Дата на обновяване:21.10.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Атеросклероза
Н.В.Ульянич


Атеросклероза – хронична болест на артериите, която постепенно довежда до стесняване на пролуката им и нарушаване на техните функции. Това означава, че кръвоснабдяването на органа, което се осъществява от поразена от атеросклерозата артерия, става недостатъчно. Общото поражение от атеросклероза на всички артерии се среща много рядко. Обикновено се наблюдава преимуществено поражение на съдовете на главния мозък, сърцето, бъбреците, краката. При прогресирането на атеросклеротичните изменения в съдовете на главния мозък може да се случи остро нарушение на кръвообращението – инсулт.
В поразените от атеросклерозата участъци на артерийната стена се наблюдават натрупвания на холестерин, а така също заздравяла, с белези тъкан, които стесняват пролуката на съда. Затова се смяташе, че холестерина се явява причина за развитието на атеросклерозата. Обаче по – късно се изясни, че холестеринът не може да се смята нито единствената, нито даже за главната нейна причина. Холестеринът в голямо количество се изработва в такива органи, като главния мозък, надбъбречните жлези; той влиза в състава на обвивката на подавляващото болшинство клетки на живия организъм. Важна роля във възникването и по – нататъшното развитие на атеросклерозата принадлежи на измененията в състоянието на клетките на тъканите на артериалната стена.
При атеросклерозата могат да се наблюдават не само изменения на съдовите стени и увеличаването на холестериновите отлагания в нея.
Възможни са разнасяне на отлаганията на холестерина, заздравяване на повредените участъци на стената и възстановяването и, и за нея е характерно вълнообразно протичане на процеса (след периоди на изостряне на болестта следват периоди на затишие – ремисии).
Профилактиката на атеросклерозата трябва да започне в юношеска възраст и да продължава непрекъснато в продължение на целия човешки живот. Профилактичните мерки са насочени към съхраняване целостта на стените на артериите и предотвратяване на натрупването в тях на холестерин. Установено е, че атеросклерозата не се явява наследствена болест. Може да се наследи предразположеност към болестта, затова така е важна профилактиката.
Профилактиката на атеросклерозата включва в себе си не само съблюдаване на определена диета (умерено хранене с понижаване на количеството на мазнините и въглехидрати, спазване на витаминния баланс на храната), борба с излишното тегло на тялото и отказване от пушенето. Основа на личната профилактика на атеросклерозата – съхраняване, поддържане в организма на оптимална активност на нервната и гуморална регулации, нарушаването на която се определя във всеки човек не само от характера на външните раздразнители, колкото от характера на неговата реакция на тях. От всички варианти на реакция на човека на външните, главно словесни раздразнители, най – добрият нервно – хормонален фон осигурява този тип реагиране, който съответства на съдържанието на думата „доброжелателност”.
Следва да се отчете, че повишеното ниво на артериалното налягане (хипертония) способства за развитието на атеросклерозата. Затова при опасност от заболяване от атеросклероза е необходимо да се контролира нивото на артериалното налягане и да се лекува хипертония, ако тя е възникнала. Друго заболяване, изострянето на което активно съдейства за развитието на атеросклерозата е захарния диабет.
За възстановяването на кръвообращението в поразените съдове назначават разширяващи съдовете препарати, средства, които подобряват микроциркулацията, антиоксиданти, антикоагуланти и дезагреганти. В тази връзка голяма роля в профилактиката и лечението на атеросклерозата с различна локализация могат да играят пчелните продукти. Всички апипродукти в една или друга степен оказват антиатеросклеротично действие и подобрява хемодинамиката в поразените артериални басейни.

Няколко рецепти, способстващи за извеждането на холестерина от кръвта.
1. Прополисът или с неговото участие препарати (масло, настойка от спирт, прополисно мляко); те правят кръвта с по – малък вискозитет, а съдовете по – еластични: да се приема 3-5 пъти на ден 1 ч до хранене по 30 капки 25% - на настойка от прополис в 70% - ен спирт в 1/4 чаша топла, преварена вода.
2. Продължително да се дъвче прополис в чист вид по 3 – 5 г 3 – 4 пъти на ден, 1 час преди хранене, след това да се преглътне. Редовното приемане вътрешно на неголеми порции (4-6 г в ден) на прополис способстват за подобряване на състава на кръвта и излекува много заболявания, в това число атеросклероза и нейните последствия (хипертония, болки в главата, тромбофлебит и ендартериит).
3. Черна ряпа (минала през ренде или сок) с мед. 1 чаша мед да се смеси с еднакво количество сок от ряпа и да се приема 3 пъти в ден по 1 супена лъжица.
4. Ежедневно 3 пъти на ден след хранене да се приемат смес от сок от цвекло използвано за храна от хората с мед (2:1).
5. Ежедневно 3 пъти на ден да се приемат 20 – 30 мг. маточно млечице (под езика – до пълното му разтваряне) в течение 10 – 15 дни (всичко 3 последователни цикъла). Наблюдава се понижение на холестерина в кръвта, намалява се болката в областта на сърцето, подобрява се съня, апетитът и паметта.
6. Цветен прашец да се приема по 1 чаена лъжичка 2 пъти на ден половин час преди хранене от хората на напреднала възраст. Това в цяло подобрява състоянието на хората в напреднала възраст.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2010/10
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

 

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by