Дата на обновяване:20.06.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Големите пчелини на Канада
Поросятников Н.


На мен ми се случи през декември 2008 година да бъда в Канада, да се запозная с крупните пчелини и да присъствам на голямо събрание на канадските и на американските пчелари в г. Ниагара – Фолс на границата на Канада и САЩ.
Сега искам да споделя своите изводи и наблюдения – поглед на пчеларя практикуващ в Белорусия на пчеларството на Канада.
Безусловно, веднага впечатляват размерите на канадските пчелини от хиляди пчелни семейства, ние просто нямаме толкова големи пчелини.
И още искам да отбележа, че коммерческия пчелин започва с европалетите, повдигача тип вилица и работното помещение.

За разпечатването и центрофугирането на меда се използват специални линии, в състава на които влиза машина за разпечатване, транспортер за разпечатаните рамки и центрофуга или центрофуги. Центрофугите са проектирани за 38 – 50 и повече пити. На крупните линии има още устройство за транспортиране и разделяне на сместа мед и восъчни разпечатки, която се получава при разпечатването на питите. Всичко е изработено от неръждавееща ламарина.
Изцентрофуженият мед с помпа се подава в голям обем за да престои известно време, след което го изливат във варели и така го съхраняват. При необходимост варелите лесно се товарят в камион със споменатия повдигач със специално приспособление за хващане на варели. Вътре в помещението 300 килограмовият варел лесно се премества от един човек със специална количка, която може да захваща варелите.
И много ме удиви неголемият повдигач с електродвигател, който стои до машината за разпечатване на пити. Специален датчик се закрепва на удобна за работника височина и веднага след като се освободи от пити една надставка, повдигачът автоматично повдига останалите надставки, за да не се налага на работника да се навежда за питите. И така докато не бъдат изразходвани всички поставени една върху друга магазинни надставки.
Линиите на крупните пчелини позволяват да се центрофугират до 5 – 6 тона мед за смяна от 8 часа.
Има температурна стая в работното помещение. Често, особено в края на лятото, питите с мед само се докарват до работното помещение, а за центрофугиране просто няма време. Това може да стане след месец или два в по – спокойна обстановка. 2 – 3 дни преди центрофугирането, питите с мед ги поставят в температурната стая, в която създават температура 35 – 40 С, нещо, което много способства за бързото и качествено центрофугиране.
Особеност на канадското пчеларство се явява голямото търсене на пчелите с цел опрашване. За всяко докарано с цел опрашване пчелно семейство, фермерът заплаща 50 – 100 и повече долара. За пчеларя това е възможност да получи „бързи” пари. При това положение, не трябва както с меда да чакаш, отначало пчелите да го съберат като нектар, а след това да го реализираш. Много пчелари возят пчелите си на 1000 и повече километра за опрашване по договор. Наемат за целта големи товарни коли на всяка от които може да се поставят повече от 300 кошера. За превозвания на големи разстояния, кошерите се поставят на европалети по 6 броя (използват се кошери само от системата Лангстрот – Рут). Обикновено кошерите са по 4 броя, така е по – лесно да се обслужват.
Към товарната кола закачват специално ремарке с форклифт, който осигурява натоварването и разтоварването на кошерите. Работата с цел опрашване често износва пчелите, и семействата отслабват. Работата е там, че канадските фермери смятат, че за качествено опрашване е необходимо да имат 5 пчелни семейства на 1 ха цъфтящи растения. Ако се използват 1-2 пчелни семейства, то пчелите могат да се отвлекат на конкуриращата растителност, която цъфти през това време в дадената местност (глухарче, комунига и др.).
Голямо количество пчелни семейства, поставени на едно място практически ще осигурят опрашването, но далече не винаги ще се осигурят с прашец. Затова имаше случаи в които пчелите даже гладуваха (например извозените да опрашват черната боровинка) – особено са чести белтъчните гладувания, когато майката прекратява снасянето на яйца. И пчеларите поставят в кошерите специален протеин за отстраняване на белтъчния глад. Затова извозването на пчелите за опрашване и едновременно за големи добиви на мед не винаги се съвместяват – често се налага да се избира. А да се избира има от какво. Целият медосбор от пчелите тук рядко превишава 100 кг. Цената на меда на едро достига 4 долара за 1 кг и повече, но 5 години по – рано тя беше само 1,60$ за 1 кг.
Развитието на крупните пчелини се благоприятства и от практически пълното отсъствие на случаи на кражби. Аз с удивление гледах крупните складове на мед във варели и всевъзможен инвентар под навеси без всякакви огради и кучета направо в гората. Само охраната на такива помещения и пчелини би струвала много скъпо – в Канада от това просто няма нужда.
Пчелите в Канада са много разнообразни по окраска и по поведение. Собствено това е смес от породи. Така исторически са се подредили нещата, че само 20 – 30 години по – рано в Канада не е било развито производството на майки. Повече от това – главно и да зазимяват пчелите, пчеларите не са имали навици.
Майките и пакетите с пчели по достъпна цена винаги е било възможно да се получат от развъдниците за пчели на юг в САЩ. Пакетите успяват да се развият и да дадат добър медосбор, а през есента просто ги унищожавали и им вземали целия мед. Но в 1990 г в САЩ от Флорида проникна акаропидозата, а в 1995 вароатозата. Трябва да се отбележи, че все още има места на север в Канада в които няма вароатоза). Освен това недалече от развъдниците за майки в САЩ се появиха знаменитите бразилски пчели –убийци, а след това новият опасен вредител - малкият кошерен бръмбар.
Канада, след като отчита всичко това, забранява внасянето на пчели, и започва успешни проби за местно отглеждане на майки и зимуване на пчелни семейства. Обаче от тези времена в Канада остава невероятна смес на различни породи пчели с преобладаването на италианката.
В Канада се провеждат изследвания и се правят опити да се селекционират пчели, които са устойчиви към вароатозата. В днешно време от всички изследвани породи най – голяма устойчивост са показали руските пчели, които са докарани от Приморския край. Но и те не са способни да оживеят в продължение на няколко години без химически методи на лечение от кърлежа.
Зимуването на пчелите остава проблемен въпрос за местните пчели. Мен много ме удиви това, че местните пчелари, след запознаването обикновено питат, какъв процент от семействата при мен загиват през зимата? За мен зимуването отдавна е престанало да бъде проблем. Но след като вникнах в типа медосбор с Канада, разбрах, че има причини за проблемното зимуване. Тук добрата стокова паша е в края на август – началото на септември. А измръзванията и застудяването в края на септември са обикновена работа, зимата настъпва примерно както и у нас в Белорусия. Много малко време им остава за лечение от кърлежа и подхранване за зимата. Особено, като се отчитат размерите на пчелините.
Пчеларите обикновено не подхранват пчелите с индувидуални поилки, а докарват и поставят на пчелина 200 литрови варели със сироп. Може да си представите, какво става след това на пчелина. Ако има някакви слаби семейства на пчелина, те просто биват разграбвани. Е, разбира се, в кошерите не се донася сироп по равно от докараните общи хранилки.
Канадските пчелари са се приспособили да си подготвят пчелите за зимуване на много стеснени гнезда – един корпус на Лангстрот – Рут. Именно такива гнезда не дават възможност на пчелите да натрупат много сироп за зимуване, т.е. самият размер на гнездата ограничава стремежът на силните семейства да натрупат колкото може повече храна за зимата. За нашите пчелари, такава подготовка за зимата ще се окаже примитивна. Но това е вариант за пчеларите да се грижат за много големи пчелини в условията на много кратък период за подготовката за зимуването и.
Канада е страна на емигрантите. Аз бях поразен, след като видях много пчелари – емигранти от Полша, Украйна и Русия с които можех да общувам и без знанието на английски език. Някои от тях са постигнали в тази страна големи успехи. Така, аз се запознах с украинец по произход, той се грижи за пчелин от 1600 кошера. Запознах се и с пчелар от полски произход Тадеуш Пала, говорещите руски пчелари го знаят по филма „Пчеларството в Канада” От времето на създаването на този филм изминаха 4 години и Пала вече не се грижи за 6 000 пчелни семейства, както във филма, а за 10 000.
Канадските пчелари според мен са оптимисти за бъдещето си. Цената на меда се повишава вече четвърта година под ред. Нараства и търсенето на пчелни семейства с цел опрашване.

Източник: http://www.nikolai.grodno.by/

Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, г. Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by