Дата на обновяване:23.07.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Да укрепим имунитета
Синяков А.Ф. апитерапевт

Имунната система защитава организма от вируси, бактерии, паразити, трансплантирани тъкани и органи и даже от своите изменили се клетки, в това число и раковите. Тя точно и бързо разпознава и ликвидира всички генетични изменения, даже и те да са станали в един ген. Независимо от достатъчно многобройните изследвания в тази област, до сега е неизвестно, как става това разпознаване.
Главен орган на имунната система се явява вилицовата жлеза (тимус), която изработва Т – лимфоцити, или бели кръвни клетки. Друг главен орган на имунната система се явява костния мозък, който изработва В – лимфоцити. Такива органи като, черен дроб, лимфосистема, продуцират макрофагове – клетки от съединителна тъкан, които притежават активна подвижност и изразена способност към поглъщане и разрушение на чуждородени клетки.
Фактически във всички органи и тъкани има клетки на имунната система. От силата на разтройството на имунната реакция на различни въздействия възникват и различните нейни проявления във вид на алергии, аутоимунни процеси, тумори и т.н. Ако не се лекуват тези имунни разстройства, то човек може да загине. Т – лимфоцитите ги наричат още „килъри” (убийци), тъй като те разпознават чуждите клетки и ги убиват, а В – лимфоцитите изработват антитела, които с огромна точност разпознават този субстрат против който са насочени. Кръвта и лимфата се явяват главни пътища за предвижване на милиони клетки и тяхното обновление.
Но чуждородените микроби също постоянно се променят, приспособяват се към обкръжаващата среда. Затова на клетките на имунната система се налага през цялото време да се усъвършенстват. Ето защо е много трудно да се създаде ваксина против хепатитите, СПИН-а, другите вирусни заболявания. И ако човек си отравя организма с пушене, алкохол, отрицателни емоции, некачествено хранене, то имунната система отслабва и се изменя. Тя престава да разпознава чуждородените клетки.
Ако имунната система е силна, то в организма всички клетки, които започват неправилно да се делят, се унищожават от Т – килърите. Ако имунната система под влиянието на отрицателните фактори е отслабена, то Т – килърите не разпознават такива клетки и не ги унищожават. Тогава патологическите клетки започват неудържимо да се делят, то ест образува се тумор.
Факторите, които разрушават имунната система са достатъчно много. Например, стресът. Ако той продължава не продължително, то организмът се възстановява бързо. Но при продължителни стресови състояния става отделяне на особени хормони, които могат да потискат имунната система. Към такъв отслабнал човек се захваща буквално всяка болест: инфекциите, гъбичните поражения, туморите, алергиите и т.н. Неправилното хранене, особено модните гладувания, травмите, операциите, също довеждат до поражения в имунната система. Например,в онкологическите болни след облъчване с химиотерапия, имунитетът толкова отслабва, че тези хора вече са подложени на вторични заболявания. Над този проблем аз работя до сега. В своя арсенал аз използвам растения и пчелни продукти. Например, прополисният препарат, полифитовото масло, фитобалсамите, формулите на които постоянно ги изменям, притежават свойството да укрепват имунната система. Т.е. в състава на определени растения и продукти на пчеларството има химически съединения, които, като взаимодействат с лимфоцитите и другите системи, стимулират имунната реакция. Тъй като пациента може да има съпътстващи заболявания, вирусни инфекции и стресови ситуации, изисквам от него пълно изследване и точно установена диагноза.
Например, водният екстракт на прополис подобрява работата не само на черния дроб, на бъбреците но и почиства кръвта и лимфата от много чуждоредени белтъчини, отслабва интоксикацията от отделянията на вируси и бактерии, потиска тяхното размножаване. В случай на ракови клетки помага да се възстанови вътрешно клетъчния обмен и да се блокира нарастването на изменените клетки.
За съжаление, да се откажем въобще от лечение с химически средства засега не е възможно, но може да се понижи страничния ефект от тях, като се укрепи имунитета. За целта лечението на болния не трябва да се назначава по някакъв шаблон, а да се подхожда творчески. Например, при раковите заболявания е важно на първо място да се балансира храненето и да се възстанови душевното равновесие., да не се даде на болестта да победи духа на болния. Бедата е в това, че болният най - често остава сам да се бори срещу своята болест, той не може да изкаже своите съмнения и мисли на някого. А участковите лекари, под наблюдението на които се изписва болния от онкологическия център, твърде са претоварени, за да вникват в духовните проблеми на този пациент. Затова на мен ми се налага успоредно с прилагането на лекарствени растения и пчелни продукти да поддържам и духа на тежко болните, да им давам надежда. Случва се съчетанието на думи и природни средства да даде чудесни резултати.
Много лекарствени растения може да се използват не само като отвари, но и във вид на подправки, и на салати. При болест на очите може да се приготвят салата от примула, листа от черна боровинка. В набора от билки могат да влизат до 20 треви и повече и те трябва да се допълват една друга и да бъдат съвместими. Например при отслабнал имунитет добре помага напитка от касис и шипка.
В своята лекарска практика използвам воден екстракт на прополис, приготвен по специална методика.
В домашни условия да се приготви качествен воден екстракт на прополис е достатъчно сложно, но все пак може да се използва за лечебни цели, най – често външно.
Много читатели използват моите рецепти от 20 години. Това не е съвсем правилно, тъй като много мои методики и формули на рецепти от мен са изменени, затова, защото много клинични симптоми на много болести са се изменили.
Трябва да отбележа, че 15 години по – рано, излекуването от много болести настъпваше примерно след месец, месец и половина, то сега процесът на лечение заема от 4 до 6 месеца, а понякога и до две години. И е свързано с това, че много от тях имат силно отслабнала имунна система.
За укрепване на имунитета е важна бодростта на духа, доброто настроение, свежия въздух, балансираното хранене, отсъствие на вредни навици.

Да се укрепи имунитета, а така също при вирусни инфекции може да се използва следният набор:
Шипка кафява, плодове 30 г.
Офика червена, плодове 30 г.
Солодка гола, корени 20 г.
Родиола розова, корени 10 г.
Чистотел голям, корени 10 г.
(руски наименования на последните три – подробно обяснени в Интернет – търсачка Rambler)
Да се вземат 2 супени лъжици от направения на ситно набор, да се залее с 0,5 л кипнала вода, да се вари на слаб огън 15 мин, да се остави да престои 2-3 ч и да се пие по половин чаша, като се добавят по 1 чаена лъжичка мед, 3 пъти на ден.

За приготвянето на маслен прополисов балсам да се вземат: 10 г прополис, 5 г свежо несолено маслo за чай и 35 г растително масло и всичко това старателно да се смеси.
Полученият балсам добре помага при застарели рани и язви, цепнатини в кожата, сухост в носа, изгаряния, женски заболявания.

При продължителни бронхити добре помага прополисно – восъковата инхалация. За нейното приготвяне се вземат 60 г прополис и 40 г восък, оставят ги в неголям емайлиран съд и него го поставят на водня баня. Прополисът и восъкът скоро се стопяват, като отделят целебни фитонциди (природни антибиотици). Инхалациите следва да се провеждат 2 пъти на ден в течение на 10-15 мин. При астмаиден бронхит ги използват ежедневно в течение на два месеца. При трахеити, възпаление на белите дробове, грип – до пълното оздравяване.

За приготвянето на течен екстракт на спиртен прополис (1:1) се вземат 100 г. натрошен до минимални частици и почистен от механически примеси прополис, поставят се в бутилка от тъмно стъкло, залива се със 100 мл 96% спирт, затваря се с капачка и така трябва да престои на тъмно място при стайна температура 3 – 7 дни, като периодически се разклаща. След това се филтрира в стъклен съд от тъмно стъкло и се затваря плътно с капачка. Екстрактът представлява течност с тъмно – кафяв цвят. В него трябва да се съдържат не по – малко от 40% екстраактивни вещества (в 96% спирт обикновено се разтварят 40 – 60% естествен (природен) прополис. Да се съхранява препарата на тъмно и прохладно място.
Източник: Сп. „Пчеловодство” 2008/ N5
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by