Дата на обновяване:16.09.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 
Удължете активната продължителност на своя живот
Грибков А.А.


При нас в санаториума „Вымпел” в продължение на 5 години изпращат ветераните на Великата Отечествена Война, възрастта на които се колебае от около 75 до 98 години. Естествено, те имат цял букет различни болежки. В районните поликлиники, като правило, такива пациенти не ги лекуват, като им отговарят на всички оплаквания „А вие какво искате, на колко сте години?”
В нашия кабинет по апитерапия, независимо от количеството на изживяните години и букета от заболявания, отказ от помощ няма никога. Типични са жалбите на възрастните хора: болки в ставите, затруднения при ходене, особено при изкачване и спускане по стълби; мъжете имат простатит, жените – миома; хипертония и варикоза; сърдечно – съдова недостатъчност, естествено не всичко е наред със стомашно чревния тракт.
За един от пациентите ми се иска да разкажа особено. Той е на 98 години: ясен ум, здрава и логическа реч. На тази възраст той е написал неголяма и интересна книга, която ми подари.
При първата ни среща пациента каза, че някога лекарите са му открили стенокардия, аритмия в работата на сърцето, хипертония и т.н. Той всичко това го е изслушал и е започнал самостоятелно да се лекува с пчелни ужилвания. Пчелите ги е ловил в парка „Дружба”, която е зад станцията на метрото „Речной вокзал”. Улавял около 200 броя и си ги поставял на кръста, горния гръден отдел на гръбначния стълб, в шията. В санаториума на него му бяха нужни само пчели. В момента на нашата среща той говореше, че сърцето му работеше добре, налягането е нормално, стомахът не го безпокои.
И това не е показна храброст. Какво прави пчелната отрова, която въвежда пчелата? Тя оказва подобряващо и нормализиращо действие на организма на човека. Съдържа цяла редица от белтъчини, пептиди. В нея влизат биологически активни аминокиселинии, белтъчини, ферменти, захар, фосфолипиди, свободни аминокисилини и бързо изпаряващи се вещества. За тяхна сметка се нормализира работата на всички системи на организма. Затова нея я използват в неврологията, кардиологията, гастроентерологията, геронтологията, ревматологията и други. Отровата, която се вкарва от пчелата в едно място се разнася от кръвта по целия организъм и попада във всички органи и активизира тяхната работа. Пчелната отрова не само нормализира дейността на системите, но и извежда от организма холестерин, може да разтваря камъни в бъбреците.
Всички органи на човека се проектират на гръбначния стълб, като поставим пчела в областта на гърдите, въздействаме на сърцето и на белите дробове. Зоната на пояса – това областта на органите на стомаха. Главното – да не се престарае лекуващия се и да постави повече пчели отколкото е необходимо, по – добре е да се поставят по – малко.
Пчелната отрова, въведена от пчелата, - това е натурално, уникално лекарство, и организма на човека може да привикне към него и да го понася. За пчеларя да получава пчелни ужилвания е толкова естествено, както за който и да е човек да диша.
Пчелите хранят личинката на бъдещата майка с маточно млечице и майката живее повече от 5 години, което е средно в 25 пъти повече от срока на живот на работната пчела. При това майката изпълнява огромна репродуктивна функция.
По данни на литературата (В.Н.Крылов, С.С. Сокольский и др.) е известно, че маточното млечице се явява добър биостимулатор, усилва тъканното дишане, стимулира енергетичния обмен. Э.А. Лудянски в своята книга „Апитерапия” е привел примери от живота на 73 – годишен пчелар за повишаването на потенцията, благодарение на приемането на маточници с маточно млечице.
Толкова силно стимулиращо действие на маточното млечице на организма се определя от голяма група витамини, микроелементи, белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерални соли.
Маточното млечице пчеларят може да го приема на пчелина, но не повече от един маточник на ден. Иначе може да се получи много голямо натоварване на сърцето.
Друг много ценен продукт, който дава пчелата, - цветния прашец. В него се съдържат повече от 250 съставни части: белтъчини, аминокисилини, въглехидрати, ефирни масла, липиди, витамини, минерални вещества и т.н. Цветният прашец го използват при заболявания на стомашно – чревния тракт, преждевременното старееене, заболявания на сърдечно съдовата система, белите дробове и т.н.
Пчелните продукти нормализират дейността както на отделните системи на организма, така и на негови органи като цяло, извеждат холестерина от кръвта, при комплексно приемане, тяхното положително действие на организма се усилва, при правилно приемане те не дават отрицателни странични ефекти.
Човек, който се занимава с пчели, при прегледите на семействата получава инхалации с пари и миризми от продуктите на кошера.
При изпълнението на процедурите не може да се забравя за лечебно – профилактичните качества на натуралния мед, който лекарите от различни специалности препоръчват в лечебната си практика.
Продължението на активния живот на човека при помощта на пчелни продукти не е утопия, а реалност. Те активизират не само енергията в тялото, спомагат да се осъществи рефлексотерапия, трудотерапия, но и работата на отделния орган, а така също внасят балансирани витамини, микроелементи, които така не достигат на организма в преклонна възраст. Освен това те нормализират работата на всички органи синхронно.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2005/7
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by