Дата на обновяване:01.04.2011

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Пчелните продукти при аденом (доброкачествен тумор) на простатата
Проф., д.м.н. В.М.Фролов, Проф., д.м.н. Н.А.Пересадин


Простатната жлеза играе важна роля в сексуалното здраве на мъжете. За съжаление с тази малка по обем жлеза са свързани крупни неприятности на застаряващите мъже, преди всичко с развитието на аденом (доброкачествен тумор на простатата). Това заболяване в съвременни условия започват да забелязват вече в 40 – годишните пациенти. Тъй като простатата обхваща пикочния канал като пръстен върху пръст на ръката, то при нарастване на клетките на жлезата става натискане на уретрата, намалява се нейната пролука, вследствие на което се намалява отделянето на урина.
Към характерните симптоми за аденом на простатата се отнасят: затруднено начало на уринирането, слаба и прекъсваща се струя на урината., капене на урина след завършване на уринирането, зачестяване на уринирането, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур (наличие на остатъчна урина), неприятни усещания в перинеума в долната част на стомаха, в задния отдел на уретрата.
Болестта се развива постепенно, затова започването на лечение с пчелни продукти и с фитопрепарати следва да се прави колкото се може по – рано, при най – първоначалните симптоми на заболяването, когато още може да се спре нарастването на тумора и даже да се получи неговото намаляване.
Развитието на аденома на простата го свързват с изменението на хормоналния статус на мъжете с възрастта. В процеса на стареенето на мъжете в тях се намалява нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и едновременното увеличаване на синтеза на женски хормони естрогени, при висока концентрация на които се извършва нарастването на тъканта на простатната жлеза и притискането на уретрата, което и довежда до развитието на клиническа симптоматика на аденома. Заболяването има определена генетична предразположеност, по – често възниква при мъже склонни към пълнота, а така също в страдащите от изразена атеросклероза.
В началото на заболяването, компенсацията за нарушаване на уринирането се извършва за сметка на хипертрофия на мускулите на пикочния мехур - детрузори, които се усилват, увеличават си обема, тонусът им се повишава, и те пробутват урината през стеснената уретра. По – нататък при увеличаване на простатата вече не се удава напълно да се изпразни, пикочния мехур. Това довежда до застояване на урината, нейното инфектиране и развитието на възпалителен процес в пикочния мехур, след това на уретерите, бъбречните легенчета и на самите бъбреци, т.е. към възходящ пиелоцистит и пиелонефрит.
В своето развитие аденмът на простатата преминава през три стадия. Първият стадий на аденома се характеризира със зачестяване на позивите за уриниране, особено нощно време (никтурия). След това се присъединява неприятното усещане в перинеума в долната част на стомаха, а така също при акта на уриниране в задния отдел на урино - пропускащия канал. Пикочният мехур се изпразва непълно и изисква напъване.
Преминаването на болестта във втори стадии е свързан с отслабването на тонуса на детрузорите, в резултат на което пациентът не е в състояние напълно да изпразни пикочния си мехур даже при напъване. Във втория стадий на болестта уринирането зачестява не само през нощта, но и през деня. Типично се явява появяването на императивни, неудържими позиви за уриниране, което довежда до незадържане на урината. Появява се затрудняване на уринирането след нощния сън, продължителното седене. Струята на урината отслабва особено в началото на акта на уринирането. След завършване на уринирането, урината още като капки се отделя от уретрата, запазва се чувството за непълното изпразване на пикочния мехур. Постепенно нараства количеството на остатъчната урина, която може да се инфектира.
В третия стадий на аденома на простатата, количеството на остатъчната урина в пикочния мехур постепенно нараства. Тонусът на мускулите – на детрузорите на пикочния мехур пада, неговата стена става по – тънка. Във връзка с непълното изпразване на пикочния мехур възниква разширение на уретерите и бъбречни легенчета, паренхимът на бъбреците постепенно се атрофира, и се нарушава тяхната функционална активност. Протичането на заболяването в третия стадий по – често е постепенно, но неизменно, когато болният вече не забелязва увеличаването на количеството на остатъчната урина. Мехурът постепенно се увеличава в обем, неговата стена се изтънява и се разтяга. В крайна сметка се достига до състояние, когато пикочния мехур може да събере 2-2,5 л урина. Препълването на мехура с урина предизвиква хидростатично налягане в уретерите и бъбречните легенчета, което пречи на нормалния процес на отделяне на урина и довежда до атрофия на бъбреците. Освен това, налягането натрупало се в урината в пикочния мехур преодолява съпротивлението на сфинктерите в натиснатата от аденома уретра, и урината непроизволно по капки се отделя навън.
В крайният стадии на заболяването се отбелязва изразена бъбречна недостатъчност. Болният изпитва жажда, прилошаване, по – рядко повръщане, в него намалява апетита, той лошо спи и рязко отслабва. Всичко това е свързано с натрупването в кръвта на болните на токсични продукти на обмяна: урея, пикочна киселина, креатинин, а така също олигопептиди, които могат да притежават много висока токсичност. Натрупването на изброените съставки в кръвта на болните с краен стадий на аденом на простатата фактически отравя организма на пациентите.
Ние имаме много годишен положителен опит за лечение на аденома. Достатъчно е ефективно лечението с пчелни продукти в първия и във втория стадий на това заболяване. Колкото по – рано е започнато лечението, толкова то е по – успешно: подобрява се самочувствието и емоционалното състояние на болния, отдалечава се във времето, а понякога и въобще изчезва заплахата за оперативна намеса, не възникват усложнения на аденома (остро задържане на урината) подобрява се нощния сън и апетит. Обаче следва да се помни, че пчелните продукти са ефективни само на ранните стадии на аденома, когато те способстват за намаляване и даже за спиране на по – нататъшното нарастване на тумора., а нерядко и осигуряват неговото намаляване, което се проявява в подобряването на отделянето на урината. Необходимо е да предупредим нашите читатели, че подобна на аденома симптоматика се отбелязва при злокачествен тумор – рак на простатната жлеза. Затова преди началото на лечението е необходимо задължително изследване при специалист уролог, за да се уточни диагнозата и стадия на аденома, количеството на остатъчната урина за последващ контрол за ефективността на провежданото лечение.
Нашият опит показва, че при аденом на простата е необходимо да се комбинират различни пчелни продукти и фитопрепарати. В този случай по – бързо се постига положително лечение, отколкото при използването само на отделно взет – един препарат.
Като един от най – действените средства за лечение на аденома на простата много отдавна се смята пчелния подмор. През пролетта от всеки кошер може да се отделят до 250 – 300 г и даже повече загинали пчели, които трябва леко да се подсушат, след това да се наситнят и да се съхраняват в сухо, прохладно място в плътно затворени буркани до момента на приготвяне на лекарствата. Своите лечебни качества подморът ги запазва в течение на година, но е по – добре да се използва по – свежа суровина, която съдържа максимално количество биологически активни вещества. За приготвянето на целебния екстракт вземат 2 супени лъжици леко подсушен и наситнен като прах (за по – голяма пълнота на екстракцията) пчелен подмор и го изсипват в бутилката на (0,5 л) 40% - на водка, която плътно затварят с цел избягване на изпаренията на спирта) и поместват на водна баня при температура 40 – 45 С за половин час, като периодически се разклаща. Температурата във водната баня не трябва да се повишава, тъй като това довежда до инактивация на ферментите и другите ценни биологически активни вещества, които се съдържат в подмора. След това бутилката я поставят в прохладно тъмно място за две седмици, като всеки ден я разклащат по 2 – 3 пъти. Разклащането на съдържанието на бутилката повишава екстракцията на биологически активни вещества, които се съдържат в пчелния подмор.
Настойката я филтрират през три слоя марля. В получения водно-спиртен екстракт на пчелен подмор добавят 10 мл (2 чаени лъжички) 10%-ен спиртен екстракт от прополис и 35 г. (2 супени лъжици) натурален пчелен мед. Сместа я размесват при стайна температура до пълното разтваряне на меда и я съхраняват в хладилника. Полученият целебен балсам го приемат вътрешно по 20 – 25 капки 3-4 пъти на ден след храна в продължение на дълъг период от време (не по – малко от 6 месеца подред). При добра поносимост на балсама много от болните удължават по своя инициятива срока на приемане даже до 9-12 месеца с добър лечебен ефект, тъй като забелязват значително подобрени резултати в уринирането и намаляването на уринирането нощно време. Ние отбелязахме така също в много от пациентите си значително намаляване на количеството на остатъчната урина, а по данни на ултразвуковото изследване – прекратяване на по – нататъшното нарастване на простатата и даже намаляване на нейните размери, което и способства за подобряване на уринирането.
Положителен ефект при аденом на простатата така също дава 5%-тен прополисен мед, който го приемат по 1 чаена лъжичка (държи се в устата докато се стопи напълно, може да се пие след лекарството топъл зелен или от треви чай) 2 – 3 пъти на ден 15 – 20 мин преди хранене. Курсът на лечение - 1,5 – 2 месеца, след 2 – седмично прекъсване повтарят приемането на прополисния мед не по – малко от 1 месец.
Допълнително може да се препоръча настойка от листата на горски орех (леска) с добавяне на мед. За тази цел в продължение на 6 – 8 ч. в термос правят настойка на 2 супени лъжици сухи и наситнени листа от горски орех (леска), заляти с 0,5 л кипяща вода. Получената настойка в топъл вид приемат по половин чаша 3 пъти на ден 20 – 30 мин преди хранене, едновременно с 2 – 3 чаени лъжици мед, който го преглъщат (не го разтварят в настойката за да се избегне инактивацията на биологически активните вещества на меда).
Едновременно с приемането на пчелните продукти вътрешно е целесъобразно да се въвеждат те и във вид на ректални свещички - суппозитории в правото черво (Суперпозитории – твърди са при стайна температура и се стопяват или разпадат при температурата на тялото – допълн. при превода). За целта използват ректални свещички с прополис „Простопин”, които съдържат 0,1 г природен прополис и 2 г какаово масло, или свещички „Апилак”, в състава на които влизат маточно млечице и масло от какао. Ректалните свещички ги въвеждат 1-2 пъти в ден (сутрин след изхождане по голяма нужда) и вечерно време преди сън дълбоко (на 8 – 10 см) в правото черво. Курсът на лечение продължава не по – малко от 2 месеца, след това след прекъсване за 1 месец е необходимо да се повтори още 2-6 пъти. Нашият опит показва, че именно при съчетание на приемане на пчелни продукти вътрешно и тяхното въвеждане в правото черво се достига максимален лечебен ефект при болните с втора степен на аденом на простатата.
Съществуват също така препоръки по използването на перга – по 1 чаена лъжичка 1 – 1,5 ч преди хранене три пъти на ден. Може така също да се използва 10% - но прополисно масло по 1-2 чаени лъжички, което се разтваря в 50 – 100 мл подгрято мляко и се приема вътрешно в топъл вид 3 пъти на ден 1,5 – 2 ч преди хранене.
Тъй като аденомът на простатата - е продължително протичащо, прогресиращо заболяване, то неговото лечение може да се провежда постоянно, като от време на време се менят препаратите, които съдържат едни или други пчелни продукти. Например, целесъобразно е да се съчетаят вътрешното приемане на водно – спиртния екстракт от подмор на пчели, обогатен с мед и прополис, с въвеждането в правото черво на свещички, които съдържат маточно млечице, а след това да се премине на настойка от листа на горски орех (леска) с добавяне на мед и използването на ректални свещчки с прополис.
Освен указаните пчелни продукти е много полезно ежедневно да се изяждат по 1 луковица със средни размери и 20 – 30 г сухи семена на тикви, раздробени в мед. Необходимо е в денонощния рацион на болните от аденом на простата да се включат 2 – 3 чаши доматен сок с добавяне в него на сушен магданоз (листата) и целина. Цялата захар следва да се замени с мед.
И така пчелните продукти – това е надеждно средство за лечение и профилактика на аденома на простатата, предпазване на организма от изнемощяване и продължително съхраняване на мъжката сила. Здравата простата – това е задължително условие за продължително запазване на мъжката потенция, а това означава, и за залог за добрите семейни отношения.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2010/7
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by