Дата на обновяване:07.03.2009

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


Пчелен кошер в лекарския кабинет
Лилия Лозанова


„Кошерът в лекарския ми кабинет не е екстравагантна приумица, а метод за лечение”

Д-р Евгени Петков е роден 1963 г. в Павликени. Завършил е медицина в Плевен и от 22 г. работи в системата на здравеопазването. Той е един от крупните пчелари в общината. Захваща се с това хоби преди 21 г. Има два пчелина в Патреш с общо 30 кошера.
Д-р Петков е единственият представител от региона на Националната научна асоциация по пчеларство. Прави специални изследвания за влиянието на пчелните продукти и лечението на различни заболявания. Участвал е в различни научни форуми в чужбина.
Лекцията, изнесена от него по време на националния форум по пчеларство в Несебър наскоро, предизвика небивал интерес сред пчеларската гилдия.

- Д-р Петков, вашият лекарски кабинет в Павликени е може би единственият, в който има пчелен кошер. Каква е неговата роля?
- Това, което виждате, е надставка, а отдолу е кошерът. Пчелите свободно влизат и излизат зад стъклената преграда. Надставката е моя разработка. Прототипа го видях по време на пчеларски конгрес в Любляна преди 3 г. Иначе кошерът е стандартен.
Пчелите влитат и излизат през два отвора, свързвани с обикновени тръби за климатик.
- Каква е ролята на пчелен кошер в лекарски кабинет?
- Моето изобретение е програмирано за лечение на пациентите с кошерен въздух. Този въздух съдържа нектар, полезни вещества от прополис, пчелен восък. Той помага на деца с остри астматични състояния.
Кошерът, поставен в помещение, създава изключително здравословна среда. Пчелите създават биомагнитно поле, което повишава имунитета, тонизира човешкия организъм. Съоръжението действа позитивно и на моите 1300 пациенти, които идват на прегледи.
- Какво е обяснението за лечебното действие на кошерния въздух. В чужбина използва ли се в медицината или в бита?
- Руснаците са много по-напред от нас в тези изследвания, даже свързват домовете си с кошерите. Аз използвам за тази цел тръби за климатик. Пациент с остро астматично състояние след 20-ина сеанса с този въздух чувства сериозно подобрение. Доказано е, че този метод помага особено на деца с подобни оплаквания. По време на активния летеж на семействата въздухът в кошера представлява прополисов аерозол. Вдишването му е подобно на инхалации с прополис. Ето защо въздухът е лечебен.
- Имате ли успешни опити да лекувате пациенти.
- Предстои да започна използването на този кошерен въздух за лечение. За мен е по-важно друго - да правя реклама на пчелните продукти и на значението им за здравето. Разбира се, не мога да накарам всичките си пациенти да ядат мед. Профилактичната доза за здрави хора е 1 гр. мед на 1 кг телесно тегло дневно, а лечебната - 2 гр. на килограм. Ако тежите 60 кг - 60 грама, или респективно 120 грама мед, разделен на 3 приема. Обикновено профилактиката продължава 1 месец. След това следва 3 месеца почивка.
Най-добре е медът да е разтворен във вода, която трябва да е топла или студена в зависимост от състоянието на храносмилателната система на индивида. Ако човек има слабо производство на стомашна киселина, медът се разтваря в студена вода и се взема преди хранене. Така се провокира производството на стомашен сок. При обратния случай, когато пациентът има киселини, колити и гастрозаболявания, медът се разтваря в топла вода. Разтворът се приема час и половина преди хранене.
- Какво е приложението на пчелните продукти при простудни и вирусни заболявания?
- Всеизвестен е фактът, че медът помага при този тип заболявания, но се препоръчват светли медове - слънчогледов, липов. Различните видове имат приложение при отделните заболявания. Например при ангини и синузити се използва озахарен мед, който може да се постави в ноздрите. Това се прави 2-3 пъти на ден. Хора със сърдечни проблеми, прекарали инфаркти и други, трябва да хапват светли медове с летливи съставки - лавандулови, липови. Дозата е същата - 2 грама на килограм телесно тегло дневно на три приема.
При кардиологично болните трябва да се прилага комбинирана апитерапия – да им се предлагат и пчелни продукти като прополис, пчелно млечице. Би трябвало пчелният прашец да се смели и да се добави към меда. Лечебната доза на прашеца е 40 грама/ден, а профилактичната - по 20 грама. Този пчелен продукт действа добре при хора с анемия, с неврологични оплаквания и др.
- Пчелните продукти алергизират ли малките деца и в каква доза да се дават като имуностимулатор?
- Пчелни продукти не са препоръчителни за деца до 3 г. заради алергизиращия ефект. Прополисът е основният алергизиращ компонент, който в минимални количества се съдържа и в меда.
От 0,5 до 1 грам на килограм телесно тегло е лечебната доза мед за деца.
Сега е времето, подходящо за комплексна апитерапия. Тя включва профилактични дози от мед, прополис, пчелен прашец, спиртен прополисов извлек. Спиртният извлек от прополис се продава, но може да се направи и в домашни условия. 30 гр. прополис се поставя в хладилник и след замръзване се натрошава. Те се поставят в 100 мл спирт и се разклаща в продължение на няколко дни. Утайката се изхвърля. При лечение разтворът се употребява по следния начин - за възрастни 30 капки се изсипват в чай, а за деца – по 15 капки 3 пъти дневно.
- Няма ли да влезете в полемика с колегите си, защото препоръчвате на диабетиците да ядат мед?
- Смятам, че медът е подходящ за консумация от тези болни, но ако съдържа повече фруктоза и витамини. Има няколко вида пчелен мед, при които съдържанието на фруктозата е повече от глюкозата: плодов, акациев и слънчогледов мед. И при трите вида мед гликемичният индекс е под 30. Затова е необходимо да се преодолее страхът от употреба на пчелен мед от диабетици, разбира се, в разумни, профилактични дози и с включване в калорийния ежедневен прием.
- Разкажете за експеримента си - как помагат медът и производните му на хора със затлъстяване?
- Направих експеримента с хора с метаболитен синдром, високо кръвно, затлъстяване, диабет и др. Целта ми беше да докажа, че пчелният прашец намаля липидите и мазнините в кръвта и така помага на човек да отслабне.
Изследването направих на два етапа. Едната година давах на пациентите пчелен прашец, а при другия опит предписах пчелна перга. Пергата е продукт, който се произвежда от пчелите, има ниска киселинност и може да се съхранява продължително време. Тя съдържа вещества с висока биологична стойност.
Извадих от моя пчелин 6 кг перга и го дадох на 9 пациенти да го консумират по специална лечебна схема. Една от групите пациенти хапваха прашец в чаша чай в 10 часа всеки ден. Естествено спазваха и препоръчаната от мен диета. Другите приемаха по 10 грама перга дневно. Оказа се, пациентите, които ползват тези пчелни продукти, намалиха теглото си с 5% за 1 месец. Освен това и холестеролът им влезе в оптималните граници. Кръвната захар при диабетиците също започна да спада и да се доближава до нормалните стойности.
- Къде изнесохте данни от това ваше уникално изследване?
- Миналата година докладвах тези данни на конгрес по ендокринология във Варна. Ендокринолозите не бяха много съгласни, защото смятат, че мед не трябва да се препоръчва на диабетици. След това бях на семинар в Истанбул, където им представих как се използва пергата при затлъстяването. Изнасял съм доклад по темата и в Атина.
- Как използвате пчелния мед за масажи и при кои болежки помага?
- Ефикасен е при сърдечносъдовите болести, следва артрозната болест, чернодробни и бъбречни страдания, при нарушения на нервната система с широк периметър - проблеми със съня /безсъние/, главоболие, синдрома на хроничната умора, депресивни състояния, при еректилна дисфункция на психическа основа. Желателно е да се прилага масаж с пчелен мед и при възстановяване след тежки операции.
Най-ефективен е масажът в областта на гърба, коленните, глезенните, лакътните и гривенните стави.
- Може ли да се прави в домашни условия?
- В семейна среда масажът на гърба с пчелен мед се прилага най-лесно. Важно е да не се забравя, че след приключване обработеният участък /гръб, коленна става/ се избърсва само с влажна кърпа, не се използва сапун или шампоан в продължение на 24 часа. Относно честотата на процедурите - при здрави хора като профилактика е достатъчно меден масаж да се прави веднъж на един месец. При търсене на лечебния ефект е достатъчно една процедура на седмица.
- При кои болести този масаж е противопоказен?
- На първо място това е установената алергия към пчелен мед. Освен това при всички инфекциозни болести, при кожни заболявания като екземи и пресни обриви, при тумори - директно върху тях, поради опасност от метастазиране. Забранява се и при кървене от дуоденални язви и непосредствено след прекаран мозъчен кръвоизлив, при очното страдание глаукома и др. Освен при определени заболявания не се препоръчва меден масаж и в определени топографски анатомични области като лице, корем и гърди.

Източник:
В-к БОРБА, бр. 186 (4023),год. XVIII,
ЧЕТВЪРТЪК, Септември 25, 2008 г., В. Търново

http://www.borbabg.com/5.htm


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by