Дата на обновяване:27.08.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Съхраняване на меда
Сенников И.С.

Медът е биологически активен продукт с добре изразени бактерицидни свойства. Той може да се съхранява с години, столетия и даже хилядолетия, разбира се при определени условия. След откриването и отварянето на гробницата на Тутанкамон в нея намерили глинен съд с мед. От времето на погребението са изминали повече от 3 000 години, а медът все още си е останал мед, и е запазил свойствения за него аромат, тъй като се е намирал в херметично затварящ се съд.
Медът притежава бактерицидни свойства, обаче те се губят, ако неправилно се съхранява – прегрява се, държи на светлина, особено на слънчева.
Оптималната температура на съхранение на меда е от 0 до 10 С. При минусови температури в него се разрушават много аминокиселини и витамини, а при температура по – голяма от 10 С се влошава качеството, загубва се миризмата, може да се измени и цвета му.
Съдържанието на витамини в меда се повишава с увеличаването в него на прашеца. Пергата това е консервиран от пчелите прашец в килийките на питите, обогатен със секрет на гълтачните жлези на пчелите и меда. Това е склад от витамини, аминокисилини и минерални соли.
При правилно съхранение, цветът на меда става по – светъл, при неправилно и продължително съхраняване, той става по – тъмен, както и при нагряването.
В процеса на съхраняването медът претърпява редица изменения. Отначало той се сгъстява, след това помътнява, и накрая следствие кристализацията на глюкозата се превръща в плътна маса. Най – бързо става кристализацията на меда при температура 13 – 14 С. Този процес се прекратява при температура 27 – 32 С, а при 40 С кристалите започват да се разтварят. Кристализиралият мед при продължително съхранение в помещение с температура 35 С става течен. Кристализиралият мед може да се направи течен на водна баня при температура 40 С, като периодически се разбърква за по - бързо протичане на процеса. При по – висока температура на подгряването се губят много негови лечебни свойства. Медът, нагрят при температура по – висока от 50 С, не кристализира, а остава в течно състояние, макар и да е годен за храна, но някои негови лечебни свойства се губят.
Медът е много хигроскопичен, затова помещението в което се съхранява трябва да бъде чисто, с добра вентилация. Влажността на въздуха не трябва да превишава 60 – 70%. При повишаване на този показател медът попива влагата. А тъй като този продукт на пчелите съдържа дрождеви гъбички, възможно е ферментиране и вкисване. От 11 до 19 С е оптималната температура за вкисване на меда. Медът съдържащ 17% вода, не вкисва, а при съдържание на водата над 21% винаги вкисва. В този случай той се втечнява отначало, на повърхността се появява течната част, а след това газови балончета.
Вкисването на меда може да се предотврати, като се нагрее до температура 63 С в течение на 30 минути. След това той е годен за употреба при производството на сладкарски изделия и напитки. Може да се предотврати вкисването на меда с пастьоризация, най – голям ефект се достига при пастьоризация в течение на 5 – 10 минути при 78 С.
Помещението за съхраняване на меда не трябва да има резки странични миризми (квасено зеле, селда, херинга и др.), тъй като този продукт има фантастическата възможност да ги попива.
За запазване на качествата на меда е важно правилно да се изберат съдовете за съхраняване. За неголямо количество мед най – хигиенични и удобни са стъклените, емайлираните или никелираните съдове с плътни пластмасови или метални капаци. За съхраняване на мед в големи количества се използват вместимости от бук, липа, бреза, върба, чинар, трепетлика, елхи, като се отчита и това, че влажността на дървесината не трябва да бъде повече от 17 – 20%, т.е. да бъде по – ниска от допустимата влажност на меда. Не се препоръчват за употреба при съхраняването на меда на дървесината от някои иглолистни, от дъб (в дъбови бъчви медът потъмнява). За съхраняване на меда може да се използват: бидони за мляко и тенекета от неръждавееща ламарина, алуминий и алуминиеви сплави годни за съхранение на храни; чаши от алуминиево фолио, покрити с лак, предназначен за съдове за храни; чаши от пресован картон с влагонепроницаема основа и покрити с лак за съдове за храни; съдове от керамика, покрити от вътре с глазура; буркани, чаши от пластмаса предназначена за съхраняване на храни.
Забранява се да се съхранява мед в съдове от синтетични материали, а така също от листово желязо, покрито с цинк (цинкът се съединява с органични киселини, образувайки отровни вещества, желязото също влиза в реакция с меда, от което той потъмнява). Медът сам за себе си е много агресивна среда, тъй като съдържа много киселини.

Източник: Сп. “Пчеловодство” 2008/2
Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by