Дата на обновяване:02.10.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Този възхитителен мед
Н.И. Симоненко


Откажете се от купуването на цигари, бира, бонбони. Купете си натурален мед. Направете подарък на своите деца, роднини и близки.

Цъфтят треви. Неуморимо бръмчат пчели. От ранно утро до късна нощ се трудят те на цветовете. Около 60 милиона години съществуват тези удивителни насекоми, които са се научили да произвеждат такива уникални продукти, като мед, перга, маточно млечици и др.
Медът и сега може с увереност да се нарече еликсир на младостта, дълголетието и здравето. Няма да пропагандирам самолечението, искам само да подскажа как по – добре да се прилага това природно средство, което е издържало хилядагодишен изпит на безвредност. С лечебна цел медът го използват всички народи.
С пчелите, които подобно на боговете, даряват на хората чудна храна, са свързани немалко любопитни поверия. Например, древните египтяни са полагали, че пчелите – това са сълзи на бога Слънце Ра, проляти на земята. В древна Гърция са вярвали, че не е имало нищо по – трудолюбиво от тези насекоми. Във много учения пчелите са се смятали за въплащение на душата.
За чудодейните свойства на меда може да се намерят не малко изречения на страниците на старинните китайски манускрипти. В един от тях е написано: „Продължителното използване на меда закалява волята, облегчава тялото, съхранява младостта, удължава живота”. Древните индуси са предполагали, че медът доставя удоволствие на човека, укрепва неговото здраве и съхранява младостта. Древните гърци са смятали меда за най – ценен дар на природата, напитка за младост. Като жертва на бога те дават плодове, намазани с мед, и вярвали, че по този начин даряват на боговете безсмъртие. Както Питагор е утвърждавал, той е доживял до дълбока старост заради това, че постоянно е употребявал мед. Мюсюлманите в древността са смятали медът за дар от Алаха и го предписвали при всички болести. „Ако искаш да си запазиш младостта, то обезателно яж мед”, - е съветвал Авиценна. Особенно той е препоръчвал редовната консумация на мед от хора по – възрастни от 45 години. В Русия медът също така е бил важно средство, не случайно той е възпят в песните за юнаците, преданията, приказките.
От стари времена е известно консервиращото свойство на меда. В древен Египет и древна Гърция него са го използвали за балсамиране на телата на умрелите. Древните гърци и римляни са го използвали за консервиране на месото, което продължително време е оставало свежо и не е променяло своя вид и вкус.
Съвременните изследвания убедително свидетелстват за това , че меда особенно в съчетание с различни отвари от треви – е действенно лечебно средство за хора от най – различна възраст. Няма да лукавим, апифитотерапията не дава мигновен ефект, както например пиенето на различни химически средства (лекарства). Обаче такова лечение е приятно, твърде полезно и абселютно безвредно, тоест не дава никакви странични явления. Медът притежава мощно бактерицидно действие, подобрява обменът на веществата, ускорява регенерацията на тъканите, оказва противовъзпалителен, разнасящ (резорбиращ), антиалергичен и тонизиращ ефекти, нормализира дейността на на стомашно – чревния тракт, стимулира работата на вътрешните органи, активизира образуването на еритроцити, подобрява храненето на кожата, нормализира съня, стимулира защитните сили на организма и т.н.
Много полезен е медът за децата. В Древен Египет специално са го давали на учениците за да могат те по – добре да се развиват физически и умствено. Днес децата с дистрофия, малокръвие, заболявания свързани с белите дробове и нарушения на нервната система швейцарските лекари успешно лекуват с мляко и мед. В Испания медът го добавят към изкуственото женско мляко за съхранение на здравето на кърмачетата, особено на недоносените, а така също на страдащите от анемия и жълтеница. Под влиянието на меда децата увеличават теглото си, в тях се увеличава хемоглобина, подобрява се усвояемостта на храната.
Свойствата на натуралния мед зависят от това от какви растения е събран. Както е известно, в нектара се съдържат от 40 до 80% влага. Почти 3/4 пчелите я отделят, като многократно пренасят нектара от килийка в килийка и постоянно вентилират и при това махат с крилцата си. Зрелият мед крилатите труженици запечатват с восъчни капачета, за да не попива влага и да не се разваля. Такава консервация гарантира продължително съхраняване на продукта.
А сега внимание! За да събере 1 кг мед, пчелата трябва да посети 10 млн цветя, да донесе 120 – 150 хиляди товара нектар, като лети при това от 360 до 450 хил. км., т.е 9 – 11 пъти да обиколи Земното кълбо. Завидно трудолюбие!
Съставът на меда е достатъчно сложен, в него се съдържат повече от 70 вещества, които благотворно влияят на организма: 40% фруктоза, 35% глюкоза, неголямо количество захароза, малтоза (малцова захар), до 2% минерални соли и до 20% вода. В меда са намерени такива необходими на човека ферменти, като инвертаза, диастаза, каталаза, оксидаза и т.н., витаминните групи В, витамините Е,К,С, каротин. Особено медът е ценен като източник на микроелементи. Например, цинк, манган и мед, присъстващи в него, регулират обмена на веществата. Нито едно дете не може нормално да се развива нормално, като не ги получава от някъде. Японското правителство даже прилага програма, по която всеки ученик трябва ежедневно безплатно да получава две супени лъжици мед. Ето един пример за грижа за следващото поколение.
Искам да забележа, медът – е един от немногото още останали натурални продукти. По данни на изследователите, той се усвоява 99,9%. Позволявам си да твърдя, че ежедневното употребяване на една – две супени лъжичци мед ще предпази от простуда, настинка, ангина и прочие „прелести” на русийската дъждлива и кишава есен, ще помогне да се възстановят силите след тежка и изморителна работа. За съжаление фактите нас не ни радват. Средно за година всеки жител на Франция употребява 700 мед, жителят на Германия – 900, на САЩ – 1200 г. А всеки руснак само 200 г. Даже се страхувам, че през последните години този показател се е понижил. Между другото медът е съставна част от силата на мъжа, красотата на жената, здравето на детето. Никакви, даже и най – скъпите бонбони не могат да се сравнят по ценност и качества с него.
Няколко думи за това как правилно да се избира меда. Той трябва да бъде без остра миризма, без слягане и разслояване. След центрофугирането гъстата еднообразна сиропообразна маса с времето задължително ще кристализира, с изключение на медовете от кестен и от акация. И още едно важно свойство: 1л мед – това е примерно 1420 – 1480 г.

Източник: сп. „Пчеловодство” 2006/5
Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен
 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by