Дата на обновяване:10.09.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Вредни, ама много вредни съвети за пчеларите с чувство за хумор
(подборка от Интернет)

Съвет 1. Вие имате пари, не сте се занимавали с пчеларство, а искате много да станете пчелар. Не слушайте тези, които ви съветват 12 месеца да опитате с няколко кошера и да се научите на всички месечни задължения. Не проверявайте ставате ли за пчелар. Похарчете си всичките пари веднага за трицифрен брой кошери (колкото може повече, толкова по – добре) с пчели без да разбирате нищо от пчеларство. Не се учете, не работете, не се грижете за кошерите с пчелите. Не плащайте и на друг да се грижи за тях. До тук сте си похарчили парите и вече нямате пари. Скоро няма да имате и пчели.

Съвет 2. Не губете време да се интересувате от болестите на пчелите. Точно вашите кошери ли ще засегнат.

Съвет 3. Никакви огради около кошерите. Пречат на пчелите да летят. За да не се обидят съседите, че ги пренебрегвате, разполагайте кошерите колкото може по – близо до техния двор и всичките им входове да са обърнати към дома на съседите.

Съвет 4. Купете си тъпан. На всички разказвайте колко мед сте произвели и едновременно удряйте по тъпана. После като го продадете, отново ударете тъпана. Всички трябва да знаят колко мед сте продали, на каква цена и на кого. Съседите особено. Тези хора, които ви мразят, те също трябва да го узнаят, даже преди съседите.

Съвет 5. Купувайте захар и подхранвайте яко. Даже и след като пчелите започнат да събират нектар и първата паша е налице. Правете така, че всички да видят, ако случайно не са го видели, им го кажете и то не веднъж. А то може да си помислят, че сте го закъсали и не можете да си купите захар.

Съвет 6. Никога не използвай думата „кристализирал”, когато говорите за меда си. Използвай по – добре „захаросал се е”. И го повтаряй многократно, особено на съседите си и на враговете си.

Съвет 7. Ако пчела ви е влязла в ануса, отворете уста и чакайте, все някога ще излезе от там.

Съвет 8. Как да се произведе майски мед? Достатъчно е да се поставят в захарния сироп през май месец няколко пакетчета майски чай.

Съвет 9. Преглеждайте пчелните семейства всеки ден, даже два пъти на ден, ако можете, преобръщайте всяка пита с пчели. Ако закъснеете, някой кошер може да се рои между сутрешния и следобедния преглед на кошера.

Съвет 10. Никога не затваряйте херметично тенекетата с мед. Това може да предизвика „екологична катастрофа”. От глад ще измрат всички мравки.

Съвет 11. Не слушайте по – опитните пчелари. Правете всичко както и както вие сте си намислили.

Съвет 12. През зимата удряйте всеки ден по кошерите по десет пъти. След това им кажете нещо. Пчелите трябва да разберат, че вие се интересувате от тяхното състояние към момента и през пролетта да ви познаят по гласа.

Съвет 13. Отношенията със съседа пчелар трябва да се строят на принципа „Може на мен да ми умре и последното пчелно семейство, но съседа не трябва да има и две здрави едновременно”.

Съвет 14. Научете се да си „спъвате” старата пчелна майка, така както „спъват” магаретата и конете, когато пасат трева. Спомнете си какво им слагат на предните два крака. Същото сложете на предните два крака на старата майка и тя ще снася по – големи яйца на по – ограничено място. Така ще можете освен това и да я пробутате на някого като по – млада.

Съвет 15. Пчелите в кошера трябва да се броят редовно. За целта ви препоръчваме да им броите отначало краката и след това да разделите на шест. Така ще получите броя на пчелите и тези, които ви наблюдават ще решат, че решавате сложни гениални до безобразност задачи във вашето пчеларско ежедневие.

Съвет 16. За да си припомни цялата улица, че имате пчели и сте авторитетен пчелар, то когато съседката ви простира цялото си пране, отворете няколко десетки кошера и забравете да ги затворите. Може и няколко магазинни надставки и корпуси с пити да поразхвърляте тук там между отворените кошери. Ако искате да сте по – убедителни и за вас да си припомнят, че сте пчелар вече в целия район в който живеете, то издебнете за този момент, когато перат едновременно и съседката от ляво и съседката от дясно на пчелина ви.

Съвет 16. Ако искате в пчелина ви да останат само интелектуални пчели, то не си защитавайте кошерите от синигери и пчелояди. Те изяждат само глупавите пчели. Интелектуалките остават. През пролетта ще ви останат само високо – интелектуалните пчели.

Съвет 17. Като си купувате кошери, старайте се да са от различен тип, да се обслужват по различна технология, и да имат различни по размер пити. След като започнете да обслужвате повече от няколко кошера, вие веднага ще почувствате, какво е това да си осигуриш разнообразие на пчелина. След време няма да имате проблеми през зимата за печката. Дърва за огрев винаги ще имате и то в изобилие.

Съвет 18. Поставете си по една жива пчела под мишниците и една - две в бельото. 1 минута можете да се усмихвате. Това означава, че сте любител – пчелар. 2 минути се усмихвате. Вие сте професионалист – пчелар. 3 минути се усмихвате. Вие сте супер – професионалист – пчелар. След 5 – та минута продължавате да се усмихвате. Вие не сте в ред.

Съвет 19. Безброй пъти сте чували от някъде, че пчелите зимуват добре на въздушна възглавница. Не знаете как да го осъществите това на практика. Купете на всеки кошер по едно надуваемо легло.

Съвет 20. На сватбата пожелават на младите да се трудят и да живеят като пчели. Младоженецът обаче, не трябва да забравя пчелната майка с колко търтея се съешава…

Съвет 21. Медопродуктивността на кошера е пропорционална на размера на хранилката. Обемът на хранилката се определя от простото равенство между обемите:
Vхраника = Vкошер

Съвет 22. Пчелите обичат резките миризми. Преди да отворите кошер,в който има например средно – руска порода пчели е желателно да сте си имали работа с коне, с кучета, добре е да сте се изпотили достатъчно, да сте пили водка, но да можете да ходите, да сте заляли лицето си с одеколон. Може да не сте се къпали колкото може по – дълго време. Средно – руската порода пчели ще оцени по достойнство вашето състояние в момента когато отваряте кошер с такива пчели.

Съвет 23. Пчелите прекаляват с яденето на сладко. Имат проблеми със зъбите. Натоварват си излишно сърцето, Надебеляват от безделие. Поговорете със специалисти по тези въпроси. Започнете с ветеринарния лекар.

Съвет 24. Използвайте прахосмукачката за да си събирате роевете. Ако сте без защитни дрехи и маска на лицето, ще оцените още по – добре предимствата на метода.

Съвет 25. Да се преглеждат кошерите трябва само нощно време. Подразбира се, че защитните костюми не са необходими. Пчелите през нощта спят и са се завили добре. Помислете за доброто осветление. Може да поканите хора, които ви мразят, за да ви светят, когато работите. Преди това заключете вратата на двора с кошерите, за да не дойде някой през нощта и да ви пречи на работата, когато преглеждате кошерите.

Съвет 26. Знаете, че кошерите лежаци са тежки за носене. Тогава, както са си с пчелите ги търкаляйте, когато искате да ги преместите. Спомнете си какви каменни блокове са търкаляли в древността, когато са строили пирамидите. Преди да започнете да ги търкаляте, забийте в капаците по десетина пирона, за да не пречат при търкалянето.

Съвет 27. Пейте, ако можете, когато си преглеждате кошерите. Старайте се да не пеете фалшиво. Когато сте без маска на лицето, ще оцените и слуха и вкуса на средно – руската порода пчели с която работите.

Съвет 28. Преди да си загубите рамкоповдигача, го поставете на оградата. Така през следващата година ще можете да си го намерите.

Съвет 29. Записвайте си всички съвети, които получавате от познати пчелари, а и не от пчелари. Всичките до един ги реализирайте практически на своите кошери. Внимавайте да не пропуснете някой от тях.

Съвет 30. Чували сте, че някои пчелари доят маточно млечице и вие не знаете какво да правите когато се появи вашето собствено от личния пчелин. Не се притеснявайте. Що шейхове и емири има по света, все потенциални ваши клиенти.

Съвет 31. Когато преглеждате кошер, стойте пред него. Пчелите не са трамвай, ще ви заобиколят.

Съвет 32. Използвайте „виагра” при отглеждането на търтеи.

Съвет 33. Достоверно можете да оцените вашите успехи в пчеларството по бръмченето на съпругата, и по съскането на тъщата.

Съвет 34. Лекувайте пчелите с инжекции. Да се поставят на всяка пчела под лявото горно крилце. Не се отказвайте и от клизмите.

Съвет 35. Вас няма да ви боли главата от това как да намерите кобалт за пчелите си, ако ги храните с продукти, които съдържат кобалт: дроб, бъбреци, яйца, риба, цвекло, грах, картофи, горска ягода, градинска ягода.

Съвет 36. Ако пчелите са силно възбудени, можете да ги успокоите завинаги, като пръскате през входа на кошера с аерозолна упаковка „Дихлофос”. Повече този успокоен кошер няма да има нужда да го преглеждате и да работите с него. Неговите пчели ще бъдат успокоени надеждно.

Съвет 37. Вие се затруднявате в избора на породата пчели с която да работите! Не се чудете дълго! Най – добрата порода е средно – руската. Това е единствената порода, която няма да допусне до пчелина ви вашата тъща и вашата жена, по – близо от 30 … 50 метра, което за много пчелари е определящото при избора на породата пчели с която трябва да работят.


Източник: Интернет
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by