Дата на обновяване:13.11.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел. разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Искам да изглеждам модно (анорексия) и
използването при гладуване на даровете на пчелите

Новиков В.Б.

Да напиша тази статия ме накара сюжет от показването на съвременна мода, видян в една от новостите на телевизионна програма. Гледах не само на дрехите на моделите, да ми простят пуританите, но и на това, което беше под тях. Гледах и ми беше искрено жалко за тези момичета. Впрочем, това е техен избор, съжалявам още повече и десетки други хиляди млади създания, които страстно желаят да станат подобни модели или в крайна сметка, да заприличат на тях.
Модата се мени, и в различни времена са били модни различни типове женска красота. Прекрасни илюстрации на това явление се явяват живописните платна на майсторите от различните епохи. В последните десетилетия модни станаха високите и слаби жени. Те преминават по подиумите, гледат на нас от кориците на гланцовите списания и рекламни плакати, те постоянно могат да бъдат видяни да се намират в непосредствена близост до „силните на деня”.
Всичко това не би изглеждало толкова впечатляващо, ако тази мода не е станала крайно хипертрофирана и даже ако не е намерила такова голямо количество подражатели, по – точно подражателки, тъй като буквално са побъркани на темата отслабване, и като правило са момичета и млади жени. Какви ли хитрости те не използват за да „свалят излишните” според тях килограми. Тук влизат и спортните тренажьори, и специална гимнастика, и хирургични намеси и поглъщане на патентовани „чудо” таблетки и гладуване.
Заради справедливостта, трябва да се отбележи, че да отслабнат имат желание и обикновените жени с реално наднормено тегло. Техните проблеми обаче са реални и земни. Заради по – голямото и тегло е престанал да ги обича мъжът им, други са получили съпътстващи болести (хипертония и атеросклероза, исхемическа болест на сърцето, лоша перисталтика). Те също гледат на гладуването като на последна надежда.
Именно за гладуването аз смятам, че трябва да поговорим.
Съществуват много методики на гладуване, количеството им според мен е равно на броя на хората, които предлагат услуги за отслабване. Тук ще стане дума не за услугите, а за последствията от тях. Последните при агресивни и неумерено използвани методики могат да се окажат крайно негативни.
Без да влизам в подробности, мога да кажа, че на определен етап на подобно гладуване организмът започва да „изяжда сам себе си” и в него стават необратими деструктивни изменения както в системите на смилането на храната, така и в психиката. Дефицитът на
определени хранителни вещества може да доведе (и често довежда) до такова заболяване като анорексията – отсъствието на апетит при наличието на физиологическа необходимост от хранене, което е обусловено от нарушение не дейността на хранителния център. В обикновенните условия това заболяване е рядко и се среща често в детска възраст. (Не трябва да се бърка с обикновеното отказване от храна, когато детето показва капризи от време на време и това не се отразява негативно на неговото развитие).
Съществува също анорексия невротична или нервно-динамична, която възниква при прекомерно възбуждане на кората на главния мозък, особено при отрицателни емоции или под въздействието на чрезвичайни, например свързани с болка раздразнители…Тази анорексия също е преходна и изчезва при отсъствието на дразнителя или при наличието на съответното лечение.
Има обаче и нервно – психическа анорексия. При нея упоритото отказване от приемане на храна, което се съпровожда от отслабване и други симптоми на гладуване, е обусловено от психическо заболяване. Именно от такъв вид анорексия страдат хора, в които желанието да отслабнат прераства в маникален стремеж, който не признава никакви ограничения. Широко рекламираните БАД (биологично активни добавки) за отслабване, в болшинството случаи не се явява нищо друго, а средство, с което се подтиска чувството за глад, и отслабването като извод се явява следствие на банален хронически глад.
В началото екзотично, сега в последното десетилетие, това заболяване стана изведнъж твърде актуално. Впрочем, защо изведнъж? Рекламата, именно рекламата, този „двигател на прогреса” стана двигател за разпространението на анорексията. По данни на световната организация за здравеопазване - във Великобритания сега има около 1 000 000 болни от анорексия, в Германия – около 2 000 000, в Москва – около 100 хиляди. В провинцията в Русия, като се изключат областните центрове, слава Богу ситуацията не е така страшна.
В резултат на далече отишлите последствия от заболяванията в организма стават, както беше споменато необратими изменения. Стомашно – чревния тракт на болния вече не е в състояние да усвоява и да преработва храна. Отслабналият организъм загубва имунитет и не е в състояние да се противопостави на външните неблагоприятни фактори. Намесата на терапевти и психиатри често не може да поправи нищо. Не е тайна, че един на всеки сто от заболелите от нервно – психическа анорексия умира за съжаление.
Мили момичета и жени. Не се явявам поддръжник на принципа „В добрия човек всичко трябва да е по много”, искам обаче да предпазя от крайности, които водят до болести. Всичко трябва да е с мярка – това е принципът на съществуване на здравия и силен организъм. На много от вас ви предстои да станете майки, а това изисква големи жизнени сили. Здравето на вашето бъдеще дете зависи пряко от вашето здраве и не си струва да се рискува с него заради някаква ефимерна радост от причастносттта към „жените със стил”.
За тези които желаят да отслабнат, без да изпадат в крайности, мога да дам съвет. Използвайки за тази цел умереното гладуване, задължително въведете в рациона на своето хранене даровете на пчелите. Отказването от някои продукти на храненето, а още повече гладуването, поражда след себе си отсъствието на някои жизнено необходими вещества: аминокисилини, витамини, микроелементи, ферменти, хормони и т.н. без които е невъзможно съществуването на живия организъм. Първите признаци на този дефицит са умората, отпадналостта, нарушаването на способността за концентрация на внимание, усещане на общ дискомфорт или други слабо изразени неспецифически симптоми.
Използването на цветния прашец, пергата и маточното млечице, които съдържат широк спектър от биологично активни вещества, предотвратява негативни процеси, не пречи на съкращаването на мастните запаси.
Пчелният мед, благодарение на своята енергоемкост, лошо се съчетава с диета за отслабване, обаче при гладуване, употребяването му в неголеми количества не само не е вредно, но и е много желателно. Освен това, по – добре е да се изяде супена лъжица натурален, пчелен мед, отколкото хамбургер например.
В ден е достатъчно да се изяждат по 2,5 – 5 гр. прашец, като се раздели това количество на 2 – 3 приема. Тъй като в чаена лъжица се побират около 2,7 гр. пчелен прашец в гранули, единичната доза съставлява за възрастен човек 1/3 – 1/2 чаена лъжица (хората с голямо тегло могат да удвоят теглото, а децата да намалят два пъти). Обръщам внимание, че преди употребата, че пчелният прашец преди употреба трябва да се постави в неголямо количество вода за 2 – 3 часа. Поелите водата зрънца по – добре се усвояват от организма, освен това се понижава вероятността от алергия. Впрочем, цветният прашец, който е обработен с пчелни ферменти, практически не се явява алерген.
Смесен предварително с мед, прашеца, се усвоява значително по – добре. Приема се три пъти на ден по чаена лъжичка.
Пчелната перга – напълно готов за употреба продукт с високо качество, който се усвоява от човешкия организъм без затруднения. Средната дневна доза на пергата – 1 гр. на килограм тегло на пациента. Тя също може да се приема в смес с меда (1:1). Алергия към пергата като правило няма въобще.
Маточното млечице се приема по 10 – 20 мг три пъти на ден (държи се под езика до пълното му разнасяне.
Медът трябва да се използва с повишено внимание и под наблючението на лекар за болните от диабед и тези , които имат повишено съдържание на глюкоза в кръвта.
Някои хора страдат от алергия на прашец. За това преди приемането на прашец, перга трябва да се провери реакцията на организма на алергия към тях. Това може да се направи в лаборатория, или като се приеме за пръв път препарата. При положителна реакция не трябва да се приемет тези продукти повече.
Маточното млечице и неговите препарати са противопоказни при индувидуална непоносимост (алергия), остри инфекциозни заболявания, тумори, и при заболявания на кората на надбъбречните жлези (болест на Адисон).
С внимание следва да се приеме маточното млечице при артериална хипертензия (повишено налягане), а така също хора, които имат склонност към хиперкоагулация (по лабораторни анализи – показатели на съсирваемостта на кръвта).
Маточното млечице не трябва да се приема вечерно време, тъй като не рядко предизвиква превъзбуда, която довежда до безсъница.
Следва да се има предвид, че малки дози маточно млечице (0,01) понижават нивото на артериалното налягане, в същото време, по – големи (0,02 – 0,03) го увеличават.
И сега няколко думи за затлъстяването. Причините за него като правило са две: систематично преяждане и нарушаване на обменните процеси вследствие на някакво заболяване. При преяждането процесите на образуването на мазнините преобладават над процесите на разпадането им. Това е така нареченото първично напълняване. За него спомагат излишъкът от храна, особено висококалорийната, с голямо количество на сладкото и мазнини от животински произход, малкоподвижен начин на живот. Вторичното затлъстяване възниква вследствие на заболяване на някакъв орган или система. В този случай е необходимо едновременно с използването на диета да се лекува и основното заболяване.

Източник: Новиков Вениамин Борисович
Сайт „Пчелы, цветы и здоровье”
http://www.bestbees.ru

Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by