия си. Ето какво пише М.Яров по повод на своето изобретение: „Лежейки през пролетта на капака на кошера над пчелите в надставката (така той нарича своята „къщичка”), човекът получава топлина от пчелите, която те отделят за затоплянето на пилото (35 С). Човекът не замръзва и добре се загрява. Топлината това е биологически живо… комплексно, меко, целебно въздействие на пчелите, което е нацелено на самообновяване, саморегулация на организма, укрепване на имунитета”.
Нима не е грях да не се възползва пчеларя от такава оздравителна „курортна” зона, като собствения пчелин! Не случайно в някои санаториуми в Европа почиващите даже ги лекуват с целебен йонизиран кошерен въздух. Много е полезна тази процедура за болните със заболявания на белите дробове и на сърцето, тя подобрява състоянието на нервната система, повишава работоспособността, имунитетът, снемат депресията. Така, че всички, които имат възможност да бъдат на пчелина, се постарайте по – дълго време да се намирате в близост до кошерите, макар, да се смята, че тяхното благотворно влияние се разпространява на разстояние до 200 м.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2011/3
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by