Дата на обновяване:18.11.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Средство за болен стомах
Д.м.н., проф. Синяков А.Ф.


Между заболяванията на стомаха особено място заемат язвената болест, която трудно се подава на лечение и се отличава със склонност към повторение. Даже в тези случаи, когато е била направена хирургична операция и е отделена част от стомаха с язвата, е възможно появяване на нова. Данните и изследванията от последните години са помогнали да се разберат причините за възникването на язвената болест на стомаха. За това могат да бъдат виновни микроорганизми. Така в зоната на язвения дефект на слизестата повърхност с голямо постоянство се намират определени микроби – кампилобактер пилори. Във връзка с това при лечение на тази болест започнах да използвам принципно нов подход, който се състои в назначаване на антибиотици.
Обаче антибиотиците имат маса странични ефекти. Прополисът, който притежава мощно антисептично действие, е безвреден за човека. Микроорганизмът кампилобактер, който се смята за виновен за възникването на язвената болест (или поне активно способстващ за нейното възникване и прогресиране) достатъчно бързо загива при въздействието върху него на прополисни препарати. Прополисът е привлекателен за лечение не само на язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, но и на други стомашно – чревни заболявания. Обикновено се използва 20%-на настойка от прополис, но е по – добре да се започва лечението с 5% или 10% настойка, тъй като по – концентрирани препарати понякога предизвикват усилване на болките в стомаха. Ако поносимостта им бъде добра, то може да се премине към лечението с 20% или 30% настойка. Прополисът покрива язвата с тънко като филм защитно покритие, което оказва противовъзпалително действие, понижава повишената киселинност на стомашния сок, способства снемането на спазмите, оказва заживяващо въздействие на язвата и подобрява жлъчкоотделянето.
Напълно язвата заздравява обикновено след 4 седмици приемане на прополис (даже в тези случаи, когато общоприетото лечение на нея не е давало резултати в течение на много години). Обаче не винаги изходът бива толкова успешен, и в някои случаи се налага да се провеждат повторни курсове, за да се получат пълно заздравяване на язвата.
При изразени болки следва да се смесва настойката на прополиса с разтвор на новокаин (например, 40 – 60 капки настойка да се смесят с 50 мл 0,25 – 0,5% - топъл разтвор на новокаин) и да се изпива 1,5 ч до хранене 3 пъти на ден.
Положителен ефект дава така също лечението на язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника с 5%, 10% или 15% прополисно масло преди хранене.
Отбелязвам, че ефективността на общоприетатата терапия на стомашно – чревните заболявания се повишава при допълнително назначаване на прополисни препарати.
Професорите В.М.Фролов и Н.А.Пересадин (1993) указват, че действеността на прополисната терапия може да бъде повишена, ако допълнително се приема прополисно маслен разтвор (прополис, масло от шипки или облепиха и витамин Е). За неговото приготвяне са нужни 20 г почистен, наситен прополис да се залее 200 мл масло от шипки или облепиха, да се държи на кипяща, водна баня 30 – 40 мин при постоянно смесване, след това да се филтрира през два слоя марля. Да се приема препаратът по една чаена лъжичка 4-6 пъти на ден, като се добави непосредствено преди употребата витамин Е във вид на 30% маслен разтвор от разчета 1 мл витаминен препарат на 10 мл прополисно – маслен разтвор, освен язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника, такова лечение може да се използва при гастродуоденит, хроничен гастрит с повишена киселинност, хронически спастичен колит, ерозивен гастрит и т.н. (вече в първите дни на приема на препарата се отбелязва изчезване на киселини в стомаха, подобрява се апетита и общото състояние).
Твърде ефективен препарат при лечение на названите по – горе заболявания се явява прополисното мляко (особено при лечението на възрастни и отслабнали хора, страдащи от много съпътстващи заболявания). Вземат прясно пълномаслено мляко, изливат в емайлиран съд, кипват, след това го снемат от огъня, добавят наситнен прополис (100 г на 1,5 л мляко) и го разбъркват с лъжица до получаването на еднородна смес. След това млякото следва да се филтрира чрез един слой марля в емайлиран или стъклен съд и, когато млякото изстине, да се отдели образувалия се на повърхността му восък. Да се приема прополисното мляко по половин чаша 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение е 4-6 седмици.
Прополисното мляко, както и другите препарати с прополис, унищожава вредните бактерии на чревната група и патогенния стафилокок, стимулира местния кръвоток, способства за заздравяването на слузестата обвивка на червата, повишава защитните сили на организма и действа общо укрепващо.
При лечение на хроническите гастрити с понижена киселинност на стомашния сок, добри резултати може да се достигнат, като се използват медно – каланхойни емулсии с прополис и сок от алое.
По данни от д.м.н. проф. В.М.Фролов и проф. Н.А.Пересадин, такова лечение способства за генерация на слизестата обвивка на стомаха, подобрява неговото кръвоснабдяване и стимулира стомашния секрет. В тези случаи, когато приемането на меда предизвиква киселини в стомаха, провеждат лечение с прополисно – маслен разтвор с добавяне на витамин Е (по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден в течение 4 – 6 седмици).

Зехтиново (масло от маслини) - прополисно масло
Да се вземат 5, 10, 15 или 20 г наситнено до трохички прополис, да се залее 100 мл зехтин и да се нагрее на кипяща водна баня 60 мин, след това да се филтрира през няколко слоя марля. Полученият препарат – с полутечна консистенция, в жълто – зелен цвят. В препарата от прополиса преминават восъка и част от ефирните масла. Използват се зехтиново - прополисно масло при заболявания на слизестата обвивка на кухината на устата, някои кожни заболявания, при лечение на рани, изгаряния и измръзване, ерозия на шийката на матката, цепнатини на правото черво, за разтриване при артрити, артрози и т.н. Вътрешно зехтиново - прополисно масло може да се приема при заболяване на бронхити и бели дробове, на стомаха и червата, а така също при грип, необходимостта да се повишат защитните сили на организма и т.н. Доза: 1 суп. Лъжица на прием 3 пъти на ден половин час – час преди хранене. Продължителността на курса на лечение се колебае обикновено в пределите 3 – 6 седмици. При болните, в които не настъпва пълно оздравяване, курсът го повтарят след 10 – 15 дневно прекъсване. При заболяване на черния дроб, лечението с прополисно масло е противопоказно.

Медово – каланхойна емулсия с прополис
Да се смесят 78 г мед от светли сортове, 15 мл сок от каланхой перообразен, 7 мл 10% спиртен екстракт на прополис и да се държи всичко на водна баня при 45 С в течение на 20 – 30 мин при постоянно смесване. Получената медово – каланхойна емулсия с прополис има сметанообразна консистенция и приятен аромат.

Медово – каланхойна емулсия с прополис и сок от алое
Необходимо е да се вземат току що откъснати месести листа от алое, да се завие в черна хартия, и да се държи в хладилник в течение на 1 седмица, след това да се наситнят и да се изстиска сока, който без да се филтрира, да се добави в съотношение 1:10 към медово – каланхойна емулсия и щателно да се смесят. Да се приема тази или друга емулсия като лечебен курс 1-2 месеца 3 пъти на ден един час преди хранене при хроничен гастрит със секреторна недостатъчност, а така също при снижаване на киселинността на стомашния сок.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2011/1
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by