Дата на обновяване:07.11.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел. разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628, PIC18F2550 и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Технология на промишленото производство на секционен мед в пита
Топорин В. г. Донецк, Украйна


Аз се казвам Топорин Вячислав Алексеевич, жител съм на г. Донецк, Украйна. По образование и профил на основната си трудова дейност – инженер – машиностроител, с пчеларство се занимавам през целия си съзнателен живот.

Ние имаме пчелин от 150 пчелни семейства, които са разположени в три подвижни павилиона собствена конструкция. Освен цяла редица собствени разработки, от нас е отработена и ефективно се използва технология на промишлено производство на секционен мед в пита. Дадената технология позволява да се получи упакован мед в пита в пластмасови секции по 330 гр, напълно готов за доставка в търговската мрежа. За тази технология и оборудването към нея ние получихме два патента през 2006 г.
Изработени са 2 прес-форми към автоматите за обработка на пластмаса с топлина за производство на пластмасови рамки от бял полистирол и производство на капачки от прозрачен полистирол. Изделията се изработват от полистирол произведен зад граница, който е предназначен за опаковане на храни, за получаване на необходимата чистота и прозрачност. Така също имаме типографска форма за изработване на красиво оцветена, картонена кутия, в която се опакова секционната рамчица за реализация в търговската мрежа.

Технологията на производство на секционен мед е следната:
4 секционни рамчици, в които предварително са монтирани парчета от восъчни листове се поставят в магазинната полурамка. Възможно е и поставянето на 8 секционни рамки в стандартна гнездова рамка. Но в този случай съществува вероятност майката да започне да снася яйца в секционните пити, и второ е сложно да се получи равномерност на запълването на всички секции с мед за получаването на едно и също тегло с определена точност. Рамките със секциите се поставят плътно една до друга. В процеса на медосбора пчелите изграждат, заливат и запечатват секциите. В процеса на запълването на рамките в полурамковата надставка, рамките със запечатаните малки пити ги изваждат, а на тяхното място поставят рамки, укомплектовани със секции с парчета от восъчни листове. Процедурата на изземването им се прави един път на 7 – 10 дни, в зависимост от силата на семейството и интензивността на медосбора. По – нататък секциите се изваждат от магазинните или гнездови рамки, проверяват се на тегло и се упаковат с две прозрачни капачета. Практически всички секции се получават с тегло около 330 гр. Разликите в теглото като правило се намират в границите, които са допуснати от стандартите (за Русия +/- 2% и за Украйна +/- 4%). За проверка на теглото използваме електронна везна. След това секциите се опаковат в индувидуална, цветна картонена опаковка за която вече стана дума. На нея се поставя печат с датата на опаковката. Кутийката има голямо шестогранно прозорче за да се вижда запечатаната пита през него.
По такъв начин целият технологичен процес на поставянето на секциите в кошера и до получаването на готовата стока за доставка в търговската мрежа става непосредствено на пчелина и не изисква допълнителни помещения, оборудване и др.
Полученият продукт е уникален по своите вкусови и лечебни качества. За разлика от центрофугирания мед, който в процеса на получаването му контактува с въздуха, метала и др, всички качества на секционния мед надеждно са консервирани в него от пчелите. Плюс към това, секционният мед винаги е абселютно зрял. И с такова качество той попада при клиентите. И купувачът разбира, че той е първият след пчелите, който се докосва до меда. Упаковката има достоен пазарен вид, достатъчно защитава секцията от механични повреждания, попадане на прах, влага и др. Пазарният вид на продукта се запазва много дълго. Известно е, че медът в пита по – дълго време не кристализира от центрофугирания. Но даже и в случй на кристализация, пазарният вид на медът в пита не се губи. Безспорно и цената на 1 кг мед в пита е значително повече от колкото на 1 кг центрофугиран.
Така също, нещо, което не е маловажно, производителят на качествен мед в пита веднага е вън от конкуренцията на продавачите на центрофугиран мед. За медът в пита с отчитане на това, че е по – труден за фалшифициране, никога няма да има негов излишък на пазара и достатъчно търсене ще има веднага.
Ние за първата година произведохме и реализирахме повече от 6000 бройки секций по 330 гр. Възможностите на нашия пчелин, безусловно са ограничени и не са в състояние да удовлетворят цялото търсене на качествен упакован мед в пита.
Готови сме да доставим на пчеларите всичко необходимо за организиране на собствен бизнес по принципа «от кошера до рафта на магазина». Това дава възможност да се произвежда продукт, който няма конкуренция, да се увеличи доходността на пчелина, да се избегне необходимостта да се продава центрофугиран мед на препродавачи по занижена цена. Така също трябва да се отчете, че при използванена полурамкови надставки за получаване на секционен мед, долният корпус се запълва с мед. При това полученото количество на получавания центрофугиран мед ще бъде достатъчно за удовлетворяване на съществуващите потребности от него.
Описаната технология е достъпна и изпробвана на практика. Освен консултантска помощ, ние предлагаме пълни комплекти за производство на секционен мед. В комплекта на доставката влиза:
1. Секционна рамчица от бял полистерол, който се прилага в хранителната промишленост – 1 бр.;
2. Прозрачна капачка от полистерол, който се прилага в хранителната промишленост – 2 бр. ;
3. Картонена красиво оцветена кутия за индувидуална опаковка на секция – 1 бр.
Картонената кутийка има професионален дизайн, качествена полиграфия и съдържа всички изисквани от Държавния стандарт данни за стоката и производителя, а така също и кратка информация за полезните свойства на продукта. Нашата търговска марка е регистрирана. Ние даваме възможност на пчеларите да си опаковат стоката в нашата кутийка с нашата търговска марка. Мястото за поставяне на данните на производителя и неговите реквизити е оставено празно за нанасяне от всеки пчелар на своите данни.

Източник: Сайт «Пчеловодство в Украине»
http://beekeeping.com.ua/user/sot.html
Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by