Дата на обновяване:15.01.2010

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


На гости при американските пчелари – фермери
Платонова Т.

През 2003 г. аз съпровождах в САЩ делегация от руски лекари и проведох няколко дни в град Яким, разположен в щата Вашингтон, граничещ с Канада. Преди отпътуването мъжът ми ме помоли при случай да се срещна с професионални, американски пчелари. Използвах телефонния справочник и така намерих съпрузите Олсен - Ерик и Сю.
Семейство Олсен се оказаха гостоприемни и интересни хора. Имат голям поддържан дом, заобиколен от градини, гигантски складови помещения и други селскостопански постройки, гараж за 10 камиони и пикапи с различна товароподемност , платформи за транспортиране на кошери, два трактора, автоповдигач – всичко това говореше за добре организиран и преуспяващ бизнес.
Юли е пик на пчеларския сезон не само в Русия, но и в САЩ. Затова след запознаването и екскурзия по къщата със стопанския двор, ние със Сю тръгнахме с натоварения с празни кошери камион да вършим работа. На половината път от радиатора изкипя водата. В отговор на нашата молба за помощ един от преминаващите шофьори скоро се върна с две туби с вода и така ние можахме да стигнем до близкия автосервиз.
Докато техниците ремонтираха двигателя аз разпитвах Сю за житието и битието на американския пчелар, независимо, че много често слушах въпроса: „Защо са ви на вас тези подробности?”. Тя предполагаше, че икономическите и прочие наши реалности от двете страни са толкова различни, че американските пчеларски методи и технологии едва ли ще подхождат за Русия. В нещо безусловно моята нова, американска позната беше права. При това тя имаше представа за руската действителност не само получена от тук и от там. Нейната дъщеря е работила в Москва няколко години и Сю и е била на гости.
С пчеларство семейство Олсен са започнали да се занимават в края на 1970 г, когато Ерик, летец от военно – транспортната авиация, е бил преместен в щата Вашингтон, където после получава наследство от баща си – плодови плантации в предградие на град Яким. До този момент той е служил на базата на ВВС в Гуам, а Сю е работила като учителка. Когато през 1986 г Ерик се пенсионирал, пчеларството с основна цел – опрашване, станало негова главна професия. При осъществяването на подвижното пчеларство по страната със своите пчели той провежда повече от 200 дни в годината, а Сю през това време отглежда и възпитава четири дъщери, грижи се за домашното стопанство и се занимава с текущите работи на семейната фирма.
През 2003 г. семейство Олсен имат 10 000 пчелни семейства, от които получават 150 – 200 т мед през годината. Във фирмата на постоянна основа работят счетоводител, седем пчелари – мексиканци и механик. През времето на центрофугирането на меда дават работа на още двама човека. Семейство Олсен предпочитат да продават меда си на едро на преработващите компании, тъй като нямат нито време, нито желание да се занимават с продажби на дребно. Купувачи Ерик намира сам, без да използва услугите на посредници. Едновременно семейство Олсен отглеждат и продават ябълки, круши и плодове от други култури от 100 акра принадлежащи на тях градини. В този сектор работят четири постоянни работника, а при брането на реколтата допълнително наемат още 40 човека.
За да не е на загуба и да има смисъл занимаването с пчеларство, пчеларят – професионалист в САЩ трябва да има не по – малко от 2 000 кошера. Имайки предвид това, семейство Олсен могат да бъдат отнесени към лидерите на пчеларския, американски бизнес. Шампион в тази област в САЩ, (а възможно и в света) е Ричард Ади, в стопанството на който в Южна Дакота могат да се преброят 50 000 пчелни семейства.
Ние посетихме всички набелязани за деня адреси и при свечеряване отпътувахме за в къщи. Но точно в полунощ в най – глухото място в планината, камионът отказа отново, този път окончателно. Ерик пристигна с леката си кола за да ни прибере от мястото на аварията и ми каза: „Сега вие още по – добре ще си представите как живеят американските пчелари!” Той беше прав. Ние се прибрахме в къщи сутринта в три часа.
На мен не ми се удаде да завърша статията за семейство Олсен през 2003 г., но публикуваното в септемврийският брой на списанието „American Bee Jornal” (2007г.) интервю на Ерик и Сю ми помогна да обновя, някои вече устарели факти и да доведа до край започнатият от мен материал.
За семейство Олсен 2007 година беше удачна. От 10 000 пчелни семейства (6 хиляди собствени и 4 000 взети в субаренда от техни познати), които те доставят в Калифорния за опрашване на бадемови дървета, са загубени 11%. Поради колапса на пчелните семейства (КПС) и прочие други причини при другите пчелари тези процентни показатели са се оказали много по – големи. За всяко взето в аренда пчелно семейство, собствениците на плантации от бадемови дръвчета плащат на Ерик по 145$. В интервюто подробно е разказано как работи медово – опрашителният конвеир на семейство Олсен, главното месторазположение на който се намира в Калифорния.
Подготовката за извозване започва на 1 септември – веднага след завършването на пчеларския сезон. Пчелите ги возят на специални площадки, усилено ги хранят със сироп и питки с прашец, провеждат се прегледи и необходимите профилактични мероприятия. Ерик смята, че наличието на силни семейства с млади пчели, влизащи в зимата, - това е гаранция за благополучно зимуване и бързо нарастване на силата на семействата през пролетта. Зимуването преминава на открито, кошерите се увиват с рубероид.
Извозването на пчелите започва на 1 ноември и заема около месец. Всяко от 26 – те пътувания (пчелите ги транспортират на платформи с камиони – влекачи) струва по 4 000$. Оскъпяването на горивото, казва Ерик - ни накара да внасем своите допълнителни корекции. По – рано всяко пчелно семейство го превозвахме в два гнездови корпуса. Но с отчитане на това, че през есента пчелите рядко запълват всичките им пити, през 2006 г. горните корпуси ги заменихме на корпуси с по – малка височина (надставки). Това ни позволи да икономисаме 20% транспортни разходи.
Ерик с бригада работници пристига в Калифорния за 3 януари с не големи камиони. На място проверяват пчелите и подхранват всяко семейство с еднофунтова възглавничка прашец и 5 фунта сироп. Отслабналите семейства ги бракуват.
На плантациите пчелите започват да ги разполагат на 1 февруари. В навечерието на доставките на пчелните точки провеждат поредният преглед. На всяко семейство за през нощта му напълват хранилката с поредната порция сироп (този път за предотвратяване на пчелните кражби).
По средата на март, когато в Калифорния завършва цъфтенето на бадемовото дърво, пчелите ги връщат в щата Вашингтон и ги използват за опрашване на местните градини. Цената за разполагане на едно пчелно семейство на плодово – ягодна плантация е 45$. За да изпълни примерно 100 заявки на постоянните си клиенти Ерик арендува около 2 000 пчелни семейства от други пчелари. В края на април тях ги извозват за опрашването на черна боровинка. През същото време провеждат замяна на майките, които семейство Олсен в продължение на 20 години купуват само от едно място. Ежедневно от него постъпват до 260 майки – италианска порода. Семейство Олсен практикуват работа на две майки в едно семейство. Старата майка я изолират в долния корпус с три пити с пило и една медова хранилка и пчелни пити. На този корпус поставят разделителна решетка, на нея поставят втори корпус, в който поместват младата майка, пет пити с пило, една пита с мед, хранилка и празни пити. Пчелите от горния корпус се връщат в долния, и в двата корпуса те скоро получават еднаква миризма. Като краен резултат се образуват две силни роднински семейства, и ако нещо се случи със старата майка, винаги е готова за смяна здрава и млада такава.
През май част от пчелите ги отправят в крайморски райони за опрашване на боровинки. През юни 2 000 семейства ги превозват за опрашване на клюква и 2 500 за опрашване на лук, моркови (за семена), рапица за масло и на люцерната.
В началото на юли, пчелите работещи на клюквата и черната боровинка, отправят в Каскадните планини за събиране на мед от кипрей. Останалите ги разместват на сенокосните ливади, около посевите на гречиха (елда) или в природните резервати на съседния штат Северна Дакота.
Семейство Олсен смятат, че днес пчеларството в САЩ преживява трудни времена. Ако преди половин век само в района на Яким е можело да бъдат преброени около 40 професионални пчелари, то сега в целия щат Вашингтон те са не повече от дузина, при това възрастта на повечето от тях е над 60 години. Главният проблем на американското пчеларство, според мнението на Ерик и Сю, не са болестите, високите транспортни разходи, КПС, отсъствието на приток на младежи – пчелари, а поглъщането на селскостопанските и медоносни площи от разрастването на градовете. По оценка на експерти, ежедневно САЩ губят 3 000 акра такива територии.


Източник: Сп. „Пчеловодство” 2008/N1
Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by