Дата на обновяване:12.02.2008

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите) 
Собствено Търсене
 

 

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СЛЪНЧОГЛЕДОВИЯ МЕД
Превод със съкращения от руския Интернет сайт
“Пчеловодство - Пчеландия”
http://www.beeland.ru/

(статията "Още няколко думи за слънчогледовия мед" е публикувана веднага след материала "Няколко думи за слънчогледовия мед")
 

Слънчоглед Много красота, много полза и много труд от страна на пчелите и на пчеларя.


Не е възможно да се отдели нито един сорт на меда в ранг
“най – добър”, всички без изключения сортове мед притежават
свои неповторими качества. Но, ако трябва да отбележим най – красивия на външен вид, то като такъв, можем да отделим с основание слънчогледовия.
Точно така, както в строежа на човешкото тяло има класически канони за красота, така и меда има свой класически образец. Когато става дума за пчелите и продукта, който те произвеждат, съзнанието на всеки от нас рисува примерно една и съща картина: чаша жълто – златисто ароматно лакомство. И при това, цветовата гама на съществуващите медове е твърде разнообразна – от снежно бяло до цвета на крило от врана.
Действително, идеалния цвят за меда за всеки от нас е жълтия.
Цветът на слънцето и на утринната зора. И нектара го събират пчелите от цветовете на слънчогледа, които удивително приличат на своя космически събрат. Слънчогледът обикновено е представител на късната главна паша.
В течно състояние медът е много приятен на вкус. Но уви, в него той престоява не дълго, а в “суха” година се забелязва кристализация даже в пчелните пити, без да “изчака” да бъде изцентрофужен. В кристализирал вид, слънчогледовия мед отстъпва по вкусови качества на много от другите сортове мед. Тук проблемът даже не е във вкусовите качества, колкото в консистенцията. Когато си постави лъжица такъв мед в устата си, човек, остава с впечатление, че това е “менте”, даже
някои го оприличават на смесване на мед със захар, без автора му достатъчно да се потруди да го размеси. Това е само на външен вид.
За да е сигурен човек, най – добре е да го купува от приятел –
пчелар, на който има доверие и подобни въпроси няма да го тревожат. Обикновено слънчогледовия мед се продава малко по – евтино от другите видове мед. Следователно, той може да се препоръчва на хора, които са ограничени в средствата си, още повече, че по хранителни и  лечебни свойства той не отстъпва на другите сортове на меда.
Едно от забележителните свойства на слънчогледовия мед се
състои в това, че изгонва “шлаката” от организма, очиства го, оказва му общеукрепващо действие, а така също намира приложение като “уриногонен”. При използването му с медицинска цел, той е полезен при прилагането му за лечение на следните болести: на сърцето, бронхиална астма, при стомашно – чревни колики, малария, грип, катар
на горните дихателни пътища, при атеросклероза, остеохондроза, невралгия, особено при заболяване свързано с простудяване и други.

Превел: Иван Парашкевов e-mail: ivanparst@dir.bg

 

ОЩЕ НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СЛЪНЧОГЛЕДОВИЯ МЕД

Юрий Сенчук

(Част от примерен разговор на пазара)
- Какъв мед продавате?
- Ето, чист слънчогледов. Погледнете, какъв красив цвят, като че ли слънцето свети от буркана. А колко е вкусен и какъв аромат има само!
- Не, не ми трябва, няма да купувам. Имате ли някакъв друг вид мед?

Не е ли позната „картината”? Ето такива или подобни диалози и станаха причина, където и диалога да се провежда – в Полтава, в Одеса, в Донецк, на който и да е пазар, някои от продавачите да се опитват да скрият, че продават слънчогледов мед – наричат го мед от различни треви и полифлорен и всякакъв друг, но не и слънчогледов. Причината за такива „хитрости” е достатъчно проста – не искат нашите купувачи да купуват мед от слънчоглед. Не искат и това е.
С какво е „се е провинил” слънчогледовия мед, не знае никой, но към днешния ден именно тои вид мед се продава по – зле от всички други. При това попитайте тези същите купувачи, защо те не искат да си купят слънчогледов мед, и никой от тях няма да може да ви даде точен отговор. Преди всичко те споменават, че някъде, някой нещо им е казал за този вид мед. Ето вървят купувачите на мед по пазара, търсят добрия мед, преминават покрай слънчогледовия и продължават напред. Търсят например „майски мед”, плащат си за него не малки пари, а слънчогледовия мед, пчеларя си го връща в къщи – в най – добрия случай ще нахрани пчелите си през пролетта, в лошия, като си вари ракията – ясно е какво ще направи.
А повече от всичко губят самите купувачи. Защо? Да опитаме да разберем?
Сухите цифри на статистика свидетелствуват, че към днешния ден хората най – често умират от сърдечно – съдови заболявания. Сърдечните мускули работят в нашия организъм повече от всичко, работят денем и нощем, без почивка за обед и без почивни дни, изгарят огромно количество калории и изпомпват стотици тонове кръв.
Представете си, за един час сърцето изтласква в аортата около 300 литра кръв, за денонощие – повече от 7 000 л, за година – до 2 500 000л. За да се постави тази кръв на едно място са нужни 4375 железопътни цистерни.
Такава работа изисква постоянно хранене, и хранене без прекъсване, което и да е качественно. Най – добрият источник на енергия за мускулите на сърцето се явява захарта. Но, не тази захар, която сме свикнали да купуваме в магазина, тази захар се нарича захароза и нея нашият организъм е принуден да разгражда до по - проста захар – глюкозата, която се използва за работата на сърцето. Няма ли в природата друг източник на глюкоза, толкова нужна за нашето здраве? Има и всички знаят този продукт и той се казва – мед.
Именно между видовете мед, рекордьор по количеството на глюкозата се явява точно слънчогледовия мед! Именно поради високото съдържание на глюкоза, слънчогледовия мед така бързо кристализира, понякога даже 2 – 3 седмици след центрофугирането. А купувачите, които след като са чули нещо от тук и от там са станали „спецове”, пренебрежително подсвиркват „Пчеларят го е напълнил със захар и затова е кристализирал толкова бързо”. Понякога в слънчогледовия мед глюкозата е толкова много, че тя кристализира на неговата повърхност като бял слой с дебелина от няколко сантиметра. При другите видове мед такова явление, почти не се наблюдава. Моят добър познат Титаренко Александр, не се оплаква от сърце, но като види в магазина бидон с мед, то задължително ще провери, има ли от горе глюкоза, с която да може да се почерпи.
Преимуществото на глюкозата е в това, че след нейното изяждане, тя бързо преминава в кръвта без енергетически загуби от страна на организма на човека, - медът не е нужно да бъде разграждан като захарта. Особенно, това е полезно за деца и хора на преклонна възраст. Ежедневната употреба даже на неголямо количество слънчогледов мед ще осигури на сърцето глюкоза, ще му помогне да работи ритмично, дълго и силно.
Известно е, че при сърдечна недостатъчност се нарушава артериалното и венозното кръвообращение, в резултат на което в организма се задържат отровни продукти при обмяната на веществата. Медът способства именно за това, черният дроб да обезврежда по – добре отровите, в същото време се подобрява процесът на отделяне на урината, което помага за отделянето на продуктите на обмена.
Попитайте който и да е лекар и той ще подтвърди, че болестта е по евтино да бъде предотвратена, отколкото да бъде лекувана. А за поддържането на своето сърце на всеки от нас е нужно не много – само две лъжици слънчогледов мед на ден.

Источник: сайт „Пчеловодство в Украины”
http://beekeeping.com.ua/

Превел: Иван Парашкевов e-mail: ivanparst@dir.bg

 

 

                         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by