Дата на обновяване:06.08.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Проблеми на здравето при мъжете
Разговор с проф. д.м.н. Синяков А.Ф. апи- и фитотерапевт
Шевченко А.


За здравните проблеми на мъжете, особено на възраст 60 години и повече разказва д.м.н., професор по апи- и фитотерапия А.Ф. Синяков.
Алексей Федорович, сега нашето общество преживява бум на сексуалната революция. Само за мъжката потентност се говори и за начините тя да бъде повишена. Но на практика сексуалността при мъжа е пряко свързана със здравето, и на първо място с нормалното функциониране на простатната жлеза. Така ли е?
Действително, простатната жлеза – това е второто сърце при мъжа. И както и да се рекламират модните средства, все пак здравето на мъжа зависи не от тяхното приемане, а от спазването на здравословен начин на живот,от добрия психологически климат и, разбира се, от генетическия фактор. Тази свобода, която са получили мъжете и жените не винаги донася положителни резултати. Разкрепостеността на жената в някаква степен даже отрицателно влияе на здравето на мъжете.
В какво се проявява това?
Рязко се увеличи броят на болните, страдащи от хронически простатит, тумор на простатната жлеза, понижаване на потентността. При това не малко сред заболелите са и младите мъже.
Аденомът на простатната жлеза – накратко довежда до обструкция (стесняване, запушване) на изходния отдел на пикочния мехур. Развива се хипертрофия на мускулната повърност на пикочния мехур с образуването застой на урината. Стига се до инфектирането на урината и образуването на камъни в пикочния мехур.
Как се развива аденома? Какви са симптомите и протичането на заболяването?
Заболяването често възниква след 50 годишна възраст, макар, че подчертавам възрастния критерии може да бъде най – различен. Различават се четири стадия. При първия стадий – пред клиничният – възникват неприятни усещания в промеждутъка, под стомаха, в задният отдел на урино изпускателния канал. Появяват се така също незначителни нарушения свързани с изпускане на урина. За ранен симптом на болестта може да бъде смятано и преждевременното семеизпразване, наличието на кръв в спермата (в този случай е необходимо да се уточни диагнозата, тъй като хемоспермията може да е свидетелство за наличие на рак).
Вторият стадий – дизурия – характеризира се с зачестване на позивите за урина, отначало през нощта, а след това и през деня. Тези явления могат от време на време да отслабват и даже да изчезват. С нарастването на аденома, повелителните позиви, за уриниране започват да безпокоят все по – често и водят към недържане на урината. Присъединявашщата се инфекция усилва дизурията. Уринирането започва не само да зачестява, но и става затруднително, особено след сън или продължително седене. Присъединява се възпаление на пикочния мехур, на бъбречните легенчета и на бъбреците. Отслабват мускулите на пикочния мехур, струята става тънка, пада отвесно като се разпръсква. Общото състояние на болните през този период е удовлетворително, но работоспособността е малко понижена.
Третият стадий – непълно хроническо задържане на урината – характеризира се с наличие на остатъчна урина, количеството на която постоянно нараства. Преходът от втория в третия стадии се извършва почти незабелязано. Стената на пикочния мехур постепенно се изтънява, разширяват се каналите за урината и бъбречните легенчета, бъбречният перенхим атрофира, функциите на бъбреците се нарушават. Пикочният мехур се разтяга толкова, че може да побере 1 л и даже 2 л урина. Тъй като протичането на болестта е постепенно, то болният свиква със своето състояние, не забелязва увеличаващото се количество на урината. Това се обяснява с понижаването на чувствителността на стените на пикочния мехур.
Четвърти стадий – редуване на задържане на урината с нейното незадържане. В този период са изразени, бъбречна недостатъчност, жажда, отслабване, диспепсически разтройства, сърдечно съдови нарушения.
Често болните се стесняват да се обръщат към уролога, а това е свързано с усложнения. С какво е опасна такава стеснителност?
Несвоевременното обръщане на болните към специалиста, лекар – уролог понякога довежда до хирургическа намеса. Често аденомът на простатната жлеза се превръща в рак. Затова при първите признаци на заболяването е нужно да се обърне към лекар, за да премине урография и тест на ПСА. Ако не се направи своевременно, то са възможни усложнения във вид на остро задържане на урината, цистит, пиелонефрит. Те могат да бъдат провокирани от преохлаждане, злоупотреба с алкохол, продължително лежане или седене, преумора.
Как това влияе на потентността?
Половата функция отначалото на развитието на болестта не страда и може даже да бъде повишена. Но с увеличаването на аденома на простатната жлеза и нарастване на симптомите, които го съпътстват, половата функция се понижава, развива се импотентност. А това води до дисхармония в семейните отношения.
Известно е, че болестта е по – лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Какви са основните причини за възникването на аденома?
Основните причини за възникването на аденома – възпалителни заболявания на простатата. Те могат да бъдат следствие на венерически болести, не малка роля играе и наследствената предразположеност. Иска ми се да отбележа, че сексуалната свобода предполага по – често не културата на секса, а само на неговата техника. Мъжът, който се старае да достави наслада на жената, изкуствено продължава времето на половия акт, а това довежда до ускоряване на импотентността и развитието на тумор на простатата. Продължителната ерекция предизвиква застояване на кръвта и секреции на вътрешните органи, в резултат на функционални нарушения настъпват нарушения физеологически. Съвременният мъж (под влиянието на рекламите, полуголите жени на улиците и т.н) понякога е принуден да се намира във възбудено състояние, нещо, което не е съвсем добре за неговото здраве. За това почти никой не се замисля, но ако сексуалната революция продължава и занапред, то това ще приведе до печални последствия. Историята знае по този повод не малко примери. Тъй като причините за възникването на аденома, както виждате са много. Най – добрата профилактика против развитието на аденома и рака на простатата – умереният полов живот, правилното хранене. Трябва да се избягват охлаждания, особено на краката, продължителното седене, запека.
Ако вече диагнозата е поставена, то тогава какви методи на лечение следва да се предприемат?
Консервативното лечение в официалната медицина най – често е шаблонно и малко ефективно. Андрогенната терапия така също се прилага само в началните стадии на заболяванията. Радикалните методи на лечение често довеждат до след оперативни усложнения. Затова болните се стараят да избягват хирургическата намеса и много се интересуват от безкръвни методи на лечение. Писмата на читателите и на пациентите говорят сами за себе си.
Съществуват немалко рецепти за лечение на този недъг. В своята лекарска практика прилагам не само треви, но и пчелни продукти. По – подробно може да се прочете в моята енциклопедия „Большой медовый лечебник”. Ето някои рецепти от нея.
Отвара от пчелен подмор. 1 супена лъжица пчелен подмор да се залее с 0,5 л кипнала вода, да се доведе до кипване и да се вари на слаб огън 2 ч, след това да се охлади при стайна температура (1 – 2 ч), да се прецеди. Отварата се пие по 1 – 2 супени лъжици 1-2 пъти на ден в течение на месец. След 3 месеца курсът на лечение да се повтори.
Запарка от треви. Пригответе следната смес: хвощ полски, трева – 35 г; коприва двудомна, листове – 35 г; червена боровинка, листа – 30 г. Може да се приготви и друг набор: жълт кантарион, трева – 35 г; пустырник пятилопластный (дяволска уста), трева – 35 г; толокнянка (мечо грозде) обикновена, трева – 30 г., (Повече подробности за последните две билки – в търсачките на Rambler, Google – допалнение при превода) 2 супени лъжички от сухия направен на ситно набор се залива в термос с 0,5 л кипнала вода, да се остави в течение на 1 час, да се прецеди и да се пие по половин чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.
Едновременно може да се приема воден екстракт на прополис, да се втрива балсамен мехлем, да се използват свещи, които са приготвени по моя рецептура.
Какво ще пожелаете на мъжете?
Пазете своето здраве и бъдете умерени в своите желания.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2007/1
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by