Дата на обновяване:18.10.2008

   ПЧЕЛАР / ЕЛЕКТРОНЧИК-пробвай-сам.bg

     Страница за пчеларство, пчеларски и ел.  разработки, представени като статии

Комютърът на пчелина | Нестандартни кошери | Пчеларски сайтове | Пчеларски инвентар | Размисли и идеи за пчеларството Физиотерапия, Апитерапия, Фитотерапия | Книги, Списания, РС, Интернет |  Пчеларски технологии |  Видове мед  | Пчеларски хумор

Сезонни и месечни задължения на пчеларя | Пчеларски статии на руски език | Малки Oбяви свързани с пчеларството

Информация, която е полезна за начинаещия пчелар | Използване на автомобила ... не само за предвижване - видеоклипове

 

 

 
Информация  от  ОБЛАСТЕН  ПЧЕЛАРСКИ  СЪЮЗ  - ПЛЕВЕН

 

 

Полезна и забавна информация за начинаещи с ел., радио и електронен характер, част от която с приложение и в пчеларството

- Електронни схеми, радиосхеми и устройства удобни за повторение от начинаещи;

- Снимки на фигурки изработени от електрически, разноцветни кабели. Други ел. снимки;

- Детски любителски набори - радиоконструктори за сглобяване на радиоприемници наричани играчки;

- Детекторни радиоприемници, техни модели;

- Сувенирни радиоприемници - играчки, някои от тях предназначени за ученици;

- Модулни набори - радиоконструктори от типа "Електронни кубчета" или "Мозайка" с които се работи без поялник и се захранват с батерии;

Информация за електрически и електронни компоненти и устройства, някои от които приложими и в пчеларството

- Токозахранващи устройства. Стабилизатори, преобразуватели, удвоители на напрежение;

- Импулсни стабилизатори на напрежение. Инвертори на напрежение;

- Устройства за дозареждане и компенсиране на саморазряда на акумулаторни батерии;

- Релета за време. Процедурни часовници. Схеми с ИСх 555;

- Цветомузикални устройства. Светлинни ефекти;

- Схеми за регулиране и поддържане на температура;

- Измерване на топлинния режим на радиоелектронна апаратура. Електронни термометри;

- Мрежови трансформатори. Опростени методики за изчисляването им. Електрожен;

- Зарядни устройства за Ni-Cd акумулатори;

- Устройства за имитиране гласовете на животни и птици. Мелодични звънци;

- Уреди, пробници, индикатори, генератори, тестери, измервателни приставки за любителската лаборатория;

- Металотърсачи, включително такива за откриване на метални предмети и кабели;

- Схеми на устройства, приложими за и около автомобила;

- Схеми на устройства с приложение на оптрони;

- Измерване на относителна влажност. Прецизен влагорегулатор. Поддържане на влажността на въздуха;

- Регулатори и сигнализатори за ниво на течност;

- Регулатори на мощност и на обороти;

- Опростено изчисляване на повърхността на радиатори за полупроводникови елементи;

- Схеми за управление на стъпков двигател, включително четирифазен. Енкодер/Валкодер, някои от които реализирани със стъпков двигател;

- Мощни, широколентови, операционни усилватели. Логаритмичен и антилогаритмичен усилвател;

- Електронни реле - регулатори. Реле - регулатор за лек автомобил. Стенд за проверка на реле - регулатори;

- Променливотоков регулатор. Стабилизатор за променлив ток. Ферорезонансен стабилизатор;

- Електронни схеми и устройства приложими в медицината;

- Няколко светодиодни индикатора. Икономичен светодиод. Светодиодна стрелка;

Практически приложими ел. устройства с учебна цел, реализирани с PIC16F84A, PIC16F88, PIC16F628 ... Arduino и др.

Подобряване със свои ръце възпроизвеждането на звука в дома, офиса, автомобила - subwoofer и други варианти

Радиоелектронни сайтове | Електронни библиотеки

 

 Разработки     Главна (съдържание на статиите)                         
Собствено Търсене

 

 


КРЕМ МЕД
Андржей Ниедвидцки

Медът е най известния и най – важния от пчеларските продукти. Той се характеризира с определени физически, химически, вкусови и лечебни свойства. Именно пречислените свойства стават честа причина за определени трудности при неговото използване. Например, в случай, че се използва пресен течен мед с питка хляб или със сандвич, такъв мед често тече от парчетата хляб и цапа ръцете, дрехите или масата. Медът, който е твърд и е кристализирал, въобще не се удава да се намаже на питка хляб, което често и предизвиква нежелание за използването за храна на този ценен продукт. Всички тези неудобства отпадат при използването на крем - меда, който е абселютна новост на полския пазар на пчелни продукти.

Техниката на приготвяне на крем – меда е основана на механичното разбъркване на изцентрофужения от питите мед до момента на кристализирането му. Разбъркването предотвратява създаването на големи кристали. Благодарение на това медът не кристализира до твърдото състояние.
Трябва да се подчертае, че при това нищо не се добавя към меда и нищо не се извлича от него. В Полша, това е новаторска технология, която полските пчелари са научили от колегите си от Западна Европа.

По консистенция крем – меда напомня маргарин или гъста майонеза. За това винаги е лесно да се извади от която и да е кутия, буркан и др. и може да се намаже на която и да е повърхност. Важно е това, че своята консистенция този мед я задържа много дълго. Wilde в 1992 година е описал някои преимущества на крем – меда.
1. Може да бъде препоръчан в течение на цяла година като продукт с най - високо качество.
2. Веднъж приготвен, не изисква от потребителя подгряване или други въздействия, които снижават неговото качество.
3. Винаги се съхранява в консистенция, която е удобна за намазване.
4. След приготвянето на крем – меда той съдържа всички ароматни вещества и по качество не отстъпва на меда, току що изцентрофугиран от питите. Особено това е характерно за меда от глухарче и за тези от овощните градини.
5. Често недооценявания мед от рапица, след превръщането му в крем – мед получава привлекателен вид и аромат.
6. Особенно се харесва на домакините, тъй като благодарение на своята консистенция не се лепи за ръцете, не оставя петна на покривките или на дрехите.
7. Този мед не се разделя на слоеве. Следователно няма опасност от шупване или ферментиране.
8. Крем медът може да бъде намазан като по – дебел слой на питка или филия хляб, което лесно ще увеличи потреблението му от деца. Той е забележителна замяна на популярните шоколадови кремове.

Медът, който действително е добре приготвен, не съдържа кристали, които да се усещат на вкус, на вид е пухкав и има седефен отблясък. В такова състояние много добре задържа миризма. На неговата лепкавост голямо влияние оказва температурата. А оптималната температура за неговото съхраняване е 20 – 22 С.
Консистенцията на крема се съхранява около година, а след това започва да се втвърдява. Особено трябва да се отбележи, че приготвянето на крем – мед е много полезна за здравето на потеребителите технология. Но засега не толкова много пчелари я използват. Тя не изменя лечебните и другите свойства на меда, само не много модифицира свойствата на физическите кристалчета на захарта в меда.

Крем – меда и информацията за него може да се търси от пчелари, които се интересуват от всичко ново в производството на мед. Действително си струва да се пробва.

Статията е публикувана в полското списание PASIEKA N3/2003 г.
Преведена на руски за сайта http://nikolai.grodno.by/prodarza2.htm
От Николай Поросятников, Беларус
Превод от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен


Kрем – мед

Крем – медът се явява популярна алтернатива на течния мед. Изследванията на потребителския пазар в Канада показват, че 46% от запитаните, са сметнали за неудобство възможността, че могат да се изцапат при консумацията на мед. (Coopers Lybrand, 1990). Очевидното решение на този проблем – това е производството на крем – мед. Той е популярен, при това за неговото производство не трябва да се привличат много пчелари на работа и затова производителите ще понесат по – малки загуби.
Създаването на Крем – меда – това е лесно контролируем, естествен процес на кристализация. Това може да се постигне по различни начини. Първият метод е разработен в Канада в 1928 г. от И. Дж. Дайс, професор по пчеларство в Селско - стопанския колеж в Онтарио (Сега Университет на Гвелф) и се нарича процес на Дайс. Професорът е открил, че оптималната температура за кристализация на меда е 14 градуса по Целзий и, че добавянето на 5% стартер (окончателно наситнени кристали от мед) ще направят течният мед гранулиран. На практика търговските компании използват около 10% стартер.
Смесете стартера (наситнените кристали) с течен мед, изстудете и разбъркайте всичко това няколко пъти в течение на седмица. След седмица или две медът ще се превърне в гъста приличаща на коприна маса. Другият начин – това е да се разбие медът (да се направи пухкав). Този метод се използва от някои «разбърквачи» на мед в Квебек. Течният мед се помества в неголям обем с неголямо количество крем – мед от предната партида. Като се използва бъркалка, течният мед трябва да се разбива без прекъсване в течение на няколко часа при температура 12 – 14 градуса по Целзий (54 – 57 по Фаренхайт).
Този метод е по – бърз от метода на Дайс и само за някакви си няколко часа се появява вкусен мек, бял мед, който лесно се намазва. Ален Майен, пчелар, който се занимава с покупко – продажби на мед в Квебек е забелязъл, че продажбите на подобния на сметана мед растат всяка година. Изследванията са показали, че жителите на Монреал предпочитат да намазват меда на закуска, за разлика от жителите на Торонто, които основно използват меда като ингредиент към нещо друго, а във Ванкувър предпочитат да си слагат мед в чая (Coopers Lybrand, 1990).
Изискванията към крем – меда са достатъчно високи, затова жителите на Квебек предпочитат да използват за този мед стъклени съдове, за да се вижда качеството на продукта. По такъв начин за пазара в Квебек много рядко се продава мед в пластмасови опаковки. В останалата част на Канада, всичко е точно обратното. Някои пчелари в Квебек, например като Ален са развили кооперативна система за производство на мед. Те използват специални разбъркващи апарати в централните заводи, собствениците на които не са пожалили финансови средства и са ги вложили в свръх мощно разбъркващо оборудване и в големи хладилници. Пчеларите отнасят своя мед в такъв специализиран завод и го заменят за готови опаковки с крем мед в буркани. Ален се е научил на пчеларство от своя баща Урбан, който е бил в пчеларския бизнес в провинцията Саскасчеван в продължение на 40 години.
Западният стил на пчеларство е характерен за течния мед, който се продава без опаковки на организациите, които след това го опаковат. В западна Канада пропорциите на течния мед към крем – меда съставляват 2:1 (Don Cozine, BeeMaid, pres.comm). Заводите опаковащи меда не са много. Един от тях е Hamilton Bee Ranch в Саскачеван, той произвежда крем мед за пчеларите. „Хората искат количеството да е малко, а разнообразието да е голямо”, - казва Ален, - „Хората за ден купуват от 30 до 40 фунта течен мед. За това на мен ми е нужно да продавам крем – мед за да се появи нова потребност от него”. Фермерските пазари дават добра възможност да се продава крем – мед. В Квебек около 30% от меда се продава на фермерските пазари, в същото време в останалата част на страната само 10 – 15% се продава на пазара. Макар, че предполагаемите 82% потребители си купуват мед в супермаркетите (Coopers Lybrand 1990), именно фермерските пазари дават възможност на пчеларите да си продават продукцията с увеличена цена.

Източник: Coopers Lybrand. 1990. План на работа по производство на мед в Канада. Coopers Lybrand Consulting Group. Окончателен отчет в Канадкия Съвет по меда стр. 186.
http://www.honeycouncil.ca/users/folder.asp?FolderID=4823
Превод от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен


 

Материалите подготви за сайта:

Иван Парашкевов

e-mail: ivanparst@dir.bg

 

         главна страница                   горе

 

 
СТАТИСТИКА
    

Copyright2007  Design by