Дата на обновяване:23.09.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Пчелните продукти при синдрома на хроническата умора
Проф. д.м.н. Фролов В.М., Проф. д.м.н. Пересадин И.А.


Синдромът на хроническата умора (СХУ) – е сравнително ново заболяване, известно на науката само около 20 – 22 години. За пръв път то е регистрирано в САЩ, обаче по – нататък е било установено, че то е разпространено навсякъде в икономически развитите страни, при това поразява преимуществено млади, енергични хора с такива професии, които изискват повишен интелект и психо - емоционално натоварване (учители, лекари, менаджери, научни работници и т.н.). Неговите характерни прояви: безпричинна слабост, повишена уморяемост, обща уморяемост, обща астенизация на организма, болки в главата, намаляване на умствената, а след това и физическата работоспособност. Като правило, заболяването възниква след прекаран грип, ангина, ОРВИ, когато след завършването на остър период на болестта се запазват и даже постепенно се усилват слабостта, неразположение, общото намаляване на емоционалния тонус, повишена раздразнителност, което първоначално се оценява като слединфекционна астения. Обаче състоянието и самочувствието на пациента продължават да се влошават, явлението астения се усилва, често се появява чувството на немотивирана тревога, рязко пада трудоспособността, след това се влошава паметта за текущи събития, забавят се мислителните процеси, болните сами започват да осъзнават, че те трудно съобразяват, стават нерешителни, не могат да приемат необходимите решения, особено в нестандартните делови, производствени и житейски ситуации.
При преглед при лекар, обръщат на себе си внимание увеличението и болезнеността на задно шийните и подчелюстни лимфни възли, понякога и далака, което свидетелства за наличието в организма на хроническа инфекция. В болните се наблюдава угасване на погледа на очите, безразличен или страдалчески израз на лицето. По съвременните схващания СХУ – е следствие на поражението на лимбична система на главния мозък в резултат на хронична вирусна инфекция, обусловена от агенти на групите семейства херпес вируси – вирус на простия херпес (ВПХ) и вирус на Эпстайн-Барр (ВЭБ). (Лимбичната система отговаря за емоциите, настроенията и паметта на индивида - допълнение при превода). Те могат пожизнено да се запазят в организма на човека без голяма вреда за него, но са способни да се активизират при отслабване на защитните сили на организма, например при действието на друг вирусен агент. Ето защо СХУ по – често възникват непосредствено след прекарано заболяване – знае се, че през този период в болните съществува понижен имунитет. По – нататъшното прогресиране на болестта е свързано с това, че сами по себе си херпес вирусите не само поразяват нервната система, но и потискат имунитета.
Именно в същественото потискане на имунитета се крие високата устойчивост на СХУ към лечението. Сравнително неотдавна на руски език беше преведена книгата на американски автор с достатъчно песимистично заглавие „Учете се да живеете със синдрома на хроническата умора”, в която основно внимание се отделя на въпроса: как да се приспособи човек към това заболяване и как да намери себе си в условията на непълно здраве и в невъзможност така плодотворно, като по – рано да работи?
Ние коренно не сме съгласни с подобна постановка на въпроса и полагаме, че пчелните продукти могат и трябва да намерят най – широко приложение в оздравяването и лечението на пациенти, които страдат от СХУ. Нашият практически опит (повече от 15 години) ни е позволил да получим много добри резултати, които удовлетворяват и нас, и нашите пациенти.
На началния етап ние прилагаме съвременни препарати отечествено производство – интерферони, обогатени с антиоксиданти в комбинация с интерфероногени (циклоферон), което потиска размножаването на вируси, едновременно с пчелни продукти, които стимулират имунитета. Болните получават по 80 – 100 г натурален пчелен мед в денонощие в три приемания заедно със зелен чай и прополис в чист вид или във вид на препарати с маточно млечице. Например, днешно време ние използваме често таблетки, които съдържат 0,03 г гъст екстракт на прополис и 0,03 г лиофилизировано маточно млечице. Започваме по 2-3 таблетки 3-4 пъти на ден, половин час преди хранене в продължение на 30 – 40 дни. Дозите могат широко да варират (в зависимост от достигнатия ефект), като и препаратите. Главният общ принцип – натуралният пчелен мед е в съчетание с прополис и, желателно, с маточно млечице.
При отсъствието на алергични реакции (които при СХУ се срещат достатъчно често) ние така също назначихме по – нататък препарати с екстракт на прополис с цветен прашец или комбиниран препарат от прополис, екстракт от корен на солодка (руско наименование, смята се за следващо лекарство след Жен - Шен – подробности в Интернет, търсачка Rambler – допълн. при превода) и мумие. Общият подход е следният: пациентът продължително и постоянно приема мед със зелен чай и периодически с интервал от 1 – 2 месеца – други пчелни продукти, особено прополис.
Клиническият опит показва, че при преобладаващият брой пациенти след 1-2 месеца вече се нормализира общото състояние, подобряват се самочувствието и имунологическите показатели. Пациентът се възвръща към своята обикновена работа и живот, но задължително продължава да получава поддържащи дози от пчелни продукти (мед + прополис), което гарантира предпазване от възникването на рецидиви на заболяването.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2006/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by