Дата на обновяване:02.07.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Профилактика и лечение на импотентността
проф. В.М.Фролов, проф. Н.А.Пересадин


За целебното значение на пчелните продукти в комплекс с лекарствени растения, използвани за преодоляване на мъжката полова слабост - импотентност, списанието (Пчеловодство) е писало нееднократно. Обаче потокът от читателски писма по този въпрос не се прекратява и до сега.
За изтеклото време е натрупан определен опит за ефективно възстановяване на мъжкото сексуално здраве в различните възрастови групи, включително и на младите, за които еректилната дисфункция - импотентност е особено негативен, не рядко даже драматичен проблем.
Статията е посветена на лечението и профилактиката на това заболяване с помощта на апифитокомплекси.
Еректилната дисфункция (ЕД) – това е практически постоянната неспособност да се достига (или) да се поддържа необходимото ниво на ерекция на мъжкия полов член, достатъчно за осигуряване на удовлетворителна сексуална активност.
По материалите на Съгласителната комисия на Националния Институт по здравеопазването на САЩ, от този проблем страдат повече от 30 милиона мъже от страната (данните са от март 2007 г.). При това склонността към прогресирането на ЕД се усилват с възрастта, като се увеличава с всяко следващо десетилетие от живота на мъжа. Нарушенията на функционирането на мъжката полова сфера влошават здравето на човека, довеждат до намаляването на детеродните функции, могат да станат причини за разводи и нестабилност в семейните отношения.
Като причини за ЕД медиците са склонни да смятат неблагоприятните екологични фактори, широкото и безконтролно използване на ксенобиотици (химически медикаменти, пестициди, хормони, стимулатори на ръста и т.н.), малко подвижният начин на живот, злоупотребата с напитки, които съдържат спирт и сурогати на алкохола, тютюнопушенето, използването на токсични и наркотични вещества.
Напълно ясно е, че в хората с ЕД всички страни на живота (включително и способността да обичат), претърпяват определени метаморфози. По наши данни, а така също съгласно материалите на многочислените изследвания на уролозите, андролозите и сексопатолозите, в мъжете с ЕД се забелязват: астенизация; психоорганични, депресивни, психовегетативни нарушения; проявява се вторична имунологична недостатъчност и изменения в обмяната на веществата.
Ние сме изучили лечебната, рехабилитационната и профилактичната ефективност на някои продукти на пчелите в комплекс с други натурални средства при ЕД в мъжете.
Медови кумис (ферментирало кубилешко мляко) - подмладяващо средство. Известно е, че млечно – киселите продукти са много полезни за нашия организъм. Те забавят процесите на стареене и способстват за дълголетие. В наши дни работите на д.м.н. В.С.Ценина и биохимика – диетолог Е.А.Толмачева е установено, че най – много значително подмладяващ ефект има кумисът, в това число и приготвяният от краве мляко. Значителен интерес представява възможността от комбиниране на кисело – млечни напитки, в частност на кумис, и на пчелни продукти с цел използване на тяхното взаимно усилване и техните целебни свойства.
Продължително време широкото разпространение на кумиса от краве мляко беше възпрепятствано от неудовлетворителното качество на напитката. След многогодишни търсения Е.А. Толмачова е успяла да открие тайната на неговото приготвяне, която е изгубена преди 200 години. Тя се заключава в разделянето на процеса на ферментиране на кравето мляко на два последователни етапа: млечно – кисело ферментиране на млякото до получаване на простокваша (кисело мляко) и спиртно ферментиране, предизвикано от добавянето в простоквашата (киселото мляко) на дрожди.
За приготвянето на тази напитка в домашни условия е по – добре да се използват обезмаслено мляко, тъй като мазнината пречи на процесите на ферментиране. Към 1 л обезмаслено мляко добавят 2-3 супени лъжици мед (1 супена лъжица мед – 15 г), по – добре от светли сортове. Ако се използва пълномаслено мляко, то за намаляване на неговата масленост го разреждат с кипнала вода (2 чаши на 1 л). Медът старателно се смесва, получената смес подгряват на бърз огън, довеждат до кипене, след което веднага го снемат от огъня, внасят още 1 супена лъжица мед, който предварително е загрят до 60 С, и охлаждат до стайна температура, след което заквасват, като добавят 2 супени лъжици кефир, простокваша (кисело мляко) или сметана. Заквасеното медово мляко го оставят в топло помещение при температура 28 – 30 С до вкисване. Обикновено простоквашата (киселото мляко) е готова след едно денонощие. Нея старателно я размесват, след това я прецеждат през четири слоя марля. В прецедената простокваша (кисело мляко) добавят още 2 – 3 супени лъжици подгрят мед и дрожди (с цел спиртно ферментиране). За да се приготви 1 л кумис, трябва да се вземат 1-3 г сухи дрожди, или 3 – 5 г пресовани или 5 – 10 г течни. Дрождите може да се използват – за хляб, за бира, за вино или за шампанско. Преди да ги добавят в простоквашата (киселото мляко), тях ги „подмладяват”, т.е. предварително ги овлажняват в неголямо количество топла, леко подсладена с мед вода и ги държат на топло място до тогава, докато не започне интензивно ферментиране. След някакво време дрождите започват да се подуват като балони, запълват чашата. Ако това е станало за 15-20 мин – тяхното качество е добро, кумисът се получава много добър.
Медовата простокваша (кисело мляко) я държат в емайлиран или стъклен съд при стайна температура, докато не започне енергично ферментиране. След това кумисът го пренасят в хладилник за узряване. В напитката става натрупване на въглероден двуокис и спирт, при това се запазват всички полезни вещества, които съдържат в меда: ферменти, витамини, микроелементи, биостимулатори. Обикновено след 8 – 12 ч съхраняване на студ кумисът е годен за употреба.
За подобряване на вкусовите качества на напитката и повишаването на съдържанието в нея на въглероден двуокис след добавянето на мед, дрожди и старателно смесване, кумисът може да се налее в бутилки от шампанско и плътно да се затворят с подходящи тапи и запушалки. Бутилките ги държат при стайна температура в течение 10 – 12 ч (до началото на енергично ферментиране), след което ги поставят в хладилник. След 6 – 12 ч съхраняване на студено се получава пенеста, газирана, освежаваща напитка. Да се отвярят бутилките с кумис може само, когато са охладени, за да се избегне изхвърляне под налягане на съдържанието. Трябва старателно да се следи за началото на енергично ферментиране: понякога то възниква вече след 20 – 30 мин съхраняване на кумиса на топло. Такива бутилки следва незабавно да се поставят на студено. Иначе те може да се разрушат под действието на чрезмерното налягане на газа въглеродния двуокис.
В хладилник кумисът се съхранява в продължение на седмица. Правилно приготвеният, при леко разклащане той се превръща в еднородна пяна с приятен, леко парлив вкус, добре тонизира, утолява жаждата, подобрява самочувствието, повишава либидото и половата потенция.
В напитката се съдържа комплекс от незаменими аминокисилини, витамини от групата В, много въглероден двуокис и нуклеинови киселини, което обезпечава адаптогенен ефект. Лечебният ефект на медовия кумис може да се усили, като се добавят към простоквашата (киселото мляко) едновременно с дрождите воден екстракт на прополис (10 мл 30% - ен екстракт на 0,5 л от напитката).
Направените от нас изследвания показаха, че медовият и медово – прополисният кумис оказват активно стимулиращо действие на обмена на веществата, усилват биосинтеза на белтъчините и на ферментационните процеси., повишават устойчивостта на организма към инфекции, предотвратяват развитието на ЕД. Кумисът стимулира циркулацията на кръвта и лимфата., подобрява храненето на органите и тъканите, уриноотделянето, способства за изработването на кръвта, повишаването на количеството на хемоглобин и еритроцити, ликвидира дисбактериозата на червата.
Медовият кумис като средство с общеукрепващ и тонизиращ характер е полезен за възрастни и деца при лечението на много хронически заболявания, при общо отпадане на силите, отслабване, изтощаване, след пренасяне на тежки инфекциозни заболявания. Оказва силен сокогонен ефект и затова е твърде ефективен при хронически гастрити с понижена киселинност. Стимулацията за изработването на стомашен и чревен сок го правят незаменимо средство при лечението на хронични ентероколити.
Кумисът оказва така също благотворно въздействие при захарен диабет и хронически хепатохолецистит и холециститопанкреатит, на бронхитите, на туберколоза на белите дробове. Ние препоръчваме да започне да се пие кумис от малки дози – по 100 – 200 г, като по – нататък се увеличява дозата до 1 – 2 чаши.
В качеството на охладителна и освежаваща напитка кумисът го пият студен, за усилване на лечебния ефект със стайна температура. Да се нагрява и да се държи открит кумисът не трябва, тъй като въглеродният двуокис изчезва незабелязано и лечебните свойства на напитката се понижават. Обикновено използват кумиса преди хранене или по време на приемането на храната.

Диета. За мъжете е целесъобразно да отрегулират своя рацион така, че ежедневно да употребяват червено без мазнини месо с овошки и зеленчуци (моркови, ряпа, чушки, лук, чеснов лук, фасул, хрян, сини домати, сладък и остър пипер, цвекло). Обаче при заболявания на стомашно – чревния тракт пресните зеленчуци трябва да се употребяват внимателно. Твърде е добре в сладките блюда да се добавят орехи в меда - кедрови или гръцки – до чаша ядки на ден. При затлъстяване и недостиг на хранопреработвателни ферменти тяхното потребление се ограничава.
Отлично средство за борбата с ЕД и неговата профилактика – контрастните седящи вани преди сън. За приемането на подобни медови вани са необходими 15 – 20 мин. Напълват се два легена – един с гореща вода с добавяне на три супени лъжици течен майски мед; в другия леген – студена вода с две супени лъжици течен мед, който щателно се смесва във водата.
Човек сяда в легена с топлата вода за 60 с. След това се премества в легена със студената вода за 30 с. Общо във всеки леген трябва да се влезе по 7 пъти. Този метод е противопоказен на хора с изразени прояви на атеросклероза, остри, възпалителни процеси на урино – половия тракт (цистити, нефрити, простатити и др.)
Кавказки метод. Трябва на ситно да се натроши 500 г кристално – чист лед, да се завие в осем слоя марли с една чаена лъжичка мед например липов. „Медовият лед” го държат отначало на тилната област (45 с), след това в лявата половина на гръдния кош (област на сърцето и на аортата) – 45 с, а като заключение го допират до области на торбичката за теститите - за 30 с. Процедурата е целесъобразно да се повтаря до 3 – 5 пъти на ден. За курса на лечение са необходими 10 – 20 сеанса, т.е. до 100 процедури.
Противопоказания за този достатъчно ефективен метод служат изразената хроническа исхемическа болест на сърцето, острите възпалителни заболявания „на проблемните зони” (тила, сърцето, половата сфера).
Половин часова вана с мумие и мед. Температурата на водата 37 С, мумие - 10 г на вана, мед 50 – 100 мг на вана. Курсът на лечение е – 10 вани през ден. Експозиция – 30 мин на вана.
Тибетска рецепта (IV в. до н.е.). Вземат 100 г. бессмертник (имортела), 100г брезови пъпки, 100 г от трева - жълт кантарион продупчен, 100 г цветчета от лайкучка от аптеката. Сместа я, правят на ситно, смесват, поставят в стъклен съд и я затварят с капак. Вземат 1 супена лъжица (без връх) от този набор от треви, заливат с 0,5 л кипнала вода и правят настойка 20 мин. След свършването на експозицията процеждат чрез тъкан, която след това леко я изстискват. Вечерно време изпиват по 1 чаша от запарката в топъл вид с разтворен в него 1 чаена лъжичка мед. След това не се препоръчва да се яде и пие. Сутрин леко се подгрява остатъка (примерно 1 чаша), като в него се разтваря също 1 чаена лъжичка мед. Пие се на гладно, като пиещия е клекнал. След това се закусва след половин час или след час. Курсът на лечение продължава докато не завърши целия приготвен в съда набор.
Да се повтаря подобно лечение трябва не по – рано от 5 години.
Биореабилитационен състав N1. Орехи гръцки – 1 чаша; козе мляко 2 чаши. Изяждат всеки ден по 1 чаша ядки орехи на 2 – 3 пъти, като с тях се пие и козето мляко, в което е добавена по 1 чаена лъжичка мед на чаша. Курсът на лечение е 1 месец.
Биореабилитационен състав N2. Зърна от пшеница, ръж, царевица ги промиват, поставят ги в един слой между два слоя тъкан, която е добре намокрена в топла вода. Оставят ги при стайна температура. Горният слой тъкан периодически го увлажняват до появяването на израстъци с дължина около 1 мм (обикновено те започват да се появяват след 2 – 3 денонощия). Прорасналите зърна ги ядат с плодове и мед.
Биостимулатор N1. Чаша цели зърна от промит и изсушен овес заливат с 1 л чиста вода. Запарват до изпаряване 25% от течността. Прецеждат през марля, като добавят по 1 супена лъжица каймак и натурален мед. Пият по 0,5 чаши три пъти на ден 15 – 20 минути преди хранене.
Биостимулатор N2. Вземат 1,5 чашa мед, 1 чаша ядки на гръцки орехи, 1 чаша сушени зарзали или кайсий с костилки. 1 чаша сухо грозде без костилчиците, 1 чаша сушени сини сливи, 2 лимона с недра. Всички компоненти ги смилат и ги заливат с мед в съотношение 1 : 5, смесват. Приема се по 1 супена лъжица три пъти на ден 1 ч преди хранене. За 1 курс на лечение е пресметнато 2 – 3 обема на първоначалната порция.
Биопотенцираща рецепта. Нарязват 1 лимон и добавят в запълнения на 75% обем половин литър мед. Периодично се разклаща. След 2 денонощия лимонения мед употребяват със запарка от едролистен зелен чай. Курсът на профилактическия прием – 1 месец. Правят 3 – 4 цикъла в година.
Напълно ясно е, че някои пациенти с ЕД трябва да преминат психотерапевтични сеанси, обаче нашият опит показва, че лечебно – реабилитационните (а след това и профилактичните) цикли от апифитотерапията дават по - устойчив лечебен и изпреварващ, превантивен ефект.
Подробно за всичко това може да се прочете в нашите книги, с които най – добре е да се запознаете чрез Интернет. Една от най – известните – “Мед – лучший допинг для мужчин”- „Медът – най – добрият допинг за мъжете” издадена в Ростов на Дон в 2006 г. от издателство Феникс.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2009/1
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by