Дата на обновяване:12.11.2010

   ПЧЕЛАР-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Още веднъж за зимуването на пчелите
Шитиков А.


В сп. „Пчеловодство” (N7, 2003) Н.И.Смолин пише за неефективността и нерентабилността на зимуването на пчелите на открито в Подмосковието, като цитира студени зими и суровия климат. Коренно не съм съгласен с това твърдение.
В нашия Кингисеппски район (Ленинградска област) почти всички пчелари – любители оставят през зимата пчелите на същите места, на които кошерите са стояли и през лятото, като правило, в дворовете около къщите, в градините и в малките градинки. При падане на голямо количество сняг, най – грижовните засипват с него кошерите отдолу, понякога до горните прилетни отвори. Снегът след това се уплътнява и уляга.
Н.И.Смолин пише за това, че събраните за зимата на 10 – 12 пити семейства при зимуване на открито излизали от нея на 2 – 5 пити. При мен на пчелина нищо подобно не се е случвало, макар, че повече от 15 години семействата ми зимуват на открито. Излизат от зимата различни по сила. Някои остават без влага в кошера и почти без подмор, от който те успяват сами да се освободят към времето на първия пролетен преглед. Възможно, причината за лошото зимуване при Н.И.Смолин се крие в качеството на кошерите, тяхната недостатъчна топлоизолация, незащитеността на прилетните входове.
През есента затварям долния и горния входове, като оставям свободни само 2 – 3 см, прикривам ги със щитчета против синигерите. Пчелите си отглеждам в 16 рамкови кошери изработени от елха или от бор. Страничните ми стени са с дебелина 2,5 – 3,0 см, а предната и задната – 4,0 см. Пространството между основния корпус и външния корпус плътно ги запълвам с пенопласт. Дъното с голямо пространство под питите са ми като на Г.И.Тимофеев (сп. „Пчеловодство”, N7, 2003).
Вместо покриващи платна използвам дървени възглавници от рендосани дъски с дебелина 1,0 и 1,5 см и ширина от 5 до 10 см. Те създават пространство над горните летвички на питите за свободно преминаване на пчелите, и освен това лесно се могат да бъдат почистени от прополис. В една от възглавниците на всеки кошер правят два отвора. Единият е кръгъл, по размерите на гърлото на стъклен буркан – с цел подхранване.
Другият е затворен с решетка, които пчелите постоянно я запушват с прополис. Той е с по – малък размер и е предназначен за подхранване на пчелите от хранилката. При прегледа снемам една – две части от възглавниците, като предпазвам семействата от нападения.
В зимата оставям като правило по 10 медови пити в кошера, има и няколко с мед и перга. Само в някои кошери оставям малко по – малко или повече, но не по – малко от 8 и не повече от 12.
При подреждането на гнездото за зимата, питите ги премествам в страни и ограничавам с преградна дъска. Празното пространство запълвам с възглавница от зебло, напълнена с мъх: тя и влагата попива и топлината запазва. Някои колеги, за да намалят влагата, поставят и от другата страна на гнездото тънка възглавница от мъх. В пространството под питите също равномерно го запълвам с мъх. То е отделено от гнездото с метална решетка.
Как ли само не съм пробвал да се избавя от влагата: оставял съм за зимата напълно отворени горни входове; подпирах под една от частите на дървената възглавница дървена пръчица за да я повдигна и да създам оттичане на въздуха; оставях отворен и почистен от прополис част от отвора за подхранване в дървената възглавница. Но забележим ефект да достигна не ми се удаде.
Единственото и много добре действащо средство за борба с влажността, а по – точно с нейните последствия – това е пролетното подгряване.
С настъпването на пролетта отгребвам сняг от кошерите и го закарвам извън пределите на пчелина. Посипвам цялата територия с пепел и в слънчевите дни остатъците от сняг много бързо се стопяват. Излитащите пчели могат да кацат на земята. Само да излезат първите пчели, започвам да освобождавам подрамковите пространства от мъх и на негово място поставям нагревателни елементи с мощност 15 Вт и напрежение 12 В (чрез понижаващ трансформатор). Въздухът в кошерите се нагрява. Пчелните кълба се разпадат, майките започват да снасят яйца. Към първия пролетен преглед, когато на открито още е студено, в кошерите ми върви нарастване на силата на презимувалите семейства, което позволява да се използва медосбора от подбел, върба, кокиче и других ранни медоноси.
Преимуществата на зимуването на пчелните семейства на открито: няма необходимост да се строи зимовник и да се води борба с гризачите (те не остават под снега, а се преместват в помещението – в дадения случай в зимовника), късно облитане през есента и ранно през – пролетта. Докато при другите пчелари, кошерите са още в помещенията, моите са си на открито, в слънчев ден пчелите вече успяват да се облетят и да си очистят червата. Така, че аз смятам, че отглеждането на пчелите през зимата на открито е по – изгодно, отколкото в помещенията.

Източник: Сп. „Пчеловодство”2005/8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by