Дата на обновяване:04.11.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Апитерапия при лечение на заболяване на простатната жлеза
Г.И.Сержантов – апитерапевт
И.В.Заболоцкая – лекар-анестезиолог-реаниматолог


Голямо внимание уролозите отделят на заболяването на простатната жлеза – простатита, хроничната форма на което има тенденция да се превръща в аденом (доброкачествена хипертрофия на простатната жлеза – ДХПЖ). При даденото заболяване пациентите ги безпокоят изразени болеви и дизурични синдроми, отбелязва се рязко понижаване на потенцията.
В традиционната практика на лечение на простатната жлеза прилагат антибактериалната терапия. Тя често не оправдава себе си, тъй като антибиотиците не винаги проникват в поразения орган (отсъства дренаж на жлезата) и нанасят съществена вреда на имунната система на организма, затова учените предложиха да се използват пчелните продукти. Така В.Ф.Оркин (1979) съобщи за прилагането на прополисни свещички за лечение на хроничен простатит – аналог на противомикробната и имунокоригиращата терапия. М.А.Эль-Банди (1985) е открил, че при използването на маточното млечице се намалява обема на простатната жлеза, като се увеличава съдържанието на протестостерон в кръвта, подобрява се съотношението на албумини и глоболини (това е аналог на хормонотерапията). Шведските учени Э.Аск, У.Йонсон и И.Йонсон (1985) получиха добър резултат от екстракт на цветен прашец за лечение на аденома на простатната жлеза (препарат цернильтон), Э.А.Лудянский (1994) използваше отвара от подмор на пчели (аналог на използването на препарати за възстановяване на микроциркулацията).
Отправна точка при лечението на простатната жлеза става назначаването на прополисни свещи по В.Ф.Оркин, в които е било добавено (димексид) според препоръките на лекуващите лекари (В.Ю.Юрлов, Л.М.Глушко, поликлиника ВМИ СГМУ В.И.Разумовский, 2006 – 2007). Това позволи да се повиши дисперсността на прополисния екстракт, да се увеличи дълбочината на проникването на действащите вещества в тъканта на простатната жлеза, да се усилят антибактериалните, противовъзпалителните и регенеративните свойства на свещичките.
Използването на свещичките „Прополис Д” (прополисни свещички по В.Ф.Оркин с добавяне на димексид в традиционната схема на лечение на хроничен простатит и ДХПЖ съществено съкрати сроковете на лечение, способстваше за по – бързо достигане на устойчив терапевтичен ефект и възстановяване на функциите на простатната жлеза.
За съжаление уролозите при лечение на тези заболявания отделят малко внимание на имунокоригиращата терапия, то ест на такива препарати като тимолин, тимозин и т.н. За решаването на този проблем в нашия арсенал разполагаме със свещички с ААД-2 фракция, която стимулира активността на ретикуло-ендотелна система, подобрява трафика и ускорява регенерацията на повредените тъкани, притежава изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Ефективността на на АСД-2 фракцията е потвърдена, в частност, О.И.Шишкова (РГМУ Росздрава, Москва): при хемосканиране с микроскоп се извършва кратно увеличение на левкоцитите в зрителното поле и тяхната активация 30 – 40 минути след въвеждането на свещичките в организма.
При лечението на аденома на простатната жлеза по стандартна схема с добавянето на свещички с АСД-2 фракция, срокът на ремисията (намаляването, освобождаването от симптомите на болестта) се увеличава до 3-4 години. Без използването на дадените свещички ремисията би се съхранила всичко 1,5 – 2 години (А.Б.Медведев, ММУ „Городская больница N5”г. Саратов).
Ефективността на метода на Э.А.Лукянский (1994), който използва, както беше отбелязано отвара от подмор на пчели, е била потвърдена от В.П.Млявый (Република Беларусь, г. Минск, 2009). Като действащо вещество в дадената отвара работи според нашето мнение, съдържанието на отровната жлеза на пчелата. Основавайки се на тези данни, ние получихме патент N 2377930 от 10.01.2010 г. „Начин за получаване на екстракт от замразени пчели без възваряване”. При указаната методика пчелната отрова практически не се нарушава. Суппозиториите (свещички, които са твърди при стайна температура и се разтварят при температурата на тялото), приготвени на основата на екстракта от пчели, оказаха въздействие на организма, аналогично на отварата от пчелите според Э.А.Лудянский (Н.В.Ляликов, 2009), то ест беше отбелязано подобрение на микроциркулацията и трофиката на тъканите на простатната жлеза.
След обработката на получените в течение на 12 години данни ние предложихме схема на лечение на хроничен простатит, ДХПЖ и аденом на простатната жлеза (като допълнение към традиционните методи). При подготвителния курс в течение на 20 дни в правото черво се въвежда по една свещичка „Прополис Д” – два пъти на ден, сутрин и вечер (обезболяващ, противовъзпалителен и регенериращ ефект). При болезен синдром, свещичките може да се прилагат през 3-4 ч, а при необходимост през ден.
Свещичките с АСД-2 фракция ги използват 20 дни по една свещичка два пъти на ден, сутрин и вечер (антисептичен, противовъзпалителен и имуностимулиращ ефект). Свещичкитете „О мен” с екстракт от пчели и восъчен молец – по една свещичка два пъти на ден в течение на 20 дни (за подобряването на микроциркулацията и (трофиката на тъканите на простатната жлеза, като противоотечно, противовъзпалително и разнасящо средство). Свещичките с метронидазол – по една свещичка два пъти на ден (като антибактериално средство; притежава широк спектър от действия в отношение на анаеробните микроорганизми, подтиска размножаването на простите организми). Свещчките с екстракти и с метронидазол следва да се редуват: два дни да се използват първите, а след това един ден - вторите.
След използването на свещичките с екстракти се подобрява микроциркулацията в тъканите на простатната жлеза. Инфекцията, продължително време се е намирала в тъканите, излиза от границите на жлезата, като предизвиква повторно изостряне на процеса. Затова в даденият момент е необходима допълнителна антибактериална терапия със свещички с метродиназол.
Курсовете на лечение се провеждат два – три пъти на година. В резултат усещанията за болка бързо изчезват, клиничните анализи на кръвта, урината и секрета на простатната жлеза, както и общото състояние на пациента, се връщат в нормата.
В нашата практика са получени отлични резултати за лечението на първия стадии на ДХПЖ даже на фона на използването само на свещички.
След курса на лечение в болните се намалява обема на простатната жлеза; нощното изпускане на урина - никтуриа (смущения в ритъма на отделяне на урина в денонощието) се съкращава от 3 – 4 пъти до 1 път, в течение на деня – няколко пъти, при това изчезваха острите болки; урината се отделяше с добра струя; отбелязвало се е увеличение на продължителността на ремисията на заболяването до 3 – 4 години.
В комплексното лечение на хроничните простатити с различна генеза и ДХПЖ, пчелните продукти се препоръчват в съчетание с фитотерапията.
По такъв начин, независимо на постоянно нарастващия арсенал от нови синтетични препарати за лечение на заболяванията на простатната жлеза, биологически активните продукти на пчеларството се намират извън конкуренция. Те са лесно достъпни и показват висока ефективност на лечение.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2011/7
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен


 

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by