Дата на обновяване:18.03.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел. разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 Профилактика на бременната и бъдещето и дете
Смирнова В.В.

Огромно щастие за която и да е жена – благополучно да зачене, да износи и роди здраво, крепко дете, което хармонично ще се развива, да расте силно, умно, красиво, и при това да запази собственото здраве и сила за пълноценен живот и възпитание на децата. Идеален помощник и ключ към решението на много проблеми на бременността – това са биологически активните продукти на пчеларството.
Това е било известно отдавна. Още Хипократ е предложил медовата вода за подобряването на съня и успокояване на нервите на бременната, а прополиса за защита от инфекциозни заболявания. Гален е използвал медът и телата на пчели за профилактика от падане на коси и зъби, като уриногонно и подобряващо работата на хранопреработвателния тракт средство. Д.С. Джарвис е препоръчвал по време на целия срок на бременността ежедневно да се приема „еликсир на здравето” – медово – ябълков оцет, а захарта напълно да се замени с мед. Това способства за раждането на силно, здраво дете, което ще има гъсти коси, крепки нокти, равни, здрави зъби, нормално преработване на храната, силна мускултура, устойчива нервна система, добри умствени способности. Народните целители при заплаха от помятане са смятали пергата, маточниците и пчелното пило, използвали са запрополисовани покривни платна от кошери против урочасване, а много неприятели и врагове на бременната са ги „отливали от восък”. В Русия първия месец от семейня живот се наричал меден: в периода за най – много вероятното време за зачеване за раждане на здраво и крепко дете на младите са им предписвали да ядат повече мед, да пият безалкохолни медови напитки, а така също в ложето на новобрачните да има жълти восъчни свещи.
Биологически активните продукти на пчеларството (БАПП) представляват изключителна ценност за бременната и плода.
БАПП – това са комплекси естествено балансирани много ценни компоненти, които влияят благотворно на зараждането, растежа, развитието, правилната работа на организма, неговата устойчивост към повреждащи фактори. В тях са заложени уникални програми за здравето, надеждни защитни механизми за приспособяване и оцеляване.
Убедително е доказан и отдавна се използва широкият спектър на целебно действие на БАПП, който е насочен към възстановяване и укрепване на собствените защитни сили на огранизма, нормализацията на структурата, функцията на всички органи, тъкани и системи, а така също на всички видове обмен.
БАПП оказват комплексно въздействие, като приближават всички показатели на жизнената дейност към варианта на нормата, способстват за очистването на организма на бременната от вътрешни и външни замърсявания, в това число и продукти на метаболизма на плода.
БАПП практически са безвредни, значително рядко предизвикват нежелателни странични ефекти, отколкото чуждите на организма – химически синтезирани вещества. Техния произход и състав напълно изключва възможността от токсично, канцерогенно и мутагенно действие.
БАПП имат минимални противопоказания, отстраняват или смегчават страничното действие на много фармакологични средства, допълват и усилват други методи на лечение, оздравяване и в същото време се явяват едновременно жива природна храна, в която има всички биологически значими за бременната и развиващия се плод ингредиенти, и са безвредно ефективно лекарство.
БАПП хармонизират психиката и емоционалния фон на жената, нормализират процесите на възбуждането и затормозяването, снемат напрегнатостта, тревогата, депресията, неувереността през периода на бременността.
Практически всички БАПП (с изключение на пчелната отрова) могат широко, разнообразно и с голяма ефективност да се използват в периода на бременността.
Медът – богат източник на енергия, витамини, минерали, ферменти, регулатор на обмена на веществата, проявява антимикробно, кардиопротекторно, противоалергично действие. По състава е сходен с плазмата на кръвта.
Прополисът – природен еубиотик с изразено антимикробно, противо гъбично, антитоксично, антиоксидантно, имуномодулиращо, обезболяващо действие, стимулира ръста физиологическите тъкани и потиска патологическите клетки, подобрява моториката на червата и състоянието на микрофлората.
Цветният прашец е безопасен, мек, анаболик и имуномодулатор. Възстановява обменните процеси, подобрява състава на кръвта и създаването и, функцията на черния дроб, сърдечно съдовата и нервните системи, състоянието на кожата. Той е страж на имунната система и санитар на стомашно – чревния тракт, съдържа фактор на ръста, а така също балансиран комплекс от протеини, минерали, витамини, ензими, необходими за правилното функциониране на скелета, нервно мускулната и други тъкани на организма.
Пергата съдържа всички важни за бременната хранителни вещества. Подобрява кръвообращението на плода, усилва обмена на вещества, намалява проявлението на токсикозата, способства за правилното функциониране на основните системи на организма на детето, повишава имунитета на майката, предотвратява риск от помятане и другите усложнения. Жените, употребяващи перга, по – лесно понасят раждането, след което бързо възстановяват жизнените сили и загубите на кръв. В тях се усилва лактацията.
Маточното млечице – това е многокомпонентна хранителна смес с уникален състав, оказва стимулиращо действие на ръста и развитието на организма, повишаването на жизнения тонус, имуникорецията, активацията на обмена на вещества и на ендокринната система, хемостимулиращо, кардиопротекторно, противораково, лактогенно действие, наблюдава се бързо възстановяване в след родовия период. Хранител на генетичния код.
Търтеево пило – източник на белтъчини, богати на незаменими аминокисилини, мазнини, въглероди, витамини (особено витамини А и D), макро- и микроелементи, хормони, и други физиологически важни компоненти.
Забрус (отпечатките на меда), восък, пити – прекрасни адсорбенти, подобряват обмена на веществата и дейността на стомашно – чревния тракт, способстват за запазването на здравото състояние на зъбите и носоглътката.
Пчелният подмор – съдържа най – ценни биологически активни комплекси и оказва противовъзпалителен, адаптогенен, съдоукрепващ, уриногонен, жлъчногонен , спазмолитичен ефект.
Екстракт от личинки на восъчния молец – проявява анаболично, адаптогенно, имуномодулиращо, кардиозащитно, антианемично, успокояващо действие, регулира хормоналния фон, подобрява плацентарното кръвообращение.
Запрополисованите покриващи платна – това са своеобразни “матрици” на здравето и активната жизнена дейност.
БАПП може да се използва вътрешно и външно, на слизистите повърхности, в инхалациите, а така също в различни съчетания по между си и с други естествени продукти. Най – добрият ефект се отбелязва при редовното употребяване на пчелните продукти на фона на здравословния образ на живот и рационалното хранене.
При отсъствие на противопоказания на всяка жена през периода на бременност с профилактична цел може да се препоръча ежедневно: мед (50 – 100 г), цветен прашец (1 – 2 чаени лъжици) или перга (5 – 10 г), забрус (восъчните отпечатки на меда), прополис, носене на запрополисованите покривни платна, масаж с прополисно масло. Много е полезно да се проведат 2 – 3 двадесет дневни курсове с маточно млечице в денонощна доза 50 – 100 мг. По показанията (патология на бременността, неблагоприятен фон, наличие на хронически заболявания, групи на риска), наред с традиционното лечение може да се назначи хомогенат от търтееви личинки, екстракт от личинките на восъчния молец, пчелен подмор, въздействие на носоглътката и външните полови органи с препарати с прополис, медово – прополисни инхалации и пр. Посъветвайте се с лекар!
По такъв начин, редовното, постоянното и осъзнато консумиране на БАПП от бременната обогатява организма на нейния плод с колосална жива енергия на Природата, натрупана от пчелата и растенията. Това способства за укрепването на здравето и формирането на мотивацията за здравословен начин на живот на майката и полагане на основните механизми на здравето на физическо, пасихическо, духовно и социално ниво в бъдещото дете. Неговият организъм – това е барометър, който точно реагира на всички въздействия отвън. Употребяването на БАПП е един от най – действените, безопасни и достъпни начини да се получи запазване на здравето на бъдещата майка и оптималното развитие на бъдещия човек в нейната утроба.

Източник: сп. Пчеловодство 2006/9
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by