Дата на обновяване:09.07.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Глина в ръцете на апитерапевта, видове глина
Рузанкина Т.В.   по професия апитерапевт


На пръв поглед – защо му е на апитерапевта глина? Затова на семинар по глинотерапия, където мен ме помолиха да прочета лекция свързана с апитерапията аз отидох неохотно.
Лекцията по работата на лимфната система в светлината на глинотерапията мен ме увлече, и аз като апитерапевт по нейния ход, вече мислено съединявах апи- и глиноерапията. На семинара присъстваха всички лекари на санaториумите и профилакториумите на Новосибирска Област, лекари от поликлиниките, в това число детски, и други лечебни учреждения на г. Новосибирск.
Със свои материали ни запознаха професор – педиатър, който лекува деца с помощта на глина, завеждаща дневния стационар на детска поликлиника и други. Доклади по резултатите получени след глинолечение впечатляваха. Децата, като си играеха с удоволствие правиха от нея разни фигурки и по този начин си лекуваха ставите.
Глината се получава в екологически чисто място. Предприятието, което се занимава с нейното добиване, провежда изследвания върху нея и получава сертификат за използването и в продажбата в лечебни учреждения, провежда обучение на лекари на семинарите.
Микроелементите, които се намират в глината и определят нейния цвят (небесно синя, червена, бяла, розова, жълта), отсъстват в организма на човека или присъстват в недостатъчни количества. Те прекрасно се всмукват през кожата или по време на приемането на вана (глината е разтворена в доза от 200 до 500 г), или от питки (1/3 топла, като температурата на тялото – вода 100 – 200 г наложена на ставата за 10 – 15 – 20 мин (или във вид на местна малка вана). Процедурите се прилагат през ден, а тяхното назначено количество е от 10 до 20.
Глината не само отдава своите микроелементи чрез кожата, но и мощно взема вредните вещества, които са се натрупали в организма на човека (или в процес на възпаление, или при използване на вредни за организма продукти, например консерванти и др. подобни).
В апитерапията подобна роля изпълнява восъкът. Той отдава своите лечебни вещества на организма на човека през кожата (или слизистите, по време на дъвченето на мед в пита) и адсорбира, то ест взема всичко, което трябва да се изхвърли от организма. През 1998 г. изследванията показаха, че този пчелен продукт притежава противотуморен (противо оточен) ефект. Изследванията на глината вече предявиха същите нейни действия. Отчитайки свойствата на восъка и на глината, аз получих препарат, който е противовъзпалителен и очистващ организма, който усилва действията по обезболяването.
Червената глина прекрасно помага да се снемат възпалителните процеси както в гръбначния стълб, така и в ставите; розовата способства за лечението на вегето-съдова дистония, на съдовете (например, атеросклероза на съдовете на долните крайници), жълтата помага да се снеме възпалителния процес при невритите (на тройния нерв, на лицевия – питка на страна на лицето, челото, брадичката) и неврози – вана 30 мин. Бялата глина лекува дерматите. Нея я използват в козметичните процедури за лицето и ръцете (изчезват бръчки), небесно синята се явява универсална, то ест лекува всичко, което е изброено по – горе, затова с нея се препоръчва да се назначава лечение, а след това да се преминава на други специализирани глини.
Като се съединяват восък, малко прополис, разтрит на прах, и глина на слънчогледово дезодорирано масло (ако бялата глина е за процедури на лицето, то на зехтин), ние получаваме препарат, който снема алергия от всякакъв вид и възстановява имунитета. За резултатите от лечението на алергията при възрастните деца аз четох доклад на конгреса на Апимондия през 1997 г. (Програмата за лечение е в книгата – „Пчелиная школа здоровья” - „Пчелна школа на здравето” – Новосибирско книжно издателство).
Както обикновено, лекарите първи използват върху себе си получените лекарства. Моят гръбначен стълб отдавна страда от остеохондроза, и аз сама се лекувам с помощта на пчели и на пчелни продукти. Но веднъж усетих болка в кръста и, както обикновено бих поставила няколко пчели в необходимите точки, а тук реших да използвам глинотерапия (вана със светло синя и след това с червена глина) и мехлем.
Още първата вана сне болката и умората, а сутринта напълно се възстанови трудоспособността. Като втривах мехлема с восък, прополис и светло синя глина през ден в гръбначния стълб, аз накрая, можах да направя за себе си прекъсване в лечението си с пчели. Трудоспособността ми е отлична, болки и скованост в гръбначния си стълб нямам. Лечението на близки, роднини и познати потвърдиха моите наблюдения.
Лечебният мехлем се приготвя на водна баня. Вземат се 5 супени лъжици слънчогледово масло 18 г восък, 1 г прополис и като се разбърква се изсипват 12 г глина. Снемат от водната баня и, като продължават да разбъркват, наблюдават, как се получава мехлема. Неговият цвят се определя от цвета на глината. Обърнете внимание, питка от истинска лечебна глина, смесена с вода, при изсъхване не се разтрошава.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2004/N8
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by