Дата на обновяване:20.08.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Профилактика и лечение на депресията
Пересадин Н.А.

Депресивните растройства (ДР) в съвременни условия са една от най – актуалните медицински и социални проблеми. Това е свързано с тяхното широко разпространение в трудоспособното население и недостатъчната ефективност на лечението, с често развитие на рецидиви на депресия. Съгласно данните на медицинската статистика, през последните 10 – 15 години честотата на проявяването на ДР в икономически развитите страни нарасна 2 – 2,5 пъти. При това се подчертава, че болшинството препарати, използвани за лечение на това заболяване (антидепресанти), притежават изразени странични ефекти. Те се натрупват в сърдечния мускул, където концентрацията им е почти 100 пъти повече, отколкото в кръвта; вредно влияят на бъбреците, имат продължителен латентен период – преминава 3 – 4 седмици от началото на лечението, преди да се появи клиничен, видим ефект. Освен това, всички класически антидепресанти способстват за повишаването на теглото на тялото.
Особено важен проблем представляват соматоформните депресии, т.е., които възникват на фона на различни заболявания на вътрешните органи. В особеност често те се наблюдават в лица, които страдат от патология на сърдечно – съдовата система (нестабилна стенокардия, инфаркт на миокарда), а така също при хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Във връзка с изразените странични ефекти на антидепресантите при соматоформнните депресии, тяхната употреба е твърде ограничена. Ето защо в течение на последните 10 – 15 години нашето внимание е привлякла възможността за ефективното прилагане на пчелните продукти и фитопрепаратите при лечение на депресиите, възникващи на телесна (физическа) основа, в частност в болните с хронична патология на черния дроб и жлъчните пътища.
Ние отчитахме, че в болните с ДР съществено е занижено енергетичното обезпечение на организма, затова натуралният пчелен мед, притежаващ висока биологическа активност, е ценен енергетичен продукт, според нас е важно средство за профилактика и лечение на ДР.
Съгласно данните на нашите многогодишни изследвания, в болните с ДР, особено със соматоформни депресии, съществено страда имунната система, което довежда до формиране на имунодефицитни състояния. На такива пациенти им е целесъобразно да се назначават препарати с прополис, които притежават ясно изразен имуностимулиращ ефект. Освен това, могат да бъдат полезни и препарати с маточно млечице, които са особено полезни при съчетаването на депресията с астенията. Мощен имуностимулиращ ефект притежават някои монофлорни видове мед, преди всичко медът от ехинацея.
През последните години се появиха съобщения за уникалните свойства на ( зверобой продырявленный – руско наименование) (Hipericum perforatum L.) – разновидност на жълтия кантарион и близки до него видове, в частност (зверобой пятницкий) (Hipericum maculatum Grant). Затова ние решихме широко да използваме при соматоформните ДР фитопрепарати на основата на това растение.
На болните с ДР им назначавахме настойка от трева на жълт кантарион по 3 – 4 чаени чашки с добавяне на мед, а при тежките депресии - допълнително вътрешно още 20 капки от настойката на жълтия кантарион 3 пъти на ден. Продължителността на курса на лечението зависеше от изразеността на депресията и скороста на обратното развитие на патологическите симптоми. На възрастните пациенти, които живеят сами, постоянната терапия с използването на настойка от тревата на жълт кантарион заедно с мед им помага активно да живеят и да се радват на живота. Полезен им е набор от треви на жълт кантарион с листа от мелиса (мащерка) и цветове на глог (на части според необходимото тегло): трева на жълт кантарион – 2, листа на мащерка – 1; цветове на глог – 5. Супена лъжица от такава направена на ситно смес се препоръчва да се залее с 2 чаши току що кипнала вода и да се запари в продължение на половин час. Настойката (запарката) да се процеди и да се пие като чай, като се добавя мед.
Може и веднага да се приготви запарка от трева на жълт кантарион с мед. За целта направената на ситно суха трева я поставят в емайлирана тенджера, заливат с кипяща вода в съотношение 1:20 (например, на 30 г трева – 600 мл вода) и се нагрява в продължение на половин час на водна баня при затворен капак. След това запарката я охлаждат до стайна температура, прецеждат и добавят в него 10 – 15 г мед на всеки 200 мл от запарката. Приемат в течение на продължително време по половин чаша 2 – 3 пъти на ден.
По наши наблюдения, запарката на трева от зверобой (жълт кантарион), с добавяне на мед – е идеално лечебно и профилактично средство при депресии и стресове. Забелязваме, че в никакъв случай не трябва да се приема трева от жълт кантарион паралелно с антидепресанти.
Традиционната употреба на препаратите на основата на жълт кантарион е – лечение на възпалителните процеси в стомашно – чревния тракт (язвена болест на стомаха и двабадесетопръстника, хроничен колит и др). При тяхната употреба, при соматоформни депресии става въздействие на соматичното (на тялото) заболяване, което е послужило като причина за формирането на ДР. Препаратите на жълтия кантарион способстват за регенерация на епитела, притежават рано заздравяващ ефект. С тази цел се използва маслото на жълтия кантарион, което получават при запарване на неговата свежа трева на слънчогледово масло или зехтин (в съотношение 1:4) с добавяне на мед (1/8 – 1/10 част от обема на маслото на жълтия кантарион). Едновременно с външната употреба на маслото назначават запарка от жълт кантарион с мед вътрешно по 1 лъжица (200 – 250 мл) 2 – 3 пъти на ден. Такова съчетание на използването на жълтия кантарион с мед не само обезпечава достатъчно бързо зарастване на рани и язви на кожата, но и способства за нормализацията на функционалното състояние на централната нервна система, в това число и за ликвидация на депресията. При продължително приемане на настойка (запарка) от трева на жълт кантарион с мед се подава на лечение даже атеросклеротичната депресия.
В днешно време научно е доказано, че препаратите на жълтия кантарион (зверобой продырявленный – руско найменование на вид жълт кантарион – допълн. при превода) притежава анти депресивни свойства, подобрява емоционалното състояние на болните, ликвидира общата слабост и астенията, повишава жизнения тонус.
При лечение на ДР могат да възникват така също проблеми, свързани с алергията на болните към редица медикаментозни препарати, особенно към антибиотици, сулфаниламиди и витамини на групите В. Това обикновено принуждава лекарите да използват фитотерапията и апитерапията. Нашите първи, удачни попадения бяха свързани с използването на меда, маточното млечице и прополиса при лечението на такива пациенти. По – нататък за нормализацията на имунните показатели на различните лечебни сортове мед - мед от облепиха, мед със смокиня и гръцки орехи, планински и т.н.). При това беше получен доволно стабилен положителен ефект, обаче пълна нормализация на показателите на имунния статус и естествената анти инфекциозна резистентност в редица случаи при използването само на меда да се получи не се удаваше.
Тогава беше решено да се използва монофлорен мед от ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea L.), която притежава ясно изразен имуноактивен ефект.
На болните с ДР назначихме по 80 – 100 г мед от ехинацея в денонощие на 3 приемания заедно със зелен чай с големи листа, а така също прополис с маточно млечице. Нашият опит от лечебната и профилактична работа показва, че медът от ехинацея е много ефективен при различните депресивни състояния и обезпечава пълно възстановяване на показателите на имунната система.
В днешно време при лечението на ДР, допълнително към меда назначаваме комбиниран препарат на таблетки, съдържащ 0,03 г гъст екстракт на прополис и 0,03 г лиофилизирано маточно млечице (по 2 – 3 таблетки 3 – 4 пъти на ден в течение на 30 – 40 дни). Най – добрият реабилитационен ефект се достига при употребата им, когато таблетките ги държат под езика до пълното им разтваряне. Освен това, в комплексната терапия на ДР, използваме препарата пропосол, който съдържа в една таблетка 0,03 г гъст екстракт на прополис и 0,1 г на сух екстракт от корен на (солодка – виж по – долу, къде да се прочете като вариант, за нея – допълн. при превода), в същите дозировки. В зависимост от достигнатия лечебно възстановителен ефект може да се назначат повторни курсове на приемане на гореуказаните препарати и пчелни продукти. При това дозата и продължителността могат широко да варират в зависимост от самочувствието на пациентите и достигнатите успехи в лечението.
По всяка видимост, може да се използват различни препарати, получавани от пчелни продукти – техният асортимент сега е много широк. Главното сега – това е съблюдаване на основополагащия принцип, който се заключава в прилагането на меда в съчетание с прополис и особено желателно е, с маточно млечице. При ДР е полезно да се приема сместа от маточно млечице с мед в съотношение 1:100 (по 1/2 чаена лъжичка 2 – 3 пъти на ден). Сместа се държи в устата до пълното разтваряне, след което се препоръчва да се изпие зелен чай с мед и лимон. Може така също да се използва препарата апилак (по 2 таблетки 3 – 4 пъти на ден) Него следва да се държи в устата до пълното разтваряне, след което да се изпие зелен чай с мед.
В случай на отсъствие на монофлорния мед от ехинацея, за лечение на болните с ДР следва да се използва мед с препарати от ехинацея пурпурна. Във връзка с достатъчната ефективност и достъпност за болните в такива случаи използваме сироп от ехинацея пурпурна – отечествено производство.
Този сироп го назначават на децата по 5 мл (1 чаена лъжичка) 3 пъти на ден, за възрастните по 1 супена лъжица (15 мл) 2 – 3 пъти на ден. Препаратът има твърде сладковат освежаващ вкус. В 100 г сироп се съдържат 30 г настойка от коренище на ехинацея пурпурна, което обезпечава добър имуностимулиращ ефект, който се съчетава с противовъзпалителното действие на препарата.
Курсът на лечение при пациентите с ДР съставлява от 3 седмици до 2 месеца, в зависимост от достигнатия ефект. Сиропът от ехинацея или други препарати от това растение се използва в съчетание с пчелни продукти – мед, маточно млечице и прополис. При отсъствието на алергични реакции се назначават така също препарати с екстракт от прополис с цветен прашец или комбинирани от прополис, екстракт от корен на (солодка – в търсачките на Гугъл и Рамблер се превежда като „ Сладка папрат - Женско биле” – има списък на болестите при които се препоръчва и дозите -допълнение при превода – предоставени са и цветни фотографии)и мумие.
През последните години от нас е натрупан значителен опит за назначения при ДР на апипрепарати на компанията „Тенториум” (Перм), такива като апиток (комбиниран препарат от мед, маточно млечице и екстракт на прополис), апибалсам I (прополис с растително масло) и II (очистен прополис с животинска мазнина). Апиток съчетава имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства на прополиса, метаболичното и общоукрепващото действие на меда, а така също антиоксидантни и имуностимулиращи ефекти на маточното млечице. Този препарат препоръчваме на пациентите във връзка с установяването на неговите адаптогенни свойства, съчетание на детоксициращи и тонизиращи ефекти, повишаване при курсовото приемане на умствена и физическа работоспособност, подобряване на паметта, което е важно за болните от ДР.
Болният с ДР продължително (много месеци) е длъжен да приема мед заедно със зелен чай и периодически – с интервал от 1 – 2 месеца – други пчелни продукти, особено прополис, и при възможност така също маточно млечице.
Нашият опит показва, че при комплексно приемане на пчелни продукти при ДР вече в течение на 1 – 2 месеца от началото на приемането на меда и другите апипрепарати (прополис, маточно млечице) в повечето пациенти се нормализира самочувствието и общото състояние, напълно изчезват слабостта и неразположението, възстановяват се имунологическите показатели. В болшинството случаи това дава възможност те да се върнат към своята обикновена работа и активен всекидневен живот. За профилактика на рецидивите на депресията по – нататък такива лица трябва задължително да получават мед със зелен чай (не по – малко от 80 – 90 г мед в денонощие, което съответства на 5 – 6 супени лъжици). Естествено, че при това е необходимо напълно да се откажат от употребата на захар, тъй като рафинираната захар претоварва черния дроб и подстомашната жлеза.
След достигането на трайна ремисия на ДР е необходимо периодически в повторни лечебни курсове да се назначава прополис и маточно млечице, а така също фитопрепарати, които притежават антидепресивен ефект (отвара от тревата на жълтия кантарион) и способстващите за възстановяване на имунитета (в частност, сироп от ехинацея пурпурна).
Нашият много годишен, практически опит показва, че постоянното употребяване за храна на мед с периодично допълнително назначаване на фито препарати (жълт кантарион, ехинацея пурпурна), а така също прополис и маточно млечице дава възможност да се осъществи надеждна профилактика на рецидивите на ДР.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2008/3
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by