Дата на обновяване:25.12.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Екзотермично подгряване на пчелните семейства
Драгель Ю.Г.


Вече няколко години участвам в провеждането на лабораторни изпитания на нов вид подгряване на пчелни семейства. Като види човек за пръв път тази фотография, не може веднага да определи какво е това нещо, което се вкарва в кошера. Това е стъклена рамка – стъклен блок, в която е заложено биологическо гориво – компост (органичен тор). Обикновено вие сте и пчелар и градинар.

Вие сте се уморили от вида на огромното количество листа. Не знаете къде да ги складирате. Ако видите, че вашият съсед по градина изкарва своите листа извън двора си като ненужни, възползвайте се от чуждата липса на информация, откарайте тези листа при кошерите си. А плевелите, останали след плевенето? А, стъблата и листата, които са останали след ваденето на цвеклото, ряпата, морковите? Не ги изхвърляйте, не се „крадете” сами! Всичко това ще свърши работа при подгряването на пчелните семейства. Как да приготвите от това, което сте събрали - гориво?
Това е творческа работа. Съществуват множество рецепти, от които трябва да се взема рационалното „зърно”. Веднага се уговаряме, че говорим за така нареченият комбиниран компост от градината. Неговото приготвяне е достъпно за всички. В купчината на компоста работи сложен конгломерат от микроорганизми – като своеобразен организъм. Той е достатъчно „капризен” при храненето си. Някои съставляващи се разлагат много бързо, други (хартия, стружки, картон) изгниват бавно. Ако грамотно се обединят всички продукти, като се отчитат някои правила на храненето, може да се задължи това гориво да работи с различна продължителност във времето и с различна температура. Да се нахрани такова гориво е по – лесно отколкото да се нахранят животни. Микроорганизмите изискват само специална смес от протеини и въглехидрати, по просто казано – азот и въглерод. Съдържащите протеин компоненти (богатите на азот) – зеленчуци, зеленина, отпадъци от кухнята и други продукти от жизнената дейност на животните.
Източниците на въглерода, това са: сухи, растителни, съдържащи влакна съставляващи: листа, слама, дървени стружки, стърготини и т.н.
Сега да кажем няколко думи за изходните съставляващи на това гориво. Запълвайки стъклената рамка с биогориво за пролетно и есенно подгряване на семействата, ние стигнахме до извода, че съотношението на въглерода и азота трябва да бъде 15:1. Обърнете внимание, тези стъклени рамки не са кошчета за боклук! Затова тук както в аптеката трябва да бъде пресметнато предварително. Капакът от кутията за торта (като мярка), запълнен със стърготини, още един капак – с нарязани на дребно листа от топола и трети капак с нарязани на дребно стъбла и листа от моркови стигат за захранването на две стъклени рамки за кошер – лежак с 14 пити или за един кошер – лежак с 20 пити. И още трябва да се помни: при съставянето на биогоривото всички компоненти се вземат съобразно обема им.
Капаците от кутия на торта трябва да бъдат не по – малко от три плюс една трета от обема на средна кутия за торта запълнена до този обем със земя (всичко е влажно). Всичко това се прави така: След като сместа е старателно смесена (може да се използва преработена центрофуга за мед), стъклената рамка я поставят на ребро, започват да я запълват със суровина, като не много силно се трамбова с тънка летва. След това я заливат с вода за 2 – 3 часа за равномерно намокряне на всички компоненти, след това преобръщат рамката за да се оттече останалата течност, след което затварят рамката със специална рейка с отвор през който горивото да диша и стъклената рамка я вкарват в кошера. Достъпът на въздух е необходим за процеса на разложение на сместа от микроорганизмите. В зависимост от поставянето на различни съставки в рамката, стъкленият под на кошера е топъл от 1 до 3 месеца с температура от 25 до 40 С, при това е характерно, че в различни точки, разликата в нейните стойности не превишава +/-0,3 С. Такъв резултат практически е невъзможно да се получи, като се използва електроподгряване. И още една особеност за режима на влажност. Той е такъв като във вашия апартамент. Този факт предстои да се осмисли дълбоко. Още един интересен факт, ако в кошера – лежак за 20 пити се поставят един до друг два нагреваеми пода (рамки), като между тях се остави непокрита от тях част (лента) с ширина от 10 см, и над нея се поставят две пълни с мед пити и в кошера се пресадят две пчелни семейства, то майките няма да работят на тези две пити и на тях се събират минимално количество пчели. Те работят и отляво и отдясно, забелязва се много пролетно пило, което позволява през това време на пчеларя да има силни пчелни семейства – медовици. Аз смятам, че стъкленият под, който е равномерно нагрят от биогоривото, създава микроклимат, не изсушава въздуха, няма резки спадове на температурите, нещо, което не може да се каже за работата на електро нагревателите, при които, ако спадне напрежението с малко и температурата „тръгва” надолу. А мястото между двете рамки в средата на кошера – това е своеобразна зона, в която температурата е с 5 С, по – ниска отколкото над стъклените два пода. Пчелите не отиват на по – студеното място. Търсят къде е по – топло. По друг начин не мога да го обясня това. Такова разпределение на стъклените подове направихме след очистителните облитания.
Как ние провеждахме измерванията? За измерванията на температурите използвахме два платинови съпротивителни термометри КТСП-1: един за измерване на температурата на въздуха на обкръжаващата среда, другия – за измерване на температурата в различни точки на пода и на самия кошер. Датчиците ги включвахме към топлинния брояч ТСК7, който е предназначен за отчитане, регистрация и дистанционен мониторинг на консумация на топлина и на параметрите на топлоносителя. Без да се сваля пломбата към ТСК7, който има интерфейс RS8232C, включихме компютър за визуализация и анализ на резултатите на измерванията. Освен това архивирахме часовите (1152 ч), денонощните (128 денонощни) измервания. Всички текущи и архивни показания обезпечаваше таблото ВКТ-7.
След многогодишни изпитвания ние имаме такава картина: след монтирането на пода, две седмици се забелязва повишаване на температурата 26 – 28 С, а един месец се поддържа 28 – 32 С. След това температурата спада до параметрите на околната среда.
Пчеларят, си поставя задача: кое семейство трябва да стане медовик – отрано трябва да си подготви компонентите на горивото, да си направи график на зареждане на стъклените рамки с гориво, а след това задължително да го спазва. Променяйки съотношението в компонентите (въглерод : азот), ние получаваме топлина, която е налична от 1 до 3 месеца. Конструкцията на стъклената рамка е проста: 4 мм стъкло по размерите на кошера, алуминиев профил за създаването на рамката (15 х 6 мм) и лепило за аквариуми. Стойността е не повече от 120 рубли (около 30 рубли са 1$). Тази статия – е информация за размишление. Изборът е за вас. Екзотермичното подгряване на пчелните семейства има голямо бъдеще. Получените резултати го доказват.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2008/N4
Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by