Дата на обновяване:20.11.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


За восъка от „диви” пчели
Новиков В.Б.

Въпрос към автора: Какво е това „чист восък”? Защо в някои рецепти, в които се използва восък, се изисква восък не от „домашни”, а от „диви” пчели?
Татяна Сергеевна. 25.07.05

Под понятието „чист восък” се подразбира восък, в който отсъства парафин, който се използва при производството на восъчни листове, които се явяват средна стена за пчелната пита.
Парафинът се добавя за това, за да може восъчният лист да има по – висока температура на топене и да бъде по – здрав. Процентът на парафина не трябва да е по – голям от 15%, но на практика се намират производители, които използват и повече. Можем да се опитаме да ги разберем: парафинът е значително по – евтин от восъка, себестойността на продукцията е по – ниска, печалбата съответно по – висока.
Такъв восък за използване в медицината не е пригоден в повечето случаи. Трябва да се отбележи, че и на пчеличките такъв восък не им се нрави също, но на тях не им е позволено да избират.
Тези хора, които говорят за восък, „който не е получен в кошери”, лошо разбират същността на проблема, а проблемът е именно в парафина. Няма „домашни” пчели, всички пчели са „диви”. Восъкът, който се отделя от жлезите им е еднакъв и в гората и в кошерите у дома. Можете да не се съмнявате, вземайте восък от надградения над и под рамките, от срязаните килийки в които задължително отсъства средната стена, използвайте восъчните капачета, които се получават при разпечатването на пчелните пити преди центрофугирането на меда. Това е 100% пчелен восък, точно такъв, какъвто има и в гнездата на пчелите в гората.
Да кажем все пак няколко добри думи и за парафина, който също се използва в медицината. Например заради високата си топлоемкост, той се използва при дълбоки нагрявания (напр. при физиотерапевтични процедури – допълн. към превода).

Пчелите имат на коремчето особени восъчни жлези, разположени под четири двойки восъчни огледалца, и отделящи восък на тяхната повърхност. Излизащият от жлезите восък застива на восъчните огледалца във вид на дребнички и полупрозрачни пластинки. От восъка пчелите изграждат килийки за меда, пергата и за развитието на потомството. С восък те запечатват и килийките с мед.
Най – голямо количество восък отделят пчелите във възраст от 12 до 18 дни. Необходимо условие се явява наличието на пресен мед и прашец. Има значение разбира се и свободното пространство в кошера. За отделянето на 1 кг восък (той се получава от 4 млн. пластинки от восък) пчелите изразходват около 3,5 кг мед.
Восъкът представлява смес от много химически съединения. В него са определени над 300 вещества: сложни етерни масла, свободни маслени киселини, въглехидрати, вода, ароматни, боядисващи, минерални и други вещества. Около 70 – 75% от всички вещества, влизащи в състава на восъка, това са сложни етерни масла. Те практически не встъпват в химически реакции с другите вещества ( с изключение на основи). Именно за това восъкът може да се съхранява много дълго.
Восъкът е неразтворим във вода, глицерин и почти е неразтворим в спирт. Лесно той се разтваря в мазни и етерни масла, терпентин, бензин. Восъкът лесно се смесва с различни мазнини и парафин.
Плътността на восъка се понижава при повишаване на температурата на въздуха. Температурата на топене – 62 – 68 С. Колкото тя е по – висока, по – добро е качеството на восъка. Това е лесно възпламеняващ се продукт, който изгаря без остатък.
Восъкът – това е биологически активен продукт, които има високи бактерицидни свойства, които не се губят даже след техническа преработка.
Восъкът отдавна се употребява в медицината. При ангина Хипократ е препоръчвал да се наслагва върху шията слой восък. Авиценна е използвал восъка като смегчаващо кашлицата и отхрачващо средство, а така също за стимулация при отделянето на мляко от кърмещите жени. Обаче в последствие восъкът практически е бил изместен от химическите терапевтични средства.
В последното десетилетие ситуацията започна да се изменя. Все по – често се проявяват отрицателните странични ефекти на химическата терапия и лекарите и пациентите, които са се разочаровали от нея се обръщат към природните биологически активни продукти, в това число и към восъка. Някои изследвания убедително са доказали, че восъкът от пчелните пити притежава забележителни целебни свойства, особено ако едновременно се употребява и мед. Дъвченето, например, на медни пити лекува от сенна треска. Със същата цел, а така също за лечение на заболявания на устната кухина, с успех се използват восъчни запечатки. Лечението с восък все по – голямо приложение намира при възпалителни заболявания на носа и неговите кухини, на бронхиална астма и парадонтоза (болест, която се харакеризира с възпаление на венците и разклащане на зъбите).
Нито в един продукт не се съдържа толкова каротин, колкото във восъка. Ако в 100 г моркови се съдържат от 2 до 9 мг каротин, то в същото количество восък – 8 – 12 мг.
Благодарение на наличието във восъка на витамин А, необходим за нормалното развитие на клетките и покриващия епител на кожата, а така също връзката със смегчаващи и противовъзпалителни свойства на восъка, него го използват при лечение на заболяванията на кожата, слизестите повърхности, (в частност възпалителните процеси в устната кухина) и за заздравявания на рани.
Восъкът се приема вътрешно при спастически колит. Със смазка от восък лекуват нарушение на периферното кръвообращение, по – често в областта на долните крайници).
Восъкът се използва за лечение на кожна туберкулоза (приготвя се смес за мазане от восък и масло за чай).
Различни смеси за мазане с восък подобряват състоянието на кожата, способстват за по – бързото заздравяване на нейните повредени места, което се обяснява с наличието във восъка на витамин А и някои други биологически активни вещества.
Восъкът, който попада в стомаха, не се усвоява от организма, обаче той изпълнява ролята на смазка, която оказва твърде благотворно влияние на червата. Освен това восъкът се явява добър адсорбент (притежава свойство да свързва и едновременно спомага за отделянето от организма на отровните вещества).
Използването на кремове и маски с восък, мед, сокове и екстракт от витаминни растения, способстват за подобряването на състоянието на кожата, предотвратяват преждевременното развитие на бръчки, позволява да се съхранят не само красотата, но и здравето.
Мен ме питат да обясня какво е това восък от „диви” пчели, който се предлага и даже настоятелно се препоръчва в някои рецепти.
Няма „диви” и „домашни” пчели. Пчелите на изпуснатия от пчеларя рой, който отлети в гората стават „диви”, а роят, хванат например в роеловката и заселен след това в кошер – „домашни”.
Трябва да се предположи, че тези, които говорят за восък от „диви” пчели, имат пред вид чистият восък.
Питата, която се изгражда от пчелите има средна стена, която пчеларят вгражда в пчелната рамка. Както е известно, тази средна стена се нарича вощина или восъчен лист и е произведена в промишлени условия. При произвеждането на восъчния лист към восъка се добавят парафин, който придава на листа допълнителна здравина и повишава температурата на стопяване на восъка, а следователно и на неговото размекване. Количеството на добавения парафин се определя от държавен стандарт, друг е въпросът, че производителите на восъчни листове често значително превишават това количество, понякога значително.
В „дивото” пчелно семейство няма рамки, няма восъчни листове. Цялата пита се състои от восък. За да се получи чист восък на пчелина, трябва да се използва такъв, който пчелите са изградили над и под рамките, от срязните килийики в които няма средна стена, от разпечатките на восъчните капачета на килийките преди центрофугирането на меда. Всичко това е 100% - восък.
За фалшифициране на пчелния восък се използват парафини, стеарини, естествени смоли, натурални восъци с растителен произход и т.н. При определяне на качествата на восъка много означават данните от органолептическия анализ: външен вид на слитъка, миризма, цвят, характер на пречупеното място, трошливостта, вкус и т.н.
Натуралният пчелен восък има цвят от бял до жълт със сиво – кафяв оттенък. Миризмата му е приятна, на мед – прополис или на мед (при жълтия восък). Съдържанието на примеси – на парафин, стеарин, колофон и др. – придава на восъка специфична миризма, свойствена на тези вещества. Слитъкът на натуралния восък има равна или леко огъната повърхност. Ако по нея се удари с острия край на чука, то леко се разцепва. Слитъкът, който съдържа парафин не се разцепва при удар с чук: образува се вдлъбнатина, краищата на които са малко по – светли.
На среза или на счупването на слитък от натурален восък е добре забележима дребна кристална структура. Ако в нея има парафин на счупеното място отчетливо се виждат неговите кристали. Срезът на натуралния восък е матов. При наличието на примеси (парафин, колофон и др.) срезът е блестящ и гладък. Восъкът с примеси е по – трошлив, неговата стружка се рони, а при размачкване се усеща мазност. Парче натурален восък при размачкване с пръсти се размеква и става пластичен.
След органолептично изследване се правят лабораторни анализи. Те позволяват да се уточнят качествата на восъка. Ето твърде проста и информативна проба, която позволява да се определи плътността на восъка. Парченце восък се поставя в спирт (около 40 градуса). Натуралният восък се утаява на дъното, а фалшифицирания – изплува. Използват се също и други по – сложни начини за определяне на това, дали има примеси във восъка.
В заключение за домакините. Домашните заготовки (солени продукти, компоти и т.н.) може да се покрият с восък. Запълнените буркани ги стерилизират, охлаждат, след което ги заливат със стопен восък така, че да се образува слой с дебелина около 2 см. Гърлото на буркана се завива с хартия и се завръзва. Вече застиналия и втвърден восък образува херметичен капак, който защитава продукта в буркана от разваляне.
Някой ще каже, че в днешните времена това не е актуално, обаче при този способ е налице неоспоримо преимущество: между капачката и продукта отсъства въздуха; продуктът с наличието на киселина не се допира до капака.


Източник: Новиков Вениамин Борисович
Сайт „Пчелы, цветы и здоровье”
http://www.bestbees.ru

Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен
 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by