Дата на обновяване:28.01.2011

   ПЧЕЛАР-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Пчеларство Плевен 2010
К.В.Богомолов   Генерален конструктор на ОКБ „Аписфера-М”, ръководител на отдела за външни връзки, участник в изложбата Плевен 2010 г.


12-14 февруари 2010 г. в г. Плевен (България) се състоя VIII Международна изложба «Пчеларство – Плевен 2010». Нейни организатори бяха ръководството на Плевенска област, Международната изложбена организация «Партнерс Експо», Федерацията на европейските пчеларски организации «Апиславия», Българският пчеларски съюз, Регионалното общество на пчеларите в Плевенска Област.


Мероприятието премина в международния изложбен център "Mania Tower". В прекрасно оборудваните зали се разположиха експозициите на повече от 100 фирми – производители на пчеларско оборудване и пчелни продукти от България, Гърция, Италия, Китай, Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Финландия.
Приемливите условия за участниците, удобен за пчеларите период за провеждане на изложбата, грамотно организирана реклама, способстваха за успеха на мероприятието: за три дни работа на изложбата, тя беше посетена от повече от 15 000 човека.
Известният европейски производител на пчеларски инвентар фирмата на Tomasz Lyson представи най – широк спектър от съвременно оборудване. Новото направление на нейната дейност – производство на миксери за производство на крем мед (демонстрираха се 4 модела) По решение на международната комисия, на фирмата беше присъдена първа награда.
Втора награда получи сръбската фирма Евротом. Особен интерес предизвикаха паровите електрически восъкотопилки – восъчни преси и електрическите установки за разпечатване на пити, оборудвани с метални и пластмасови четки. Отлично качество и в центрофугите на тази фирма, обаче конструкцията на касетите предстои да бъде доработено.
Макрев ЕООД – най – крупният български производител на кошери и други дървени изделия за пчелари, беше удостоен с третата награда.
Установки за разпечатване на пити с виброножове представи фирмата SC nektaring Sir (Румъния), която се явява официален представител на фирмата Logar Trade (Словения).
Ръководителят на сръбската фирма Екопчела академик САИН Костадин Тричкович демонстрира нова линия от натурални препарати за борба с кърлежа вароа, действащи на паразита чрез имунната система на пчелата. С наградата „Най – добро лекарство” бе удостоена неговата последна разработка – фиточай. При изгаряне в пушалките, тя става смъртно опасна за за кърлежа, а димът не много силно раздразва дихателната система на човека и има приятен мирис.
Електрическите лечебни пушалки, които работят на батерии и сублиматори на мравчена киселина, които работят от автомобилни акумулатори можеше да се видят на стендовете на фирмата Vаrrojet (Сърбия).
Известният експортер на българска пчеларска продукция Apitrade, който е инвестирал в своята организация 117 000 евро с цел закупуване на оборудване за разфасоване и преработване на меда бе удостоен с приза „Най – голяма инвестиция в пчеларството за 2009 год.”
Китайската фирма Shanghai Bainiang Apiculture представи механизирани шпатели и друго оборудване за производство на майки и получаване на маточно млечице, а така също многочислени съпътстващи стоки: вратовръзки, табакери, украшения и др. Фирмата беше наградена с наградата за „Най – добра презентация”.
От новите новите апитерапевтични препарати, заслужават внимание ерозолите от прополис против различни заболявания и едноразовото устройство за приготвяне на прополисна суспензия. Те също така бяха наградени с наградите „Нов пчелен продукт” и „Най – добра упаковка”.
Известната фирма Paradise Honey (Финландия) показаха високопроизводителни медоекстракционни линии и кошери от пенополистирол. Необходимо е да се отбележи, че българските пчелари главно използват дървени кошери и критикуват полимерните.
Фирмата Троямед (България) експонираше автоматически кошери с въртящя се кръгла рамка, произвеждана от унгарската фирма АniVet. Голямата им цена едва ли ще позволи на тези кошери да получат широко разпространение.

На стендовете на фирмата Lega (Италия) можеше да се види професионално пчеларско оборудване. Особен интерес предизвикаха бензиновите вакуумни устройства за отделяне на пчелите от корпусите със струя въздух, електрическите устройства, които изгарят клей на дървените изделия. Друга италианска фирма, Agriland, представи универсално устройство за снемане на прополис от каквито и да са елементи от кошера и силиконови форми за изготвяне фигурки - свещи от восък.

Главен предмет на експозицията на турската фирма Apimaye беше ергономичния термокошер от полимерни материали. Неговата цена е примерно 200 евро. Още една турска фирма, Temel Petek, демонстрираше промишлени линии за изработване на восъчни листове – както валцеви, така и с „вафлен” принцип на действие.
Особено следва да се отбележи изложбата на повече от 400 детски рисунки, качеството на които поразяваше въображението. Много от тях бяха отбелязани с награди, при това ги оценяваше специална комисия.
В рамките на изложбата премина конференция. В хода на нейната работа участниците слушаха лекции – съобщения за дейността на различни отраслеви структури. На Колапса на пчелните семейства не беше отделено особено внимание, макар, че имаше много мнения за тайственото изчезване на пчелите. Главните причини за подобни явления балканските пчелари смятат – повсеместното разпространение на генно модифицираните растения, вароатозата, гнилците.

На конференцията взеха участие гости дошли зад границите на България – К.Тричкович  (Сърбия) и К.В.Богомолов (Русия), който направи съобщение за дейността на ОКБ „Аписфера – М” и използването на термокамерата против вароатозата на пчелите в Херсонска област (под ръководството на В.В. Яранкин – миналата есен са обработени над 10 пчелина). Към дадения въпрос участниците проявиха особен интерес. Президентът на „Апиславия” С.Стефанов подчерта, че термообработката е за предпочитане пред другите начини с вароатозата, тъй като позволява да се извършва без химически средства, нещо което е необходимо при екологичното пчеларство, което интензивно се развива на балканите.
Разбирайки, колко ежегодните плевенски конференции са значими за световното пчеларство, благодарим на организаторите за превъзходно проведените мероприятия и им пожелаваме по – нататъшна плодотворна работа.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2010/5
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by